Gönüllü eczacılar tepkili: Sahra eczaneleri bakanlık tarafından oluşturulmuş gibi gösteriliyor

Gönüllü eczacılar tepkili: Sahra eczaneleri bakanlık tarafından oluşturulmuş gibi gösteriliyor
Türk Eczacıları Birliği ile deprem bölgesinde çalışan eczacılar, bakanlığın kendilerini yok saymasına ve faaliyetlerin bakanlık tarafından yapılıyormuş gibi gösterilmesine tepkili: Sağlık Bakanlığı algı yaratmaya çalışıyor

Osman ÇAKLI


İSTANBUL - 6 Şubat’ta merkezi Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan olan ve 11 ilin etkilendiği depremlerin hemen ardından bölgede 26 geçici eczane kuran Türk Eczacıları Birliği, depremzedelere ücretsiz ilaç temini gerçekleştirdi. Türk Eczacıları Birliği’nin sahra eczaneleri Kızılay’dan satın alınan çadırlarda hizmet vermeye devam ediyor.

Bölgede aynı zamanda Sağlık Bakanlığı’nın koordine ettiği sahra hastanesi de bulunuyor. Ancak afet bölgesine gönüllü giden eczacılar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamalara sitem ediyor. Deprem bölgesine İstanbul’dan gönüllü olarak giden eczacı Pınar Uzuner, bakanın açıklamasına tepki göstererek bölgedeki eksiklikleri anlattı.

‘112 VE UMKE EKİPLERİNE İLAÇ TEMİN ETTİK’

6 Şubat’ta önce Pazarcık ve sonra Elbistan’da meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremde 45 binden fazla insan öldü. Enkazdan sağ kurtulanlar afet bölgesinde hastalık riskiyle karşı karşıya. Kentlerin çoğunda şebeke suyu henüz sağlanabilmiş değil. Su olmadığı için hijyenden kaynaklanan uyuz, bitlenme ve enfeksiyon hastalıklarının yaygınlaştığı bölgede en çok bu hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçları depremzede hastalara ulaştırdıklarını söyleyen Pınar Uzuner, aynı zamanda 112 sağlık ekipleriyle, UMKE ekiplerine de ilaç temin ettiklerini söyledi. Hastalıklara ilişkin Türk Tabipleri Birliği (TTB) de yaptığı açıklamayla deprem bölgesinde uyuz ve bitlenme vakalarının arttığına dikkat çekmişti. TTB’nin yaptığı açıklamada salgın hastalıklara karşı yalnızca ilaç temin etmenin yetersiz olduğu belirtildi.

‘SAĞLIK BAKANI ALGI YARATMAYA ÇALIŞIYOR’

Uzuner, Türk Eczacıları Birliği’nin depremzedelere ulaştırdığı ilaçlarla ilgili bakanlığın desteği olmadığını ve tamamının eczacıların bağışlarıyla toplandığını anlattı. Uzuner, Sağlık Bakanı Koca’nın sahra eczanelerinin bakanlığa aitmiş gibi algı yaratmaya çalıştığını sözlerine ekleyerek şöyle konuştu:

“Sahada bakanlığın bir tane eczanesi vardı. Bizden bahsetmeden görmeden sanki hepsini kendileri kurmuşlar gibi gösteriyor. Takdir ya da teşekkür beklemiyoruz fakat emeğin yok sayılmasını kabul etmeyiz. Türk Eczacıları Birliği ilaç ihtiyacını büyük oranda karşıladı. Biz sadece oradaki hastalara değil, 112’den gelen sağlık çalışanlarına, UMKE ekiplerine, doktorlara da ilaç temin ettik. Hayati öneme sahip ilaçlar vardır. Aracında adrenalin olmayan 112 çalışanı vardı. Bunu da biz temin ettik. Bu ilacın o araçta olması yükümlülüktür. Bu ilaç hastayı geri getirmek için kullanılır. Sağlık Bakanlığı ekiplerini eksiklerle gönderdi.”

‘BAŞHEKİM REDDETTİ’

Eczacıların nerede ihtiyaç varsa yetişmeye çalıştıklarını anlatan eczacı Uzuner, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tıp Fakültesi’nin bahçesinde sahra hastanesi kurulduğunu ve ‘herhangi’ bir hastane çalışanının sağlık hizmeti verdiğini belirtti. İlaç temininde çalışmalara destek vermesi için MKÜ’ye eczacıların gittiğini fakat başhekimin kabul etmediğini sözlerine ekleyen Uzuner, “Nedeni ise kamu personeli olmayışımız. Bizim tepkimiz gönüllülerin yaptıklarını yok sayıp kendileri yapmış gibi göstermeleri” diye konuştu.

Öne Çıkanlar