‘Görünmeyenler’ kaçırmıştı: Aracın plakası ‘tespit edilemedi’

Gökhan Güneş’in kaçırılmasıyla ilgili soruşturmada görüntüleri inceleyen bilirkişi, Güneş’in kaçırıldığı aracın plakasını tespit edemedi.

‘Görünmeyenler’ kaçırmıştı: Aracın plakası ‘tespit edilemedi’

Derya OKATAN

ARTI GERÇEK- İstanbul Başakşehir’de Ocak ayında kendilerini "görünmeyenler" olarak tanıtan kişilerce kaçırılan ve 5 gün boyunca işkence gören Gökhan Güneş’in kaçırılmasıyla ilgili soruşturma dosyasına bilirkişi raporu eklendi. Ancak bilirkişi ne aracın plakasını tespit edebildi ne de kaçıran kişileri. MOBESE görüntüleri ise Emniyet tarafından hâlâ savcılığa gönderilmedi.

Gökhan Güneş, 20 Ocak’ta İstanbul Başakşehir’de İETT otobüsünden indiği sırada kendisini bekleyen 4 kişi tarafından zorla bir araca bindirilerek kaçırılmıştı. 5 gün alıkonulduktan sonra 6. günün sabahı kaçırıldığı yere bırakılmıştı.

AVUKATLAR KENDİ İMKÂNLARIYLA GÖRÜNTÜ TOPLADI

Avukatlarının yaptığı suç duyurusu üzerine Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı.

Soruşturmada aylardır bir ilerleme sağlanmazken, sadece avukatların kendi imkânlarıyla topladığı görüntüler incelendi. Güneş’in kaçırıldığı sokakta bulunan bir işyerine ait kamera görüntüleri ile Güneş’in bulunduğu İETT otobüsünün kamera görüntüleri savcılığa verilmişti.

BİLİRKİŞİ RAPORU: PLAKA TESPİT EDİLEMEDİ

Görüntüler üzerindeki bilirkişi incelemesi tamamlandı. Rapor soruşturma dosyasına eklendi.

Bilirkişi raporuna göre, Gökhan Güneş'in zorla bindirildiği araç kamera kayıtlarında görülüyor. Raporda, aracın bir bölgede yavaşladığı ve olay mahallinde 4 kişinin beklemede olduğu, Güneş otobüsten indiği sırada aracın hareket etmeye başladığı ve 4 kişinin Güneş’i sardığı belirtiliyor. Raporda, "Otobüsün hareketinden dolayı şahsa ne şekil bir harekette bulunulduğu görülmemiştir" deniliyor.

Otobüsün yan kamerasından alınan görüntülerin çözünürlüğü düşük olduğu için plakanın tespit edilemediği aktarılıyor.

AV. UÇAR: İYİLEŞTİRME İLE TESPİT EDİLEBİLİRDİ

Ancak Güneş’in avukatı Sezin Uçar, görüntü kalitesi kötü olsa da otobüsün araca çok yaklaştığını, bugünkü teknoloji ile plakanın tespitinin iyileştirme ile mümkün olduğunu belirtiyor.

Ayrıca, aracın modeli, rengi, markasının belli olduğunu, diğer sokaklardaki MOBESE kayıtlarından plakasının tespit edilebileceğini vurgulayan Uçar, savcılığın talep ettiği MOBESE kayıtlarının Emniyet tarafından hâlâ gönderilmediğine dikkat çekiyor.

Öte yandan, avukatların Güneş’i kaçıran kişilerin tespiti, Güneş hakkında bir teknik takip kararı olup olmadığının tespit edilmesi gibi talepleri de savcılık tarafından karşılanmadı.

Av. Uçar, "Bu soruşturmada ailenin kayıp ihbarı vardı, bizim emniyet görevlileri tarafından kaçırıldığına ilişkin yaptığımız suç duyurusu vardı, bunlarla ilgili hiçbir işlem yapılmamış oldu. Kendi imkânlarımızla topladığımız görüntüler incelendi sadece. Zorlama ile talepler kabul edilmiş oldu. Maddi gerçeğe ulaşabilmenin imkânları son derece daraltıldı" diyor.

‘GÖRÜNMEYENLER’ KAÇIRMIŞTI

İstanbul Başakşehir'de 20 Ocak tarihinde kaçırılan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi Gökhan Güneş, 6 gün sonra gözleri kapalı bir şekilde alındığı yere bırakılmıştı.

Güneş, işe gitmek üzere otobüsten indiği sırada kendisini bekleyen 4 kişi tarafından elektroşok verilerek zorla bir araca bindirilmişti.

Araçta kafasına çuval geçirilerek bilinmeyen bir yere götürülen Güneş, kaçıranların kendilerini, "Biz görünmeyenleriz" olarak tanıttığını ifade etmişti.

Güneş, alıkonulduğu 5 gün boyunca kaba dayak, çıplak halde soğuk suyla ıslatma gibi işkencelere maruz kaldığını, tecavüz ile tehdit edildiğini anlatmıştı.

Ayrıca sadece ayakta durulabilen, kişinin elini kolunu dahi hareket ettiremediği, "mezar" denilen bir odada, gözleri bağlı ve elleri arkadan kelepçeli halde hapsedildiğini söylemiş ve kendisine ajanlık teklif edildiğini anlatmıştı.

esp Plaka bilirkişi kaçırılma gökhan güneş