Hendek'teki havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin 7 sanık ikinci kez hakim karşısına çıkacak

Hendek'teki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın ardından açılan davada 5'i tutuklu 7 sanık yargılanıyor.

Hendek'teki havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin 7 sanık ikinci kez hakim karşısına çıkacak

Sakarya'nın Hendek ilçesinde 7 kişinin hayatını kaybettiği, 128 kişinin yaralandığı havai fişek fabrikası patlamasına ilişkin açılan davanın yarın görülecek ikinci duruşması için çağrı yapıldı.

Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020 tarihinde meydana gelen patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı.

Patlamaya ilişkin 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istenen 5'i tutuklu 7 sanık, yarın Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci kez hakim karşısına çıkacak. Davanın avukatları yaptıkları bir açıklamayla davaya katılım çağrısında bulundular.

AVUKATLARDAN ÇAĞRI

5 sanığın tutuklu yargılandığını hatırlatan avukatlar, "Katliam ile sonuçlanan iş cinayetinde sorumluların gereken cezayı alması ve toplumsal adalet duygusunu tatmin eden bir yargılama sürecinin gerçekleşmesi toplumun tüm kesimlerinin ilgi ve katkısı ile mümkün olacaktır. Duyarlı kamuoyunu Sakarya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 15 Mart günü saat 10.00’da başlayacak ve ilerleyen günlerde devam edecek olan, sanıklar ve müştekilerin dinleneceği duruşmalara katılmaya davet ediyoruz" dedi.

NE OLMUŞTU?

7 kişinin hayatını kaybettiği, 128 kişinin yaralandığı patlamanın ardından gözaltına alınan aralarında fabrika sahibinin de bulunduğu 5 şüpheli tutuklanmış, bir kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Kontrollü imha amacıyla Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisine getirilen fabrikadaki patlayıcıların 9 Temmuz saat 11.35'te kamyondan indirildiği sırada meydana gelen patlamada da 3 asker hayatını kaybetmiş, 8 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralanmıştı.

İlk patlamaya ilişkin soruşturmayı yürüten Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 5'i tutuklu 7 kişinin "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Mahkeme tarafından kabul edilen İddianamede, "Çin Mahallesi" olarak adlandırılan bölgede derinlikleri 8 metre, boyları ise 24 metreye kadar ulaşan 7 büyük patlama çukurunun oluştuğu belirtilmişti.

İddianamede, İl Emniyet Müdürlüğüne barut üretimi için izin talebinde bulunulup bulunulmadığı ve karar verilip verilmediğinin sorulduğu gönderilen cevap yazısında barut üretimi için ön izin talebinde bulunulduğu ancak iş yerinin inşa izni olmaması nedeniyle barut üretim tesisi kurulmaya başlanamayacağının tebliğ edildiğinin belirtilmişti. İddianamede, "Bu kapsamda şüphelilerin söz konusu fabrikada barut üretim izin ve yetkisi olmamasına rağmen kaçak olarak barut ürettikleri anlaşılmıştır" denilmişti.

MEVZUATA AYKIRI, RUHSATSIZ İNŞA

Fabrika içerisinde bulunan yapıların mevzuata aykırı ruhsatsız olarak inşa edildiği, bu bölümde yer alan depolar ve binalar içerisinde bulunması gerekenden çok fazla miktarda üretim malzemesi ve ham madde bulundurulduğu, bu durumun patlamanın çevreye olan etkisini artırdığı ve patlamanın büyük ve yıkıcı olmasına neden olduğu belirtilen iddianamede, mevzuat gereği depolar arasındaki gerekli mesafenin ve depo olarak kullanılan yapıların etrafında yer alması gereken sütre duvarların bulunmamasının ilk patlamanın diğer bölümlere de sırasıyla sirayet etmesine neden olduğu kaydedilmişti.

FAZLA İŞ BASKISI

İddianamede, işçilere daha fazla iş çıkarılması için baskı yapıldığı belirtilerek şunlar kaydedilmişti:

"Bu durumun tüm müşteki beyanlarıyla sabit olduğu, işletmeye barut üretimi hususunda izin verilmemesine rağmen şüpheli işverenlerin baskı ile çalışanlara usulsüz ve kaçak bir şekilde barut üretimi yaptırdığı ve bu barutların imalatta kullanıldığı anlaşılmıştır."

Davanın ilk duruşmasında patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarının ve yaralananların duruşma öncesi yapmak istediği yürüyüş polis tarafından engellenmiş; aileler salonunun küçük olduğu gerekçesiyle salona alınmamış, yalnızca az sayıda kişinin salona girmesine izin verilmişti.

dava sakarya hendek avukatlar havai fişek