‘Hayata Dönüş Operasyonu’ davası: Dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan dinlenecek
Bayrampaşa Cezaevi’nde 21 yıl önce 12 tutuklu ve hükümlünün ölümüyle sonuçlanan 'Hayata Dönüş' operasyonu davasının görülmesine devam edildi. Dönemin İçişleri Bakanı dinlenecek.
F Tipi Kapalı Cezaevlerine ve tecride karşı birçok cezaevinde siyasi tutukluların başlattığı açlık grevi ve ölüm orucuna dönük 19-22 Aralık 2000’de 10 bin askerle başlatılan "Hayata Dönüş Operasyonu" saldırısında 28 tutuklu yaşamını yitirdi. Katliamın yaşandığı yerler arasında bulunan Bayrampaşa Cezaevi ile ilgili açılan davada, 37 er ve 2 astsubayın yanı sıra birleşen dosyalarla Ankara Jandarma Özel Harekat mensubu rütbeli askerlerle birlikte 194 kişinin yargılandığı davanın 47’nci duruşması Bakırköy 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmaya müdafi avukatlar Several Ballıkaya, Gülizar Tuncer, Erhan Ergül ve Güçlü Sevimli ile bir kısım sanık avukatları İlker Çağlarırmak ve Süleyman Yüksel de hazır bulundu.
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre kimlik tespiti ardından başlayan duruşmada mahkeme, daha önceki duruşmalarda Telsiz İşleri Müdürlüğü’ne yazılan yazıya yanıt verildiğini ve haberleşme sistemlerinde ses kayıt sisteminin bulunmadığı yönünde geri dönüş olduğunu paylaştı. Bunun yanı sıra Bayrampaşa Cezaevi maketi ile ilgili Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ve Silivri Kapalı Cezaevi’ne yazılan yazıya yanıt verildiğini ve maketin bulunmadığı yönünde geri dönüş verildiğini aktardı.
MGK, TAVSİYE KARARIN ‘BULUNMADIĞI’ YÖNÜNDE YAZI GÖNDERDİ
Öte yandan "operasyon" ile ilgili tutulmuş bir raporun olup olmadığına dair yazılan yazıya da yanıt verildiği ve raporun olmadığına dair yanıt verildiğini kaydeden mahkeme, operasyon ile ilgili bir tavsiye kararının olup olmadığına dair verilen ara kararda Milli Güvenlik Kurulu’na (MGK) yazı yazıldığını ve MGK’nin böyle bir tavsiye kararın "bulunmadığı" yönünde yazı geldiğini aktardı.
SEGBİS İLE İFADE VERECEK
Mahkeme, dönemin İçişleri Bakanı Saadettin Tantan’ın avukatı Sercan Efe’nin dilekçe sunduğunu ve dilekçesinde müvekkilinin "özel" koruma altında bulunduğunu, bu nedenle daha sonra bildirilecek bir adreste Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile "tanık" sıfatıyla ifade vermesini istediğini aktardı.
CMK’YA AYKIRI
Daha sonra söz alan müdafi Avukat Güçlü Sevimli, Tantan’ın avukatının talebine itiraz etti. Tanık dinlemesine dair Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) işaret eden Sevimli, SEGBİS ile ifadenin CMK’ya aykırı olduğunun altını çizdi. Tantan’ın yüz yüze ve mahkeme huzurunda dinlenmesini talep eden Sevimli, "Suçla ilgili belge ve bilgiler hiçbir şekilde devlet sırrı olamaz ve kabul edilemez. Bizim soracağımız sorularla suçla ilgili bilgiler verecektir. Soru sorulmak suretiyle huzurda dinlenmesini talep ediyoruz" dedi.
Sevimli, ayrıca MGK’ya sadece Bayrampaşa Cezaevi ile ilgili bir kararının alınıp alınmadığını sorulmasını istedi. Ballıkaya ise Cezaevi ile ilgili tarih belirtmeksizin bir kararın alınıp alınmadığını sorulmasını istedi. Söz verilen iddia makamı, Tantan’ın SEGBİS ile dinlenmesini talep etti.
Ara kararını açıklayan mahkeme, MGK’ya tarih belirtmeksizin Bayrampaşa ile ilgili bir kararının alınıp alınmadığının sorulmasını istedi. Mahkeme, ayrıca Tantan’ın SEGBİS ile hazır edilmesine karar verdi.