Hafriyat kamyonları sadece bir yılda 253 can aldı

Hafriyat kamyonları sadece bir yılda 253 can aldı
Türkiye ve İstanbul Hafriyat Kamyonu-Beton Mikseri Can Kaybı Raporu’na göre sadece 1 yılda 253 kişi hayatını kaybederken 943 kişi de yaralandı.

ARTI GERÇEK - Geçtiğimiz gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşümün sembollerinden hafriyat kamyonları hakkında yeni bir uygulama başlattığını duyurmuş, hafriyat taşıyan kamyonlara araç takip cihazları takılarak GPS ile izlenme başlandığını duyurmuştu.

Bu uygulama ile hafriyat kamyonlarının can aldığı kazaların önüne geçileceği iddia ediliyordu.

İBB'nin Emniyet verilerine göre açıkladığı raporda hafriyat kamyonlarının 2017 yılında İstanbul'da 61, 2018 yılında 36 can aldığını ifade etmişti.

GPS'nin kaçak hafriyat dökümü dışında bir işe yarayıp yaramayacağı tartışılırken gözden kaçan bir gerçek, 2016'da Kadıköy Yoğurtçu Parkı'ndaki yürüyüş yolunda İBB'ye ait hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden Şule İdil Dere’nin ailesi tarafından hazırlanan bir raporla gün yüzüne çıktı.

İLGİLİ HABER: HAFRİYAT KAMYONLARINA TAKILAN TAKİP SİSTEMİ ÖLÜMLERİ ENGELLER Mİ?

Ailenin hazırladığı ‘Türkiye ve İstanbul Hafriyat Kamyonu-Beton Mikseri Can Kaybı Raporu’na göre sadece 2018 yılında Türkiye’de hafriyat kamyonu ve beton mikseri ile 253 kişi hayatını kaybetti, 943 kişi de yaralandı.

ÖLÜMLERDE BİR YILDA YÜZDE 80 ARTIŞ!

Raporda dikkat çekici noktalardan biri de Türkiye’de hafriyat kamyonu ve beton mikseri ile can kaybı sayısında 2017’ye göre yüzde 80 artış görülmesi oldu. 2017 yılında 141 kişinin hayatını kaybettiğinin belirtildiği rapora göre, hafriyat kamyonu ve beton mikseri ile yaşanan 253 can kaybı dışında 2018’de kamu kurumlarının yürüttüğü çalışmalarda ve kamu araçları ile 274 kişi hayatını kaybetti.

'GÖSTERMELİK DENETİMLER, GÖSTERMELİK SORUŞTURMALAR'

Rüşvet ağına da yer verilen 'Türkiye ve İstanbul Hafriyat Kamyonu-Beton Mikseri Can Kaybı Raporu’nda kamyon sürücü ve sahipleri ile polisler arasındaki rüşvet mekanizması da kamuoyu ile paylaşılıyor:

"2017’de İstanbul’da hafriyat kamyonu sürücü ve sahipleri ile trafik polisleri arasında, iş sağlığı ve işçi güvenliği için zorunlu kurallara uymayan araçlara geçiş izni verip denetimlerden kaçırmak üzere rüşvet mekanizması kurulduğu ortaya çıktı. Göstermelik denetim-göstermelik soruşturma hafriyat kamyonunun şehir hayatında yarattığı ağır ölümcül tablo için göstermelik denetimler, göstermelik hukuki soruşturmalarla sonuçlandı. 24 Temmuz 2017’de Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce suçüstü yapılarak ortaya çıkarılan İstanbul’da hafriyat kamyonu-beton mikserlerini denetimden kaçırmak için oluşan-oluşturulan rüşvet zinciri soruşturmasında adı geçen 79’u trafik polisi, 148 kişi ifadeleri alındıktan bir hafta sonra 31 Temmuz’da serbest bırakıldı."

Şule İdil Dere davası hakkında da bilgi verilen raporda, Dere’nin ölümüne neden olan olayda, çalışmayı yürüten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı’nın, olaydan 11 gün sonra İBB Teftiş Kurulu Başkanlığı’na terfi ettirildiği de yeraldı. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar