Heyelan riski olan bölgede ağaç katliamı: İkizdere’de ne oluyorsa aynısı burada oluyor
20 bin ağacın kesileceği projeye tepki gösteren HDP'li Derinöz, ‘Burada resmi olarak bir doğa katliamı yaşanıyor. İkizdere’de ne oluyorsa aynısı Mersin’in köylerinde oluyor” dedi.
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, merkez Yenişehir ilçesi Emirler Mahallesi’ndeki ormanlık alanda yaptığı "gençleştirme projesi" kapsamında ağaç kesimini sürdürüyor. Proje kapsamında 19 hektarlık alanda bulunan 20 bin ağaç kesilecek. Bölgede, yaklaşık 2 aydır süren çalışmalarda şimdiye kadar yaklaşık 5 bin ağaç kesildi.
Proje kapsamında her ne kadar yaşı büyük ağaçların kesileceği belirtilse de, kesilen ağaçların genç olması dikkat çekti. Bölgedeki ağaç kesiminin durdurulması için 600 imzanın toplanarak yetkililere teslim edilmesine rağmen ağaç katliamı devam ediyor. Bölgedeki ağaç kesimine ilişkin Mezopotamya Ajansı’na konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Ekolojisi Eş Sözcüsü İhsan Derinöz, kent sakinlerinin ormanlık alana sahip çıkması gerektiğine vurgu yaparak, "Kentin akciğerleri yok ediliyor" dedi.
‘İKİZDERE’DE NE OLUYORSA BURADA DA O OLUYOR‘
AKP iktidarının doğaya karşı düşman politikalar yürüttüğünü söyleyen Derinöz, ülkenin dört bir yanında ağaç katliamlarının yaşandığını belirtti. İlçede ağaç kesimi yapılan bölgenin şehir merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta olduğuna dikkat çeken Derinöz, gençleştirme adı altında 10 yaşındaki ağaçların kesildiğini vurgulayarak, "Gencecik ağaçlar katlediliyor. Burada resmi olarak bir doğa katliamı yaşanıyor. İkizdere’de ne oluyorsa aynısı Mersin’in köylerinde oluyor" diye konuştu.
‘GENÇLEŞTİRME BÖYLE Mİ OLUR?’
Faaliyete konulan taş ocakları için kentin onlarca köyündeki ormanlık alanda ağaçların kesildiğini hatırlatan Derinöz, "Burada sözde mevcut yaşlı ağaçlar kesilip, yerine endüstriyel ağaç dikilecek bahanesiyle kendiliğinden yetişen ağaçlar kesiliyor. Ormanlık alan talan ediliyor. Gençleştirme böyle mi olur? Şu an bulunduğumuz 300 metrelik alandaki ağaçların tamamı kesilmiş. Bunun adı gençleştirme değil ağacı yok etmektir" şeklinde konuştu.
‘OKSİJEN ÜRETEN BÖLGE YOK EDİLİYOR VE HEYELAN RİSKİ VAR’
Ağaç kesiminin yapıldığı bölgenin kentin akciğeri görevini gördüğünü vurgulayan Derinöz, "Bu ilde 2 milyon insan yaşıyor. Oksijen üreten bir bölge yok ediliyor. Burası engebeli bir bölge ve heyelan riski var. Ağaçların tamamı kesildiği vakit, bölge heyelan ile karşı karşıya kalacak. Karadeniz’de yaşanan heyelanın aynısı burada da olacak. Dolayısıyla buradaki kesimi durdurmak gerekiyor" dedi.
GENİŞLETME TEHLİKESİ
Ağaç kesiminin hukuksuzca yapıldığını dile getiren Derinöz, "Bu hukuksuz gidişata dur diyoruz. Direnişimizi devam ettireceğiz ve ormanlarımıza sahip çıkacağız. Burnumuzun dibindeki akciğerlerimiz yok ediliyor. Tüm Mersinliler buraya sahip çıkmalıdır" ifadelerini kullandı.
Ağaç kesimi yapılacak olan 19 hektarlık alanın, daha da genişletilme ihtimalinin olduğunu dile getiren Derinöz, yetkililerin yaptığı açıklamaların çelişkili olduğunu belirtti. "Mersinliler, doğasına sahip çıksın" diyen Derinöz, kesilen ağaçların büyük bölümünün 20 yaş altı ağaçlar olduğunu söyledi.
'YAPILAŞMA OLABİLİR'
Ağaç kesiminin ardından bölgede konut yapılma ihtimalinin de olduğuna dikkat çeken Derinöz, "Saha tamamen açılmış. ‘Acaba yapılaşmaya açılma planları mı var‘sorusu akıllara geliyor. Ağaç kesiminin yapıldığı yerin bitişiğinde köylünün meyve ağaçları var. Burası doğayla baş başa olunan bir yer. Belki de uzun vadede yapılaşmaya açmayı bile düşünüyor olabilirler" dedi.