Gölcük'te şarbon karantinası
Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde, bir mahalle şarbon virüsü iddiasıyla karantinaya alındı.
Gölcük İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Gölcük’te Lütfiye Mahallesi’ni şarbon virüsü ihtimaline karşı karantinaya aldı. Bir besihanenin bulunduğu mahallede aşılama çalışmaları yapıldı. Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Tarım Müdürlüğü’nün tedbir amaçlı bir çalışma yaptığını belirterek, "Bizim bölgede ne hastamız var, ne müracaatçımız var, ne ölen hayvanımız var, herhangi bir şeyimiz yok. Tedbir amaçlı yapılan bir çalışma bu. Herhangi bizde ne hasta, ne hastalıktan dolayı ölen vatandaş var, ne sağlığa veya savcılığa veya idareye başvuran vatandaş var, hiç kimse yok. Aşılamalarımız var, aşılamalar devam ediyor. Ona göre tedbirler alınıyor. Aşılamalar devam ediyor, herhangi bir sıkıntı gözükmüyor" dedi.
Bir vatandaşın iddiası üzerine inceleme yapıldığını ifaden eden Kaymakam Altıntaş, "Özellikle vurguluyorum hasta yok, olay yok, ama tedbir amaçlı bir vatandaşın öyle bir iddiası var, biz tabi onu inceliyoruz. Tabi hastalıkta hiçbir şekilde ihmalkarlık söz konusu olamaz" diye konuştu.
FİRMA SAHİBİ: İFTİRAYA UĞRADIK
Vadi Besicilik firmasının sahibi Cezmi Çiçek, kurban kesen bir kişinin iddiası üzerine karantina bölgesi ilan edildiğini belirterek, iftiraya uğradıklarını savundu. Çiçek devlet görevlilerinin firmalarında hiçbir araştırma yapmadan ve kendi ürünlerinden numune alınmasına olanak tanımadan böyle bir işlem yaptıklarını belirttiği açıklamasında eğer şarbon iddiası kanıtlanırsa çiftliğini devlete bağışlayacağı söyledi.
"NUMUNE ALIMADI"
Çiçek’in açıklaması şöyle: "Son zamanlarda basın ve yayın organları tarafından yayınlanan Gölcük Kaymakamlığı’nın, İlçe Jandarma Komutanlığı’na ve diğer resmi kurumlara yazdığı 4 Ekim 2018 tarih ve 94833249-325.01 sayılı yazısı ile ‘Vadi Besicilik’e ait işletmede şarbon hastalığı çıkmış olup gerekli kordon ve karantina tedbirleri uygulanarak Lütfiye Mahallesi bölgesi hayvan hareketleri kısıtlanmıştır’ denilerek karantina bölgesi ilan edilmiştir. Bu yazı iftira niteliğinde olup, hiçbir şekilde işletmemizden hayvan kan örnekleri, yem numuneleri, ölmüş hayvan veya hayvan gübresi numunesi hiçbir şekilde Tarım İl Müdürlüğü görevlilerince alınmamıştır, tahlil yapılmamıştır. Ayrıca görsel olarak da hayvanlar kontrol edilmemiştir. Hiçbir şekilde işletmemizde şarbon hastalığına rastlanmamıştır. Sadece Vadi Besicilik’te Kurban Bayramı’nda kurban kestiğini iddia eden bir müşterinin ‘Ben etimi tahlil ettirdim. Tahlil sonucunda etimde şarbon çıktı’ diyerek Tarım İl Müdürlüğüne müracaat etmesi sonucu Tarım İl Müdürlüğü numunenin tahlile nasıl gittiğini Vadi Besicilik’ten alınan etin bir kasapta işlem görüp görmediğini sorgulamadan diğer hissedarların elinde bulunan etlerden şahit numune alıp tahlil yapmadan hisse sahiplerine alelacele etlerini imha ettirerek daha sonradan o etlerden şirketimizin de numune alıp tahlile gönderme şansını ortadan kaldırarak iddia sahibinin iddiasına dayanarak karantina bölgesi ilan etmişlerdir." (DHA)