'Herkes güvende olana kadar kimse değil'
'Tüm ülkeler ve vatandaşlara yetecek sayıda ve hızda aşı üretimi için gerekli altyapılar uluslararası kuruluşlarca desteklenerek oluşturulmalıdır.'
Aşı çalışmalarında gelinen noktayı 'umut verici' olarak nitelendiren Türk Eczacıları Birliği, "Herkes güvende olana kadar kimse güvende değil" dedi.
Türk Eczacıları Birliği, tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus'e karşı devam eden aşı çalışmalarına ilişkin bir açıklamada bulundu. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre şu anda geliştirilmekte olan 100'den fazla Covid-19 aşısı adayı var ve bunların bir kısmı insan deneme aşamasında olduğu hatırlatılan açıklamada, aşı çalışmalarında gelinen nokta 'umut verici' olarak nitelendirildi.
'KAOSA VE EŞİTSİZLİĞE NEDEN OLABİLİR'
Açıklamada, ülkelerin aşıya erişim sıralamasının nasıl belirleneceği, gelişmekte olan ya da yoksul ülkelerin aşıya nasıl ulaşacağı gibi pek çok sorunun da ortaya çıktığı, bu soruların gelecekte pek çok "kaosa ve eşitsizliğe neden olabileceği" vurgulandı.
Aşının sağlık çalışanlarını önceliklendirecek, avantajsız gruplar ve yoksul bölgeler geride bırakılmayacak şekilde dağılımı çağrısında bulunan eczacılar tavsiyelerini sıraladı:
- Tüm ülkeler ve vatandaşlara yetecek sayıda ve hızda aşı üretimi için gerekli altyapılar uluslararası kuruluşlarca desteklenerek oluşturulmalıdır.
- Firmalar COVID salgını sırasında tüm patent ve fikri mülkiyet haklarından feragat etmelidir.
- Aşı fiyatları insan sağlığı önünde engel olmamalıdır. Aşılar ve COVID’de kullanılan tüm ilaçlar her koşulda, herkes için kamu tarafından ücretsiz bir şekilde sağlanmalıdır.
- Aşı ülkelerin ekonomik durumlarına göre fiyatlandırılmalı, üreticiler tarafından yoksul ülkelere ücretsiz olarak sağlanmalıdır.
- Üretilen tüm aşıların uluslararası dağıtımı Dünya Sağlık Örgütü tarafından planlandığı gibi yapılmalı ve ülkelerin aşı dağıtımı planları da DSÖ tarafından denetlenmelidir.
- Tüm ülkelerde aşı kamu sağlık otoritesi tarafından, belirli bir planlama dahilinde ve denetlenerek dağıtılmalıdır.
- Adil bir aşı tahsis mekanizması kurgulanmalı, öncelikli risk grupları tüm dünyada eşzamanlı olarak aşıya erişebilmelidir.