Hatay'da okullar açıldı, sorunlar çözülmedi: ‘Liseler, kaymakamlık, il emniyet binası olarak kullanılıyor’

Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, depremden etkilenen Defne'de liselerin kamu kurumlarına tahsis edildiğini söyledi. Tıraş: Yetkililer, kullandıkları binanın tadilatının devam edeceğini ya da yeni binanın yapılacağını gerekçe olarak gösteriyorlar

Hatay'da okullar açıldı, sorunlar çözülmedi: ‘Liseler, kaymakamlık, il emniyet binası olarak kullanılıyor’

Artı Gerçek - Okullarda 2023-2024 eğitim dönemi 20 milyon öğrencinin sıralarındaki yeri almasıyla başladı. Deprem bölgelerinde de eğitimde yaşanan sorunlar devam ediyor. Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, Defne ilçesindeki liselerin "kamu kurumlarına tahsis edildiğini" açıkladı.

Okullarda 2023-2024 eğitim dönemi 20 milyon öğrencinin sıralarındaki yeri almasıyla başladı. Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, deprem bölgesi Defne ilçesindeki liselerin "kamu kurumlarına tahsis edildiğini" açıkladı.

Tıraş, "Necmi Asfuroğlu Anadolu Lisesi, Hatay Valiliği tarafından kullanılıyordu ama birkaç gün önce bina boşaltıldı. Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi, İl Emniyet Müdürlüğü olarak; Selim Tevfik Eskiocak Anadolu Lisesi, Defne Kaymakamlığı olarak, Çekmece Şehit Türkmen Anaokulu Vilayet karakolu olarak kullanılıyor maalesef. Yetkililer, kullandıkları binanın tadilatının devam edeceğini ya da yeni binanın yapılacağını gerekçe olarak gösteriyorlar" dedi.

ANKA’nın aktardığı haberde Tıraş, bölgedeki eğitim başta olmak üzere yaşanan sorunlarına ilişkin şunları söyledi:

“Okulların açılma tarihi aylar öncesinden belli olmasına rağmen birçok okulda sağlıklı bir eğitim ortamının oluştuğunu söyleyemeyiz. Okulların tadilatı devam ediyor. Bazı okulların bahçelerinde çatılarında ya da çevrelerinde yıkım devam ediyor. Aslında okullar öğrencilerimiz için çok önemli. Depremi yaşayan öğrencilerimizin arkadaşlarını görmeleri; sağlıklı, güvenli bir eğitim ortamında okullara devam etmeleri onlara hem iyi gelecek hem yaşadıkları travmayı atlatmalarına neden olacak.

‘ÖĞRETMENLERİMİZİN BARINMA TALEBİ ÇÖZÜLEBİLMİŞ DEĞİL’

Öğretmenlerimiz de depremzede, birçoğunun evi oturulamayacak durumda. Ataması buraya yapılan yaklaşık 4 bin 465 arkadaşımız var. Aylar öncesinden her hafta Milli Eğitim soruyordu, 'Barınma talebinde bulunan var mı' diye. Yaklaşık 6 bin 200 kişi barınma talebinde bulundu ama şu ana kadar öğretmenlerimizin konteynerde barınma talebi çözülebilmiş değil.

‘ANTAKYA'NIN 3'TE 1'İNDE KONTEYNER OKUL YAPILDI’

Defne ilçesi Antakya'ya göre depremden daha az etkilenen bir ilçe. Az hasarlı okullarımız orta ya da hasarlı okullarla eşleştirildi Defne'de. Sadece bir okulumuz prefabrik oldu, o da hazır değil. Antakya ilçesinde yıkım çok fazla. Antakya'da 50'nin üzerinde konteyner kent var bunların yaklaşık 3'te 1'inde konteyner okul yapıldı. Tabi kalabalık sınıfları da beraberinde getirdi. Depremin yarattığı koşullardan birçok öğrenci çıktığı için öğrenci sayısında da azalma var. Geçen sene Defne ilçesinde öğrenci sayımız 36 bin civarındaydı. Şu an 28 bin civarında.

‘DEFNE'DE ÜÇ OKUL RESMİ KURUM TARAFINDAN KULLANILIYOR’

Defne ilçesinde 9 lise var. Bu liselerin üçü hasar durumundan dolayı kullanılamıyor. Geriye kalan üç lise resmi kurumlar tarafından kullanılıyordu. Necmi Asfuroğlu Anadolu Lisesi, Hatay Valiliği tarafından kullanılıyordu ama birkaç gün önce bina boşaltıldı. Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi, İl Emniyet Müdürlüğü olarak; Selim Tevfik Eskiocak Anadolu Lisesi, Defne Kaymakamlığı olarak, Çekmece Şehit Türkmen Anaokulu vilayet karakolu olarak kullanılıyor maalesef. Büyük liseler, özellikle Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi, yetenekli lise dediğimiz fen lisesi ayarında bir okul. Defne’nin en başarılı öğrencilerinin eğitim gördüğü bir okul. Öğrenciler yan taraftaki ortaokulu kullanıyorlar. Harbiye Lisesi’ndeki öğrenciler de yine başka bir okulda sabahçı- öğlenci olarak eğitimlerine orada devam ediyorlar. Yetkililer, kullandıkları binanın tadilatının devam edeceğini ya da yeni binanın yapılacağını gerekçe olarak gösteriyorlar."(HABER MERKEZİ)