Gözaltındaki üç TCDD personeli tutuklandı
Ankara’daki tren kazasının ardından gözaltına alınan hareket memuru, makasçı ve kontrolör 'taksirle adam öldürmeye neden olmak' gerekçesiyle Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı.
Ankara'da 9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 3 TCDD personeli, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
Tutuklama istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen hareket memuru Sinan.Y, makasçı Osman. Y. ve kontrolör Emin E.E, soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısına ifade verdi. Savçılık üç personeli tutuklama isteği ile mahkemeye sevk etti.
Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, "taksirle adam öldürmeye neden olmak" gerekçesiyle Sinan Y., Osman Y. ve Emin E. E.'nin tutuklanmasına karar verdi.
Ankara Adliyesi'ne sevk edilmeleriyle birlikte ifadeleri de ortaya çıkan TCDD personelinin suçlamaları kabul etmedikleri ve yönetmelikteki talimatları yerine getirdiklerini söyledikleri öğrenildi.
'YÖNETİMİN GEREKLİ ÖNLEMİ ALMADIĞI İÇİN SORUMLU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM'
Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na verdiği ifadesinde kazada bir kusuru bulunmadığını, sorumluluğun gerekli önlemleri almayan üst yönetimde olduğunu söyleyen hareket memuru Sinan Y.'nin ifadesinde gündüz mesaisinde 10, gece mesaisinde 14 saat çalıştıklarını, kaza günü saat 18.00’de iş başı yapıp, saat 08.00’e kadar çalıştığını belirterek, ''Hızlı tren kazasında benim bir kusurum yoktur. Yük, makasçıya bırakıldı, bunun riskli bir durum olduğunu belirtmiştim. Daha önce risksiz ve insan faktörü daha az kullanılmak suretiyle işleyen sistemin değiştirilmesiyle trenlerin kabul ve sevk işlemlerini tamamen makasçının çalışmasına, özverisine bağlayan yönetimin gerekli önlemi almayarak sorumlu olduğunu düşünüyorum'' dediği öğrenildi.
'YOĞUNLUK NEDENİYLE HATIRLAMIYORUM'
Makasçı Osman Y. ise yoğunluk nedeniyle bazı şeyleri hatırlamadığını iddia etti:
"Saat 05.00'da kılavuz makine 8. yoldan H1'i takiben gitmesi için hareket memuru Sinan Y.'nin talimatı üzerine makası tanzim ettim. Daha sonra akşamdan 12. yolda olan saat 06.10 İstanbul trenini hareket memurunun talimatıyla H1'e tanzim edip gönderdik. Daha sonra depodan saat 06.50 Eskişehir treni boş olarak geldi. Hareket memurunun talimatıyla makasını tanzim edip 13. yola aldım. Bu treni yola alırken 12. yol başındaki makas buzlandığı için iğne ucu oturdu ancak kilitleme yapmadı. Ben de hareket memuruna bu durumu bildirdim. Treni yavaş hareketleriyle yola yerleştirdik. Daha sonra gece en son gelip 11. yolda park halinde olan saat 06.30 Konya trenini hareket memurunun H1'den sevk etmem talimatı üzerine panodan elektrik kontrolünü S makası yeşil renkli butona basarak H1'e geçirdiğimi hatırlıyorum. Ancak yoğunluk nedeniyle hareket kontrol memuru Sinan Y.'e bunu yaptığımı teyit ettiğimi hatırlamıyorum." (DHA)