Hasta tutukluya aynı sağlık kurulundan iki farklı rapor
21 yıldır cezaevinde olan 79 yaşındaki hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan'a aynı sağlık kurulu iki farklı rapor verdi.
HABER MERKEZİ - Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993 tarihinde Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ı öldürdüğü iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan davanın tek tutuklusu 79 yaşındaki Mehmet Emin Özkan, Lice davası iddianamesinde olayla ilgisinin olmadığı açığa çıkmasına rağmen 21 yıldır cezaevinde. Yeniden yargılanma talebi kabul edilen ancak tahliye edilmeyen ağır hasta tutuklu Özkan, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin sağlık kurulundan iki ayrı rapor aldı. Özkan'ın sağlık durumuyla ilgili hazırlanan raporun birinde "Yüzde 87 engelli (cezaevinde kalamaz)", diğerinde ise "Yüzde sıfır (cezaevinde kalabilir)" denildi.
ÇOK SAYIDA HASTALIĞI VAR
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutuklu listesinde bulunan Özkan'ın guatr, bağırsak, kalp, yüksek tansiyon, beyinde baloncuk, gözlerinde katarak ve alzheimer rahatsızlıkları bulunuyor. Cezaevinde kaldığı süre zarfında 5 kez kalp krizi geçiren Özkan, bugüne dek 4 kez anjiyo oldu. Boğazındaki kötü huylu guatr nedeniyle ameliyat olması gereken Özkan, yaşının ilerlemesinden dolayı olamıyor. Hafızsını kaybeden ve iki kulağı duymayan Özkan'ın sağlık durumu ise her geçen gün kötüye gidiyor. Aile, infazının durdurulması için bugüne kadar 5 defa başvurduğu İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK), 'yüzde 87 oranında vücut fonksiyon kaybı' raporu olan Özkan için 'cezaevinde kalabilir' raporu verdi.
AYNI HASTANE 2 FARKLI RAPOR VERDİ
Daha önce 10 doktor tarafından yapılan sağlık tetkikleri neticesinde hazırlanan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu Raporu'nda, Özkan için 'Engel Durumuna Göre Tüm Vücut Fonksiyon Kaybı Oranı: Yüzde 87' denilerek, 'Bilateral orta sinik, Bileteral, Katarakt, Klas ıl kapak hastalığı, kah klas II. HT Klas saküler anevrizması rahatsızlıklarının sürekli hastalık sakatlık, kocama halini teşkil etmektedir. Hasta cezasını mahkum koğuşunda devam edemeyeceği, hastanın hastalığının ağır bir hastalık olarak ceza ve infaz kurumlarında hayatını idame ettirebilmesi hayati tehlike doğurabilir" denildi. Durumu her geçen gün daha da ağırlaşan Özkan'ın ailesinin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir kez daha başvurması üzerine bir kez sağlık tetkikleri yapıldı. Aynı hastaneden alınan ve altında 9 doktorun imzasının bulunduğu yeni sağlık kurulu raporunda ise, Özkan'ın engel durumunun yüzde sıfır olduğu yazılı. Söz konusu raporun açıklamasında, "Akıl hastalığı yoktur, hapis cezası infazı halinde hayatı için kesin bir tehlike oluşturmaz, hayatını yalnız idame ettirebilir, cezasının ertelenmesine gerek yoktur, sürekli hastalığı mevcut olup 3 ayda bir kontrolü uygundur" ifadeleri yer aldı. Yeni rapor doğrultusunda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, hükümlünün infaza ara verme talebinin reddine kararını verdi.
'ALDIĞI HAPİS CEZASINI BİLE HATIRLAMIYOR'
Özkan'ın kızı Selma Özkan, kendilerine tebliğ edilen savcılık kararının gerekçesini şaşkınlık içinde karşıladıklarını belirterek, babasının kronik hastalıklarından dolayı iki günde bir hastaneye kaldırıldığını vurguladı. Her an babasının ölüm haberini alacakları endişesiyle yaşadıklarını kaydeden Özkan, babasının gözaltında gördüğü ağır işkence nedeniyle sağlık sorunları yaşadığını ve her gün hastaneye kaldırıldığını, ellerinin kelepçelendiğini söyledi. Görüşüne gittikleri babasının hafıza kaybı nedeniyle bazen kendilerini tanımadığını aktaran Özkan, kulakları duymadığı için babasıyla telefon görüşmesi yapamadıklarını ifade etti. Özkan, "Cezaevine gittiğimizde o bizi seyrediyor biz de onu. Hiçbir şey hatırlamıyor. Aldığı hapis cezasını bile" diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ı öldürdüğü iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan davanın tek tutuklusu 79 yaşındaki Mehmet Emin Özkan, 21 yıldır adalet bekliyor. Mersin'de 1996 yılında 'örgüt üyesi olduğu' iddiasıyla gözaltına alınan Özkan, 2 itirafçının verdiği, daha sonra ise geri çektiği ifadeler nedeniyle Tuğgeneral Aydın'ı öldürmekle yargılandı. Yargılama boyunca olay ile hiçbir ilgisi olmadığını anlatmaya çalışan Özkan'a ağırlaştırılmış müebbet hapis verildi. Özkan, cezaevinde olduğu 21 yıllık süre zarfında 6 cezaevi değiştirdi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 2014 yılında Lice dosyasının zaman aşımından düşmesine bir gün kala hazırladığı iddianamede, "Bu beyanlara dair tutanaklar ilgili mahkemeden celp edilerek incelenmiş; ancak Mehmet Emin Özkan'ın bu eyleme katıldığına dair herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır" yönündeki tespiti, 1996 yılından bu yana cezaevinde olan Özkan için umut oldu.
SUÇLAMAYI HİÇBİR ZAMAN KABUL ETMEDİ
Lice davasının görüldüğü İzmir Ağır Ceza Mahkemesi, sanık avukatının talebi üzerine Özkan'ın davada tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Diyarbakır Adliyesi'ne 25 Eylül 2017'de getirilen Özkan, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tanık olarak ifade verdi. Çıktığı tüm duruşmalarda hakkında öne sürülen suçlamaları reddeden Özkan, daha önce olayla ilgili verdiği ve davanın iddianamesinde yer alan "Bizim köyümüz olayın gerçekleştiği yere 8 kilometre uzaklıktadır. Bizim köylülerimiz her gün ilçeye gidip geliyordu. Köylüler ilçeden geldiğinde orada bir kurşun sesi duyduklarını söylediler. Sadece bir kurşun sesi duydular. Olaydan 2 gün sonra taburun içerisinde böyle bir olay olduğunu duyduk. Ben sanıkları tanımıyorum. Benim olayla ilgili bir bilgim yoktur" ifadesini tekrarladı.
İDDİANAMEDE OLAY JİTEM ORGANİZASYONU
İddianamede Lice'de yaşanan olayın bir JİTEM organizasyonu olduğu, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında 'Taammüden öldürme', 'Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik', 'Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası istendi. Bunun üzerine Özkan'ın avukatları kapatılan DGM'nin yerine bakan Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak yargılamanın yenilenmesi, infazın durdurularak Özkan’ın tahliyesini talep etti. Yargılamanın yenilenmesi talebini kabul eden mahkeme, infazın durdurulması için de İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Lice davasının sonucunun beklenmesine karar verdi. Özkan, 3 yıldır Lice davasında çıkacak sonucu bekliyor. Bahtiyar Aydın'ın ablası Birsen Aydın, Fındık İçin Adalet Yürüyüşü sırasında kardeşinin devlet içindeki karanlık güçler tarafından öldürüldüğünü beyan etmişti. (Mezopotamya Ajansı)