Hasankeyf'te tarihi yerler yıkılıyor
Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf'te su altında kalan tarihi yerler yeniden gün yüzüne çıktı. Bunun üzerine kepçeler yıkıma başladı.
12 bin yıllık tarihe sahip Batman’ın Hasankeyf ilçesinde suların çekilmesiyle ortaya çıkan Koç Camii ile Kasır Rabi, iş makineleriyle yıkılmaya başlandı.
Hasankeyf’te yapılan Ilısu Barajı ile birlikte 2019 yılının temmuz ayında su tutmaya başlayan tarihi kentte 8 Ekim’de giriş çıkışlar kontrole alınıp zorlaştırıldı. Kasım 2019 ise çarşı, dozer ve kepçelerle yıkılmaya başlandı. 1981 yılında sit alanı ilan edilen Hasankeyf’te çivi dahi çakılmaması gerekirken, ağır iş makineleri ve dozerlerle yıkım gerçekleştirildi. Aceleyle gerçekleştirilen kazı çalışmalarında ise tarihe ışık tutabilecek arkeolojik kazılarda ağır iş makineleri kullanıldı. Tarihi kentteki tahliye alelacele yapılırken çok sayıdaki tarihi yapı su altında kaldı.
SULAR ÇEKİLDİ, YIKIM BAŞLADI
Bu yıl yaşanan kuraklıktan kaynaklı, su altında kalan tarihi yerler yeniden gün yüzüne çıktı. Bunun üzerine kepçeler yıkım için tekrar alana girdi. Kepçeler, minaresi taşındıktan sonra kalanının üstü beton ile kapatılan 650 yıllık Koç Camii ile Hasankeyf’te "Seyir Tepesi" olarak adlandırılan yerde bulunulan bin 273 yılında kaya kütlesinin yontularak mağaraya dönüştürülen Kasır Rabi’ni yıkmaya başladı. Yıkım esnasında tarihi kale ve camii için herhangi bir önlem alınmazken, birçok tarihi yerin de zarar gördüğü belirtildi.
Oldukça büyük bir alanı kaplayan anıtsal avlulu caminin ibadet yeri, doğu-batı doğrultusunda şekillenen dikdörtgen plandan oluşuyor. Cami, harim mekânının ana ekseni ortasında yer alan büyük eyvan, kuzeydeki avluya açılıyor. Çeşitli dönemlerde onarımlar geçiren bu eyvan duvarları taşla örülü. Eyvanın iki yanına yerleştirilen ikişer odanın, yapı ile aynı dönemde tasarlandığı sanılıyor. (MA)