Hakkari'de uyuşturucu ve fuhuş çeteleri iddiası Meclis'e taşındı

Hakkari'de uyuşturucu ve fuhuş çeteleri iddiası Meclis'e taşındı
DEM Parti Milletvekili Öznur Bartın, Hakkari'deki fuhuş ve uyuşturucu çetelerinin araştırılması için Meclis'e önerge verdi. Önergede, çetelerin devlet ile bağlantılı oldukları yönündeki iddialara dikkat çekilerek, araştırma komisyonu kurulması istendi.

Artı Gerçek- Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, kentteki fuhuş ve uyuşturucu iddialarını verdiği araştırma önergesi ile Meclis gündemine taşındı.

ÖNCE UYUŞTURUCU SONRA FUHUŞ TUZAĞI

2016 yılı ve sonrasına dikkat çekilen önergede, Hakkari'de A.A. adlı bir kadının liderliğinde bir çetenin bulunduğu, bu çetenin, özellikle genç kadınları ve çocukları uyuşturucuya alıştırarak fuhuşa zorladığı yönündeki bilgiler yer aldı. Devletin bu durumdaki rolüne de dikkat çekilen önergede, “Hakkâri halkı arasında yaygın bir şekilde dile getirilmektedir. Genç kadınların bu çete tarafından uyuşturucuya bağımlı hale getirildikten sonra zorla fuhuş yaptırıldığı, kabul etmeyenlerin şiddet ve tehditlere maruz kaldığı belirtilmektedir” denildi.

'SOSYAL GÜVENLİĞİ TEHDİT ETMEKTEDİR'

Bu çete ve yapılanmaların toplumsal bir sorun haline geldiğine işaret edilen önergede, “Genç kadınların bu şekilde istismar edilmesi, hem bölge halkının psikolojik ve sosyal yapısını zedelemekte hem de gelecekteki nesillerin sosyal güvenliğini tehdit etmektedir. Bu vakalar, toplumdaki kadınlar ve çocuklar üzerinde ciddi bir travmaya yol açmakta, genç kadınların intihara sürüklenmesine ya da yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalmalarına neden olmaktadır” ifadelerine yer verildi.

'ÇETENİN DEVLET İLE BAĞLANTILI' İDDİASI

Önergede, bu çetelerin devlet ile bağlantılarının olduğu vurgulanarak, “A.A.’nın babasının korucu, abisinin ise astsubay olduğu ve bu bağlantılar aracılığıyla çetenin dokunulmazlık kazandığı öne sürülmektedir. Bu durum, devletin güvenlik ve yargı organlarının çeteyle yeterince mücadele etmediği ya da bilerek göz yumduğu yönündeki şüpheleri artırmaktadır. Aileler tarafından yapılan şikayetlerin, yerel emniyet güçleri ve savcılar tarafından baskı altına alınarak geri çektirildiği bilgisi var” ifadeleri kullanıldı.

‘SAVCI VE EMNİYETTEN TEHDİT’

Önergede, savcı ve emniyetin şikayetçi olan aileleri aradığı ve şikayetlerini geri çekmesini istediği bilgisine yer verildi. Bu durumun, ciddi bir sorun teşkil ettiğine dikkat çekilen önergenin devamında şunlar belirtildi:

“Çetenin bazı üyelerinin AKP’li yerel yöneticilerle bağlantılı olduğudur. Bu bağlantıların çete üyelerini koruduğu, yargı süreçlerinin etkisiz kalmasına neden olduğu öne sürülmektedir. AKP’li yöneticilerin çocukları ya da yakın akrabalarının çete içerisinde yer aldığına dair iddialar, devletin bu tür suç yapılanmalarına göz yumduğu yönünde ciddi şüpheler uyandırmaktadır. Bölgedeki kadınlar ve çocuklar üzerindeki baskı, yalnızca uyuşturucu ve fuhuşla sınırlı kalmamakta, aynı zamanda fiziksel ve psikolojik şiddet vakalarıyla da kendini göstermektedir.”

Önergede, tüm bu iddiaların araştırılması için araştırma komisyonunun kurulması talep edildi. (MA)

Öne Çıkanlar