Her seçimin vaadi... Van’ın çözülemeyen üç sorunu: Stadyum, otogar, çevre yolu

Çevre yolu, şehir stadyumu ve otogar, Van’ın uzun yıllardır çözüm bekleyen en temel sorunlarından. Her seçimin değişmeyen vaatlerinden olan bu sorunlar yıllardır çözüme kavuşturulmuyor.

Her seçimin vaadi... Van’ın çözülemeyen üç sorunu: Stadyum, otogar, çevre yolu

Şenol BALI

VAN - Metropol kentlerden Van'da işsizlik oranı da nüfus da günden güne artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre kente işsizlik oranı yüzde 19.2. Yani her beş kişiden biri işsiz. Son yıllarda İranlı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği kent, önemli bir turizm potansiyeli yakalasa da çözülemeyen sorunlar bu potansiyelin büyümesine de engel oluyor.

Van, 2011 yılında yaşadığı depremin izlerini de silmeye çalışıyor ancak depremde hasar alan otogar ve stadyumu kullanmaya devam ediyor. Kentin ihtiyaçlarını karşılamaktan oldukça uzak olan otogar ve stadyum; turizmden spora, ekonomiden imara kenti birçok konuda olumsuz etkiliyor. Trafik sorununu çözmek için 2010'da ihalesi yapılan çevre yolu da aradan geçen 13 yıla rağmen bitirilemiyor. Son yıllardaki her seçimin şaşmayan vaatlerinden olan bu sorunlar, kent halkının da değişmeyen gündemlerinden. Bu üç sorum muhalefet partileri tarafından sık sık Meclis gündemine taşınsa da bir türlü çözüm üretilemiyor.

DEPREMDE ZARAR GÖREN STAT İÇİN YIKIM KARARI UYGULANMADI

Van Atatürk Şehir Stadyumu 2011’deki depremlerde büyük zarar gördü. Yıkım kararı verildi ancak uygulanmadı. Yeni stadyum yapılacağı açıklansa da yıllardır adım atılmadı. 2018 yılında stadın bir bölümüne portatif tribünler eklense de seyirci kapasitesi 10 binde kaldı. TT 2. Lig Kırmızı Grup’ta mücadele eden Vanspor için stadın yetersizliği uzun yıllardır tartışma konusu. Vanlılar, diğer kentlerde yapılan modern statları örnek vererek kendileri için de adım atılmasını beklediklerini her fırsatta dillendiriyor.

'STAT KENTE YAKIŞMIYOR'

Vanspor Futbol Kulübü Gölkentliler Taraftar Grubu Başkanı Nevzat Aslan, son yollarda stat yapılan il ve ilçeleri örnek verdi ve "Van’a neden yapılmıyor?" diye sordu. Aslan, şöyle konuştu:

"Taraftar olarak sorun yaşıyoruz. 8 bin kapasiteli tribüne 5 bin kişi giriyor. Dışarda kalan binlerce insan oluyor. Kale arkası tribünleri de depremden kalma ve tam anlamıyla kullanılmıyor. Stat kente yakışmıyor. Şehir nüfusu 2 milyona gidiyor ama stad yok. Çorum’a, Erzincan’a veya Karaman’a stadlar yapılıyor. Tire’nin profesyonel takımı olmamasına rağmen 20-30 bin kişilik stad yapılıyor. Her gelen söz vermesine rağmen Van’a bir şey yok. Diyarbakır ve Batman’a yapılmış, buraya neden yok? Genel misafirler de stadın kente yakışmadığını söylüyor. Ailece gelip maç izleyemiyor kimse. Yağmur yağdığında veya kışın karlı havalarında izlenmiyor. Sesimizin duyulmasını istiyoruz."

OTOGAR BİR SÜRE KONTEYNERDE HİZMET VERDİ

Kentin bir başka sorunu ise otogar. Stadyum gibi otogar da depremde zarar gördü. Otobüs firmaları bir süre konteynerlerde hizmet verdi. Merkez Tuşba ilçesinde bulunan otogar daha çok bir otobüs durağını andırıyor. Park alanı, büro yetersizliği, peron sorunu, konaklama ve dinlenme alanlarında eksiklikler söz konusu. 2021 yılında palyatif yöntemlerle düzenlense de ihtiyaçları karşılamaktan hâlâ çok uzak. Bu yüzden kentin en başat gündemlerinden biri.

'KENT İÇİN İMAJ SORUNU YARATIYOR'

Van Yolu Seyahat Firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Elçi, otogarın mevcut durumun kentin imajını zedelediğini söyledi. Elçi, şöyle devam etti:

“Otogarın yeri merkezi ve iyi ama yapısı ilçe otogarını andırıyor. Bu kente bu otogar yakışmıyor. Bunun ezikliğini yaşıyoruz. Tesis yok. Olmayınca ihtiyaca cevap veremiyoruz. Yer olmadığı için yazıhane sınırlaması oluyor. Öyle olunca yeni firma açılmıyor ve sektör tekelleşiyor. Turist veya misafir geldiğinde ağırlayacak bir yer yok. Peronlar da yetersiz. Giriş-çıkışlar düzensiz, otobüslere yetmiyor.

Bu nedenle sınırlı sayıda araç girebiliyor. Park alanı yok. Yıkama veya yağlama alanları da yok. Yolcuların zaman geçireceği, konaklayacağı yerin olmaması bir sorun. Kent için imaj sorunu yaratıyor çünkü kentin aynasıdır otogarlar. İlçe garajı gibi burası. Trabzon’u, Diyarbakır’ı geçtim Erciş Otogarı bile daha iyi. Birçok ilçe otogarından daha geride yani. Dışardan bakanlar için ihmal edilmiş bir kent havası yaratıyor."

ÇEVRE YOLU 13 YILDIR BİTİRİLEMEDİ

2010 yılında ihalesi yapılan çevre yolu üstünden 13 yıl geçmesine rağmen bir türlü tamamlanamadı. Edremit ilçe sınırından başlayan, İpekyolu’nda devam eden ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde son bulan çevre yolunun uzunluğu 61 kilometre. Yıllardır bitirilemeyen çevre yolu arazi sahipleri ile yaşanan ihtilaflarla da gündemden düşmedi. Birçok kişinin arazisinin başkalarının üzerine kaydedilmesi sorunu içinden çıkılmaz hale getirdi.

'TRAFİK SORUNU AĞIRLAŞIYOR'

Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, kentteki yaşanan trafik sorununa dair şunları söyledi:

"Çevre yolu faaliyete girmediği için o güzergâhtaki imar da faaliyete girmiyor. Arazi sahipleri de büyük sıkıntıya düştü. Arsalar bölündü, kamu kurum ve kuruluşları bu arsalara ortak edildi. Bazı arazilere 50-60 insan müşterek kılınmış. İnsanlar buraları kullanamaz hale gelmiş. Bu alanlarda ilçe belediyeleri de yol yapmayınca kalan arsalar sahipleri tarafından değerlendiremedi.

Yani buraları satamadı veya parsel yapamadı. Sonuç olarak insanlar mağdur edildi. Diğer taraftan bu yolun açılmaması trafik sorununu ağırlaştırmaya devam ediyor. Kentin çehresini değiştirecek yolun bir an evvel bitirilmesi lazım. Yapılmayan bu yolun Van’a kaybı büyük. Ekonomi, turizm ve sosyal anlamda zarar veriyor. Yolun geçtiği bölgenin ıslah edilmesi ve imara açılmayan yerlerin imara açılması lazım" dedi.

'KAYNAKLAR TOPLUM YARARINA KULLANILMIYOR'

HEDEP Milletvekili Gülderen Varlı ise Van'ın iktidar tarafından cezalandırıldığını söyledi. "Van, hızla büyüyor ancak sorunları da büyüyor" diyen Varlı, şunları söyledi:

"Belediyelerimize iki dönemdir kayyım atanıyor ve taşınmazlar hızla satılıyor. Kaynaklar toplumun yararına kullanılsa bu sorunlar devam eder miydi? Hayır. Yandaşa peşkeş ediliyor. Belediyelere kayyım atayan, kaynakların halk için kullanılmasını engelleyen iktidar; otogar ve stat için defalarca vaatte bulundu, müjde verdi. Neden yıllardır çözülmüyor? Van trafiği bugün çileye döndü. Çevre Yolu ha bitti ha bitiyor deniliyor, açılışı bile yapıldı. Üstelik hukuksuz bir uygulamayla yüzlerce arazi sahibi mağdur edildi. İktidar, sorunlarla ilgili adım atmadığı gibi kentin madde bağımlılığı, işsizlik gibi sorunları ile de ilgilenmiyor."