Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde işkence edilen mülteciler kelepçeyle birbirine bağlandı
İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonundan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Güler mültecilere suçlu muamelesi yapılmasının hiçbir hukuki gerekçesinin olmadığının altını çizdi.
Sık sık kötü muamele ve hak ihlalleriyle gündeme gelen İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde 11 Mayıs’ta odaları basılarak darp edilen mültecilerin sağlık kontrolünde birbirlerine kelepçelendiği öğrenildi. Avukat Güler, "Bu muameleyi yapanlar suç işliyor" dedi.
İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde günlerdir havalandırmaya çıkma talepleri bile reddedilen mültecilerin, bir görevlinin bayram öncesinde Kuran okuma taleplerine küfürle karşılık vermesi üzerine durumu protesto ettikleri, çıkan olaylarda çok sayıda sığınmacının darp edildiği basına yansımıştı. Filistinli ve Suriyeli iki mültecide ağır darp izleri avukatlar tarafından tutanak altına aldı. Olaylar sırasında özellikle bir Filistinli ve bir Suriyeli mültecinin ağır biçimde darp edildiği, Filistinli sığınmacının da yaşananların İzmir Barosu’na aktarılmasından sonra gelen avukatlardan hakkında sınır dışı kararı verildiğini öğrendiği anlaşıldı.
DARP EDİLEN MÜLTECİLER, MUAYENE İÇİN GÖTÜRÜLDÜKLERİ HASTANEDE BİRBİRİLERİNE KELEPÇELENDİLER
İşkenceye uğrayan mültecilerin muayene için, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürüldüğü ancak burada yine birbirlerine kelepçelendiği görüntülendi.
İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonundan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Deman Güler, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Geri Gönderme Merkezi’nde bize gelen ihbar sonrasında biz 5 kişiyle görüşme yaptık. Meslektaşlarımız ise 3’ünde ciddi bulgular olduğunu tespit etti. Bu şahısların adli muayene için tekrar hastaneye götürülmesi gerekiyordu fakat bu süreçte de sıkıntı yaşandı. Daha sonra bu şahıslar polis eşliğinde hastaneye sevk edildiler."
‘ONLAR SUÇLU DEĞİLLER, BÖYLE MUAMELE YAPILAMAZ’
"Sanki suçluymuş gibi kelepçelenerek bekletildiler. Bunun herhangi bir hukuki altyapısı yok. Bu şahıslar geri gönderme merkezinde tutulan kişiler. Bu şahıslara suçlu muamelesi yapmanın hiçbir hukuki gerekçesi yok. Bu muameleyi yapan kişiler aslında suç işliyorlar."