HDP'nin 'iddialar araştırılsın' önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

HDP’nin İstanbul seçimlerinin iptal kararına gerekçe olan iddiaların araştırılması talebiyle TBMM'ye sunduğu önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

HDP'nin 'iddialar araştırılsın' önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçimlerini iptal etme kararına gerekçe olan iddiaların tüm boyutlarıyla araştırılması için TBMM'ye sunduğu araştırma önergesi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

HDP, AKP ve MHP'nin iddiaların araştırılması talebini reddetmesine "Bu kararın gayri meşruluğu bir kez daha ispatlanmıştır" diyerek tepki gösterdi.

HDP Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Saruhan Oluç'un İstanbul seçimlerinin iptal kararına gerekçe olan iddiaların tüm boyutlarıyla araştırılması için TBMM'ye sunduğu ve AKP ile MHP'nin oylarıyla reddedilen önergede "YSK'nin 31 Mart İstanbul seçimlerine dair 6 Mayıs 2019 tarihli iptal kararına gerekçe olan iddiaların tüm boyutlarıyla araştırılması amacıyla Anayasa'nın 98'inci İçtüzüğün 104'üncü ve 105'inci Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz" denildi.

'DEMOKRASİ NEFESSİZ BIRAKILMAK İSTENMİŞTİR'

Önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

"Seçmen iradesinin sandığa girdiği şekilde sandıktan çıkması ve bu iradenin tüm siyasi partilerce kabul edilmesi demokrasinin olmazsa olmazıdır. Ancak Türkiye'de özellikle 31 Mart 2019 seçimlerinde, iktidar lehine verilen kararlar ile demokrasi adeta nefessiz bırakılmak istenmiştir. Seçim takvimi içerisinde muhalefet partilerince tespit edilen seçmen listelerinde iktidarın lehine sonuçları değiştirecek şekilde düzenlenen usulsüzlükler, yapılan bütün itirazlara rağmen kabul edilmemiştir. Özellikle Şırnak, Hakkari, Siirt, Muş, Bitlis olmak üzere bölge illerinde seçmen kaydırma, sandık taşıma-birleştirme, ikamet edilme olanağı bulunmayan adreslere hayali seçmen kaydedilmesi gibi usulsüzlükler ile cezaevlerindeki seçmenlerin oy kullanmalarının adeta seçme hakkı yok edilerek yeniden düzenlenmesi seçim öncesi itirazlarının temel birkaç konusu olmuştur. Hal böyle iken seçim sonuçlarına, geçersiz oylara yapılan itirazlarımızın neredeyse tümü seçim kurullarınca reddedilmiştir.

'İDDİALARIN TÜM BOYUTLARIYLA ARAŞTIRLMASI ELZEMDİR'

Son olarak da sonuçları üzerinden bir ayı aşkın süre geçmiş olmasına rağmen gerekçeleri kamuoyu tarafından gülünç karşılanan itirazlarla İstanbul seçimlerinin sonuçlandırılması engellenmiştir. Yüksek Seçim Kurulu ve üyeleri bu süreç içerisinde adeta ablukaya alınarak İstanbul seçimlerinin yenilenmesi kararı çıkarılmıştır. 6 Mayıs 2019 tarihinde alınmış bu karara gerekçe olarak ise 225 sandık kurulu başkanı ve 3 bin 500 sandık görevlisinin 'kamu görevlisi olmaması' gösterilmiştir. Sandık kurulu üyelerinin oluşturulması ve itirazı süreçleri içerisinde itiraz etmeyen siyasi parti, seçim sonuçları aleyhine çıkınca bu gerekçeyle seçimin yenilenmesini talep etmiş, YSK ise itiraz süreçleri geçmiş olmasına ve seçimler tamamlanmış olmasına rağmen gerekçeyi yerinde bularak kendi varlık sebebini adeta yok etmiştir. Aynı sandık kurulu üyelerince gerçekleştirilen ilçe belediye başkanlıkları, meclis üyelikleri, muhtarlık seçimlerinin ise yenilenmemesi kararı buna en önemli delildir. Bütün bu nedenlerle, YSK'nin 31 Mart İstanbul seçimlerine dair 6 Mayıs 2019 tarihli iptal kararına gerekçe olan iddiaların tüm boyutlarıyla araştırılması elzemdir.

YSK'nin 31 Mart İstanbul seçimlerine dair 6 Mayıs 2019 tarihli iptal kararına gerekçe olan iddiaların tüm boyutlarıyla araştırılması amacıyla Anayasa'nın 98'inci İçtüzüğün 104'üncü ve 105'inci Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz." (HABER MERKEZİ)

mhp İstanbul HDP akp ysk önerge