HDP, kayyım atamalarına karşı nasıl bir hukuki yol izleyecek?

Halkların Demokratik Partisi, üç büyükşehir eş başkanının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasına ilişkin hukuki süreci başlatmaya hazırlanıyor.

HDP, kayyım atamalarına karşı nasıl bir hukuki yol izleyecek?

Rıfat DOĞAN

ARTI GERÇEK - HDP, İçişleri Bakanlığı'nın kayyım kararıyla görevlerinden alınan üç büyükşehir belediyesi eş başkanı için idare mahkemesine başvurmaya hazırlanıyor.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, partisinin kayyımlar konusunda izleyeceği hukuki yolu Artı Gerçek'e anlattı. İstanbul Barosu eski başkanlarından avukat Turgut Kazan da HDP'nin, 'Türkiye'de gerçekçi bir hukuk güvencesi yok' diyerek doğrudan AİHM'e başvurabileceğini ancak AİHM'in de aynı sonuca varması durumunda başvuruyu inceleyeceğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Diyarbakır Büyükşehir Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Eş Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan İçişleri Bakanlığı tarafından 19 Ağustos tarihinde görevlerinden uzaklaştırılmış, yerlerine kayyım atanmıştı.

Görevden alınan HDP'nin Diyarbakır, Mardin ve Van belediye eş başkanları Ankara'da yapılan toplantıda AB üyesi ülkeler ile İsviçre ve Norveç büyükelçilikleri temsilcileri ile bir araya gelmişti. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada eş başkanların görüşmede kayyım konusunu dile getirdiği, seçme ve seçilme hakkının gasp edilmesi bakımından konuyu AİHM'e taşıyacakları belirtilmişti.

Kayyım kararının AİHM'e taşınacağı açıklaması, HDP'nin bu konuda bir hukuki hazırlık içinde olduğunu gösteriyor. Peki HDP nasıl bir hukuki yol izleyecek? Kayyım kararına karşı hangi yolları denedikten sonra AİHM'e başvuracak?

ÖNCE İDARE MAHKEMESİNE BAŞVURULACAK

Genel Merkez düzeyinde hukuki hazırlıkla ilgilenen HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran Artı Gerçek'e yaptığı açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Merkezi'ne direk bir başvuru olmadığını belirterek, önce iç hukuk yollarını tüketmek gerektiğini hatırlattı. Başaran, AİHM’e başvurunun 'etkili bir iç hukuk yolunun olmaması' durumunda olabileceğini kaydetti.

Başaran, kayyım kararlarının birer idari işlem olması nedeniyle idare mahkemelerine başvuru yapmak için hazırlık yaptıklarını ve en kısa zamanda başvuruyu yapacaklarını kaydetti.

Olumsuz bir karar alınması halinde önce Anayasa Mahkemesi'ne en son yol olarak da AİHM'e başvuracaklarını söyleyen Başaran, uzun bir süreç olabileceğini ancak bu dönem içinde bir karar çıkması umudu taşıdıklarını belirtti. Başaran, beklentilerinin olumlu bir karar çıkması yönünde olduğunu ancak çıkmaması halinde konuyu uluslararası arenaya taşıyacaklarını ifade etti.

TURGUT KAZAN SÜRECİ ÖZETLEDİ: İDARE MAHKEMESİ, DANIŞTAY, AYM VE AİHM

İstanbul Barosu eski başkanlarından avukat Turgut Kazan da izlenmesi gereken yollarla ilgili Artı Gerçek'e açıklamalarda bulundu.

Kazan izlenecek yola ilişkin şu bilgiyi verdi:

"Avrupa İnsan Hakları Merkezi'ne gidilmesi için iç hukuk yollarının tüketilmesi gerekiyor. Öncelikle bunun için kendi illerindeki idari yargıya yani idare mahkemesine başvuracaklar. Ardından Danıştay’a gidilecek. Çok uzun bir süreç. Bu tamamlandıktan sonra bireysel başvuru yoluyla AYM'ye gidilecek. Bunlar tüketildikten sonra AİHM'e başvurabilecek.""

HDP, 'TÜRKİYE'DE GERÇEKÇİ BİR HUKUK GÜVENCESİ YOK' DİYEREK AİHM'E BAŞVURABİLİR

Kayyım kararının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürülmesi haberlerine değinen Kazan "HDP'nin 'Türkiye'de gerçekçi bir hukuk güvencesi yoktur. O yüzden artık Türkiye'de hukuk yollarının tüketilmesinin beklemenin bir anlamı olmayacağını belirterek AİHM'e başvuruyoruz' düşüncesiyle hareket etmesi noktasında AİHM'in Türkiye ile ilgili böyle bir sonuca varması gerekir ki bu başvuruyu incelesin. Şu anda AİHM Türkiye'deki AYM kararlarına bakarak Türkiye'deki yargı yollarının tüketilmesini bekleyecek ve isteyecektir" dedi.

HDP diyarbakır aihm Van Mardin aym hukuki süreç kayyım Turgut Kazan Ayşe Acar Başaran İdare Mahkemesi