Hatay'da acı ve öfke: Unutmak yok, affetmek yok

Hatay'da binlerce kişinin katıldığı deprem anmasında, "Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok" mesajı verildi. Vefat edenler için Asi Nehri'ne karanfiller bırakıldı.

Hatay'da acı ve öfke: Unutmak yok, affetmek yok

Artı Gerçek - Maraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde en ağır yıkımın yaşandığı Hatay'da vefat edenler bu yıl da unutulmadı. Defne ilçesi, anma noktalarından biri oldu.

KESK-TTB Defne Koordinasyonu önünde bir araya gelen kitle, Yunus Emre Parkı'na meşaleli yürüyüş düzenledi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, SYKP Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz, SOL Parti Başkanlar Üyesi Feray Aytekin Aydoğan, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, SMF Sözcüsü Mahir Gürz, TBB Başkanı Erinç Sağkan ve TMMOB Başkanı Emin Koramaz'ın yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi yürüyüşe katıldı.

Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte “Unutmak, affetmek yok” pankartı taşındı. Sık sık “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok”, “Sesimi duyan var mı?”, “Afet değil bu bir katliam”, “Katillerden hesap soracağız”, "Deprem değil bu bir katliam”, ”Katil devlet hesap verecek” ve “Hatay bizim memleket bizim” sloganları atıldı.

Yunus Erme Parkı'nda son bulan yürüyüş sonrası, depremde ölenler anıldı. İlk depremin yaşandığı saat olan 04.17'de telefonların ışıkları açıldı. Kitle hep bir ağızdan "Unutmak yok affetmek yok" sloganı attı.

NEHRE KARANFİLLER BIRAKILDI

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Hatay Şubesi Başkanı Özgür Traş, halen acılarının taze olduğunu belirterek, sorumlulardan hesap soracaklarını vurguladı. Traş, Hatay'ı kendi elleriyle tekrardan kuracaklarını belirtti.

'O GÜN KEPÇELER GELMEDİ, DEVLET GELMEDİ'

Daha sonra konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "İnsanlar hala iki yıl geçtiği halde konteynerlerde 21 metre kareye yaşamlarını sığdırmaya çalışıyor" dedi.

Hatimoğulları, şunları kaydetti:

"İki sene önce bu gece sabaha karşı Hatay'da, Maraş'ta, Adıyaman'da, Malatya'da on bir ilimizde hayat durdu. On bir ilimiz dipten gelen bir sarsıntıyla büyük bir yıkım yaşadı. Kentlerimiz yalnız bırakıldı. Bizler depremde o göçüklerin altındayken ‘sesimi duyan var mı?’ Sesini aslında herkes duyuyordu. Ama devlet duymazdan geldi bizi. Biz birbirimizin sesini duyduk. Birbirimizin yarasını sarmaya çalıştık.

O gün kepçeler gelmedi. O gün hiltiler yoktu. Ama aradan kısa bir zaman geçtikten sonra enkaz kaldırmak için ihaleye çıktılar ve birden yandaş müteahhit şirketlerin iş makinelerini gördük, deprem bölgesinin dört bir yanında. O kepçeler o gün gelseydi biz bu kadar canımızı kaybetmezdik. Bizler bizzat arama kurtarma çalışmalarına katıldık. Bir kepçenin neleri kurtarabileceğini, kaç canı kurtarabileceğini gözlerimizle gördük. O gün bir seferberlik ilan edilseydi, o gün kışlalardan askerleri çıkarıp ‘gidin halka yardım edin’ denseydi, izin verilseydi askerin çıkmasına bunlar yaşanmazdı. O gün Türkiye'de o beş firmanın kepçeleri buralara gelseydi bizler bu kadar ölmeyecektik. İşte bizim canımızı yakan, bizleri kahreden konulardan birisi budur. Devlet bizi yalnız bıraktı. Ölüme terk etti.

'İKİ YIL GEÇTİ DEVLET HALA YOK'

Burası kocaman bir şantiyeye dönmüş. Deprem bölgeleri kocaman bir şantiyeye dönmüş. Hatay apaçık ve bariz bir biçimde ayrımcılığa maruz kalmış.

Denetim yapmayan, konutları denetlemeyen, insanları bile bile ölüme terk eden, sahte imar aflarıyla insanları ölüme terk eden anlayış şimdi de iki sene sonra depremzedeyi yine aslında diri diri ölüme mahkum etmiş. İnsanlar hala iki yıl geçtiği halde konteynerlerde 21 metre kareye yaşamlarını sığdırmaya çalışıyor. Kadınlar bunun en ağır bedelini ödüyor. 21 metre kareye bir ailenin, çocukların yaşamını sığdırmaya çalışıyorlar. Bizlere, depremzedelere müşteri gözüyle bakan bu iktidar yine yok. İki sene geçti aradan gene yok ve buradan biz iktidara, merkezi hükümete sesleniyoruz. Bir an önce konutlar yapılmalı, bitirilmeli ve bir an önce buradaki insanların konutlarına kavuşması sağlanmalı."

Kitle 105 saniye boyunca, hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Bazı kişiler gözyaşlarını hakim olamadı. Kitle, daha sonra depremde yaşamını yitirenlerin anısına Asi Nehri'ne karanfiller bıraktı.

Anma sonrası Saray Caddesi üzerinde iktidar ve valilik protesto edildi. Burada çok sayıda kişi polisler tarafından gözaltına alındı. (MA)