‘Hak ihlallerine karşı güçlü hukuk refleksi vermek zorundayız’

Diyarbakır Barosu’nun 46’ıncı Olağan Genel Kurulu’nda 503 oyla başkanlığa seçilen Avukat Cihan Aydın Artı Gerçek’e konuştu.

‘Hak ihlallerine karşı güçlü hukuk refleksi vermek zorundayız’

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK - Diyarbakır Barosu 46'ncı Olağan Genel Kurulu 13-14 Ekim günlerinde Cegerxwin Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Baro Başkanı Tahir Elçi'yi silahlı saldırı sonucu kaybeden Diyarbakır Barosu'nun Genel Kurulu’na katılım oldukça yüksekti. Cihan Aydın, Nahit Eren, Sertaç Buluttekin, Nevzat Kaya ve Cengiz Baysal’ın yarıştığı Genel Kurul’a katılan bin 275 avukat oy kullandı. Seçimlerde Cihan Aydın 503, Nahit Eren 315, Sertaç Buluttekin 147, Nevzat Kaya 86 ve Cengiz Baysal ise 9 oy aldı. Cihan Aydın aldığı 503 oyla Diyarbakır Barosu'nun yeni başkanı oldu.

"DİYARBAKIR BAROSU GÜÇLÜ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜDÜR"

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yazılı bir açıklama yapan Cihan Aydın, "Şimdi Diyarbakır Barosu zamanı" demişti. Seçimin ardından bölgenin önemli barolarından olan Diyarbakır Barosu’nun yeni başkanı ile konuştuk. Artı Gerçek’e Diyarbakır Barosu’nun Türkiye ve bölge için önemli bir sivil toplum ve meslek örgütü olduğunu vurgulayan Aydın, "Baromuz güçlü bir meslek örgütü, güçlü bir sivil toplum örgütüdür. Hedefimiz bunu geliştirmek" dedi.

"HAK İHLALLERİNE KARŞI GÜÇLÜ BİR HUKUK REFLEKSİ VERMEK ZORUNDAYIZ"

Türkiye’de Kürt sorunu başta olmak üzere, temek hak ve özgürlükler ile ilgili birçok sorun yaşandığını belirten Aydın, "Birçok alanda sorunlar yaşanıyor. İyi bir sivil toplum örgütü olmak durumundayız. Bunun için başta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye’deki temel hak ve özgürlüklerle ilgili sorunlar, kadına yönelik şiddet, çocuklara yönelik şiddet, istismar meseleleri var. Temel hak ve özgürlükler konusunda yoğun ihlaller var. Yoğun şikayetler var. Cezaevlerinde problemler var. Bu sorunlara karşı güçlü bir hukuk örgütü refleksi vermek zorundayız. Biz bu işi yaptığımız ölçüde, iyi bir meslek örgütü ve güçlü bir sivil toplum örgütü olduğumuz zaman Diyarbakır Barosu misyonuna uygun davranmış olacağız" diye konuştu.

Diyarbakır Barosu olarak öncelikle komisyonları aktif hale getireceklerini belirten Aydın, "Tüm bu ihlallere ilişkin komisyonlarımızı yeniden revize edeceğiz. Sorun alanlarına ilişkin güçlü ve etkili bir şekilde müdahale etmeyi planlıyoruz. Kim tarafından hangi amaçla yapılırsa yapılsın, hak ve özgürlüklere yönelik şikâyetlere ve ihlallere karşı duracağız" dedi.

DİYARBAKIR BAROSU'NUN KURUL ÜYELİKLERİNE SEÇİLENLER

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu’na Fırat Üger, Muhlis Uğurgül, Mehmet Akbaş, Habibe Danışman Deyar, Özgür Yılmaz Biçen, Tevfik Kahraman, Keziban Yılmaz, Ömer Şaran seçilirken, TBB Delegeliklerine Serhat Eren, Abdülkadir Güleç, Mehmet Emin Aktar, Ahmet Özmen, Barış Yavuz, Disiplin Kurulu üyeliklerine Sedat Yahşi, Sadık Başar Gür, ZuhaL Işık, Serdar Özer, Tuncay Erkuş, Denetleme Kurulu üyeliklerine ise Seyit Rıza Karakaş, Ahmet Ay ve Nigar Yıldız Atabay seçildi.

CİHAN AYDIN KİMDİR?

1973’te Dersim’de doğan Cihan Aydın, 1997’de Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1998 yılından bu yana Diyarbakır Barosu’nda avukatlık yapan Aydın, İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) çalışmalar yaptı. 2004 yılında Diyarbakır Barosu Herkes için Adalet Projesi’nin koordinatörlüğünü yürüttü. 2008-2014 arasında iki dönem Mehmet Emin Aktar ile birlikte, bir dönemde Tahir Elçi ile olmak üzere üç dönem Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu üyeliği görevini yürüttü. 2009 yılında başlayan ve kamuoyunda "KCK Ana Davası" olarak bilinen davada yargılanan siyasetçilerin avukatlığını üstlendi. Birçok önemli davaya bakan Aydın, evli ve iki çocuk babası.

diyarbakır barosu Remzi Budancir Cihan Aydın