‘Hakim kışkırtan’ sergi
Nusaybin’de sokağa çıkma yasaklarını takip ederken tutuklandı Zehra Doğan. Cezaevinde müebbetle yargılanan kadınların hikayelerini tuvale aktardı. Faruk...
Nusaybin’de sokağa çıkma yasaklarını takip ederken tutuklandı Zehra Doğan. Cezaevinde müebbetle yargılanan kadınların hikayelerini tuvale aktardı.
Faruk BALIKÇI / DİYARBAKIR
Zehra Doğan, Dicle Üniversitesi Güzel Sanatlar Resim Bölümü mezunu. Üniversiteye gittiği yıllarda Diyarbakır’da kadın ajansı JİNHA’da muhabir olarak çalışmaya başladı. KHK ile kapatılan ajansta editörlük yapan Doğan, Nusaybin’de sokağa çıkma yasağını takip ederken gözaltına alındı. Gözaltına alınma gerekçesi ise, çizdiği resimleri sosyal medyada paylaşmak. "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklanan Doğan, 141 gün cezaevinde kaldı.
Cezaevinde çizmeye devam eden Doğan, tutuklu olan kadınların hikayelerini resmetti. "141" gün adını verdiği resim sergisi, Diyar Galeria İş Merkezi’nde açıldı. Sergi 1 Mart’ta kadar açık kalacak.
HAKİM ÇİZİMLERİ KIŞKIRTICI BULMUŞ!
Sokağa çıkma yasağı boyunca birçok ölüme tanıklık etmiş Doğan. Sözcüklerle anlatmakta yetersiz kaldığını düşününce, tanık olduklarını resmetmeye karar vermiş. Ve sürekli çizmeye başlayınca devam ettirmiş. Ancak tutuklandığında çizimleri delil olarak karşısına çıkmış.
Doğan, "İddianamede resimler delil olarak gösterildi. Hakim çok kışkırtıcı buluyorum dedi. Bu Oysa ben var olan bir şeyi çiziyordum. Bu beni çok etkiledi" dedi. Tutuklandığında da çizmeye devam etmiş.
KADINLARIN HİKAYELERİNİ RESMETTİ
Cezaevinde kaldığı koğuşta dinlediği kadınların hikayelerini çizmeye başlamış. Doğan, şunları söyledi: "Cezaevinde anneler yaşadıkları işkenceyi, 90’lı yıllarda yaşadıklarını anlattılar. Onları dinledikçe yorumlamaya çalıştım çizimlerimle. Bir de tanık olduklarımı da anlatmaya çalıştım. 5 kadın bir cenaze taşıyor. Rengarenk giyinmişlerdi. Çok etkilenmiştim. Bir kadın daha vardı. Müebbetle yargılanıyordu. Sokağa çıkma yasakları sırasında evini terk etmemişti. Sonra beyaz bayrakla dışarı çıkmıştı. Neden evini terk etmedi diye müebbet hapisle yargılanıyordu. Bunların hepsinden etkilendim."
‘SERGİNİN DİYARBAKIR’DA OLMASI ANLAMLI’
Cezaevinde atölye olmadığı için her bulduğu fırsatı değerlendirmeye çalışmış Doğan. Yemek molalarında düzenli olarak çizmiş. İlk kişisel sergisinin Diyarbakır’da olmasının kendisi için çok anlamlı olduğunu belirten Doğan, "Kayyum sergimi iptal ettirmişti. OHAL’de olması anlamlı. Mezopotamya’da kadim bir koku, bir hava var. Çok etkileniyorum. Pastel renklerle bir anlam buluyorum. Onu kendi hissettiğim renklerle tuvale dökmek istiyorum" dedi.
Doğan, Fransa ve İtalya’da da ‘’141’’ adlı sergisini açmayı istiyor.