Gri Pasaport Davası'nda AKP'li Başkan: Gidenlerin gelmediğini basından öğrendim

Yeşilyurt Belediyesi aracılığıyla gri pasaportla yurtdışına gönderilen 90 kişinin Türkiye'ye dönmemesi üzerine açılan davada eski Yeşilyurt Belediye Başkanı AKP'li Mehmet Çınar konuştu. Çınar, gidenlerin dönmediğini basından öğrendiğini savundu.

Gri Pasaport Davası'nda AKP'li Başkan: Gidenlerin gelmediğini basından öğrendim

Yusuf DURDU

MALATYA - Gri pasaport davasının beşinci duruşma dün (22 Mayıs) Malatya 10.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Bir önceki duruşmada hakkında zorla getirme kararı verilen eski Yeşilyurt Belediye Başkanı AKP'li Mehmet Çınar tanık olarak dinlendi.

'İŞLEMLERİ YARDIMCIM KARAKUŞ YAPTI'

AKP'li Çınar, "O dönemde belediye başkan yardımcım Bekir Karakuş, isminin Ali (eski Bingöl Servi Belediye Başkanı Ali Ayrancı) olduğunu söylediği şahıs ile geldi. Avrupa Birliği hibe projesi kapsamında şahısların yurt dışına gittiğini söylediler, çevre ile alakalı olduğundan bahsettiler. Ben, belediye başkanı olmadan önce bu tür projelere katılmıştım, Bosna Hersek ve İspanya’ya gitmiştim. İşleri sorguladık, işlerin takibi için Bekir Karakuş’u görevlendirdim. Teklif de ondan geldiği için işlemleri o yaptı. Gidecek şahısların listesinin önüme gelip gelmediğini hatırlamıyorum. Gelmiş ise de listede isim ve soyisim, T,C vardır; herhangi bir kişisel bilgi yoktur. Herhangi bir yakınım veya tanıdığıma bir ayrıcalık tanımadım" diye konutu.

'GİDENLERİN GELMEDİĞİNİ BASINDAN ÖĞRENDİM'

Olayı basından öğrendiğini savunan Çınar, "Bir yıl sonra gidenlerin gelmediğini basından veya ilgili kurumlardan öğrendim. İçişleri Bakanlığı tarafından olay ile ilgili soruşturma yapıldı. Hakkımda soruşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. benim olaya ilişkin bilgim görgüm bundan ibarettir” dedi.

'HANGİ DERNEKLE NASIL GİDİLECEĞİNİ BİLMİYORDUM'

Projeyle ilgili bilgisi olmadığını söyleyen Çınar, “Belediyedeki üç, dört kişi de bu projenin içindeydi. Döndüklerinde herhangi bir sıkıntı olup olmadığını sordum, kendilerinin ayrı gezdirildiğini, herhangi bir sıkıntı olmadığını söylediler. Almış olduğumuz meclis kararında gidecek kişiler belediye meclis üyesi, belediye çalışanları ve öğrenciler olduğu gösterilmiş ise de ben katılımcı listesine bakmadım. Benim imzam olmasa da şahıslar yurt dışına çıkabilir. Belediye bu işin ilk basamağıdır ancak gereken izinler valilik tarafından değerlendirilir. Ben hangi dernek ile nasıl gidileceğini bilmiyordum. Bekir Karakuş’a sadece işleri takip etmesi için yetki vermiştim. Projenin internette duyurulup duyurulmadığını bilmiyorum. İlk grubun gönderilmesi olayında valilik tarafından belediye meclis kararının onaylanmadığı hususunda bilgim yok. İkinci kafilenin çıkış onaylarını o tarihte Ankara’da görevde olmam ve Covid hastalığına yakalanmam nedeni ile yerime bakan Şahin Özer imzalamıştır" diye konuştu.

DURUŞMA ERTELENDİ

Sanık ve sanık avukatlarının taleplerini dinleyen mahkeme, suç tarihlerinde gri pasaport ile ülkeden çıktıkları tespit edilen kişilerin hangi plakalı otobüs ile sınır kapısından çıktıklarının tespit edilmesi için Göçmen Kaçakçılığıyla ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü’ne müzekkere yazılmasına, bahse konu aracın tespit edilmesi halinde sürücüsünün kimlik bilgilerinin mahkemeye bildirilmesine karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

NE OLMUŞTU?

Yeşilyurt Belediyesi’nin aracılığıyla gri pasaport alarak Almanya’ya götürülen toplam 90 kişinin Türkiye'ye dönmediği tespit edildi. Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, göçmen kaçakçılığı soruşturması başlattı. Eski Yeşilyur Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, eski Bingöl-Servi Belediye Başkanı Ali Ayrancı ve olayın Almanya’daki bağlantısı olduğu iddia edilen Ersin Kilit hakkında sekiz yıla kada hapis istemiyle dava açıldı. Yargılama, Malatya 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde sürüyor.

malatya