Havalimanı eyleminde 28 işçiye tutuklama talebi
Savcılık 3. Havalimanı eyleminde gözaltına alınan aralarında sendikacıların da bulunduğu 28 işçi hakkında tutuklama talep etti.
Aralarında İnşaat İş yöneticilerinin de olduğu 43 işçi saat 13.00’te Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde savcılığa çıkarıldı.
Görülen duruşmada savcılık 15 işçinin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını, aralarında İnşaat İş yöneticileri Yunus Özgür, Deniz Gider, sendikanın basın sözcüsü Uğur Karadaş ve TİP üyesi Yusuf Yılmaz'ın da bulunduğu 28 kişi hakkında tutuklama talep etti. Savcılık tutuklama talebini direnişte aktif rol aldıkları, kolluk kuvvetlerine direndikleri, slogan attıkları, organize olarak yürüyüş yaptıkları ve kuvvetli suç şüphesi oluşturdukları gerekçelerine dayandırdı.
Savclılığın tutuklama talebinde "Kamu malına zarar verdikleri whatsapp yazışmaları ve videolarla tespit edilip, kuvvetli suç teşkil ettikleri sebebiyle tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmesi kararı verdi" ifadeleri kullanıldı.
28 İŞÇİ TUTUKLANMA TALEBİYLE MAHKEMEYE SEVK EDİLDİ
Adliyeye getirilen 43 kişi savcılığa çıkarıldı. Savcı, adliyeye getirilen 43 işçinin ifadesini almadı. Savcı, 15 işçi için adli kontrol talep ederken, 28 işçi için ise tutuklama talebinde bulundu. İşçilerin, "Kamu malına zarar verme", "Polise mukavemet", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet", "İş ve çalışma hürriyetinin ihlali" iddialarıyla tutuklanmaları istendi.
Savcı Ali Özgilik, tutuklama talebine gerekçe olarak, işçilerin jandarma baskını sırasında slogan atarak kolluk kuvvetinin müdahalesine engel olmaya çalıştıklarını, "Grup Direniş" isimli Whatsapp grubu oluşturmalarını gösterdi. Savcılık tutuklama talebinde bulunurken, işçilerin çalışma koşullarının kötü olduğunu dillendirmesini "bahane" olarak yorumladı.
JANDARMA ŞANTİYEDE ARAMA YAPTI
Jandarmanın sorgular sırasında işçilerin 3’üncü Havalimanı şantiye alanındaki yatakhanelerine girdiği ve arama yaptığı bilgisi geldi. Savcılık sorgusunun hemen öncesinde yapılan arama "tutuklama için delil üretme çabası mı" sorusunu akıllara getirdi.
Adliye önünde çok sayıda sivil ve çevik kuvvet polisi ile jandarma ekipleri yoğun önlemler aldı. Akrep ve TOMA da adliye önünde konuşlandırılmış durumda.
SENDİKA TEPKİ GÖSTERDİ
İnşaat İş Sendikası savcılığın tutuklama talebine tepki gösterdi:
Burjuva devleti, eline maşa ettiği hukukuyla bizleri sindirebileceğini sanmasın!
— İnşaat-İş Sendikası (@insaatsendika) 18 Eylül 2018
Biz, sözümüzün arkasındayız, emeğimizin sahipçisiyiz, #köledeğiliz ! 3. Havalimanı cehennemi özelinde, inşaat işçilerinin çığlığını büyütmekten asla geri adım atmayacağız!
"TARİHE GEÇECEK İKİNCİ LİSTE"
Sendika işçilerin el yazısıyla sıralanan talepler listesiyle birlikte savcılığın tutuklama talebinde bulunduğu sendikacı ve işçilerin isim listesini "tarihe geçecek ikinci liste" notuyla paylaştı.
İşçilerin el yazısıyla kaleme aldıkları, insanca yaşama taleplerinin yazılı olduğu o listeden sonra tarihe geçecek ikinci liste!
— İnşaat-İş Sendikası (@insaatsendika) 18 Eylül 2018
'İNŞAAT İŞÇİSİ KÖLE DEĞİLDİR!' dedikleri için tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen işçi ve sendikacıların isim listesi! pic.twitter.com/C1hhKwKY7s
Özgürlükçü Hukukçular Platformu İstanbul Şubesi de işçilere dönük suçlamaların bellli olduğunu açıkladı.
"Sadece hayatta kalmayı ve insanca çalışma şartlarını talep eden işçilere isnat edilen suçlamalar:
-2911'e (Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu) muhalefet
-Çalışma hürriyetinin ihlali
-Kamu malina zarar vermek
-Halki kin nefret dusmanliga tahrik etmek
-Genel güvenligin kasten tehlikeye sokulması
-Görevi yaptirmamak icin direnme'dir."
Sendikacılar Adliye girişinde "İnşaat işçisi köle değildir" sloganları atarken jandarma ağızlarını kapatarak engel olmaya çalıştı.
Sendika yöneticilerimiz Yunus Özgür ve Deniz Gider "Katil İGA" ve "İnşaat işçisi köle değildir!" haykırışlarıyla adliyede. Bu sesi susturamazsınız! #KöleDeğiliz pic.twitter.com/717ARu3tbO
— İnşaat-İş Sendikası (@insaatsendika) 18 Eylül 2018
(HABER MERKEZİ)