Günebakan Kadın Derneği: Çocuklara cinsel istismar suçunu işleyenlere af getirecek misiniz?
Kadınlardan siyasi partilere 'istismar affı yasası' mektubu.
ARTI GERÇEK- Günebakan Kadın Derneği 'istismar affı yasası' hakkında TBMM'de grubu olan partilere sorular sordu. Mersin'de çalışmalarını yürüten Dernek 2016 yılından itibaren konunun sık sık gündeme getirildiğini hatırlattı, endişelerini paylaştı.
"Günebakan Kadın Derneği olarak, son aylarda sıkça gündeme gelen ve istismar affı yasası olarak medyada yer alan söylemler, kadın ve kız çocuklarının hakları açısından bizleri endişelendirmektedir" ifadelerini kullanan Dernek, partilerin Mersin il başkanlıklarına, kadın kolları ve milletvekillerine birer mektup gönderdi.
Günebakan Kadın Derneği partilerin kadına yönelik şiddetle mücadele ve İstanbul Sözleşmesi ile ilgili düşüncelerini ve varsa yaptıkları veya planladıkları çalışmaları öğrenmek istedi.
'BU YASA TASARISI SADECE 264 AİLE İLE İLGİLİ DEĞİL'
Devletin yükümlülüğünün çocukların yüksek yararını korumak olduğunu kaydeden Günebakan Kadın Derneği, "Bu yasa tasarısı sadece 264 ailenin erken yaş evliliği ile ilgili bir çalışma değildir. Bu madde hem Medeni Kanun hem de Türk Ceza Kanunu’nda geçmiş dönemlerde kazanılmış haklardan geri adım atılması demektir. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi 18 yaş altı tüm bireyleri "çocuk" olarak tanımlar. Bu yasa tasarısı tüm ulusal ve uluslararası düzenlemelere de aykırılık içermektedir" dedi.
İstanbul Sözleşmesi'nin imzalandığını hatırlatan Günebakan Kadın Derneği tasarıya ilişkin, "Bu yasa tasarısı ile Hükümet ; çocuk cinsel istismarı suçu hükümlüsü erkeklerin, evlenmiş olmaları ve beş yıl evli kalmaları koşuluyla - ailenin mağdur olmaması için- cinsel istismar cezalarının kaldırılmasını teklif etmektedir. Kadın örgütlerinin itirazlarına rağmen bu yasa tasarısı hala tartışılmaktadır" düşüncesini paylaştı.
SİYASİ PARTİLERE SORULAN SORULAR
Partilere iletilen soruların cevaplarının kadınlar için çok önemli olduğunu vurgulayan Günebakan Kadın Derneği'nin soruları ise şu şekilde:
Tüm bu veriler ışığında çocuk cinsel istismarının çözümü ile ilgili planınız/öneriniz nedir?
Kadın haklarının geliştirilmesi ve şiddetin önlenmesi ile ilgili planınız/öneriniz nedir?
Uluslararası CEDAW ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanma pratiği ile ilgili değerlendirmeniz nedir?
Görüşleriniz doğrultusunda parti içinde, gerçekleştirdiğiniz ya da planladığınız çalışmalar varsa nelerdir?