Hrant Dink davasında tanıklar dinlendi: 'Türk vatandaşı bir gazeteci'
Hrant Dink cinayeti davasında tanıklar dinlendi. Tanıklardan dönemin İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Ünal Karaosmanoğlu Dink için 'Türk vatandaşı bir gazeteci' tanımını kullandı.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde kamu görevlilerinin yargılandığı davanın duruşması Çağlayan'daki İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikinci gününde devam etti. Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, dönemin İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Ünal Karaosmanoğlu ve Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Aycan Oktaylar tanık olarak dinlendi. İki tanık da Dink’e yönelik eylem yapılacağı yönünde istihbarat gelmediğini söyledi.
‘BASINLA PAYLAŞILMASINI BEN İSTEDİM’
Eski İstanbul İl Jandarma Komutanı Ünal Karaosmanoğlu, cinayetten önce Trabzon İl Jandarma Komutanlığından kendilerine bir bilgi gelmediğini anlattı. Olay günü Kocaeli'nde bir programda olduğunu, öğrenince İstanbul'a gelerek valiliğe gittiğini belirten Karaosmanoğlu, "Şüpheli şahsın fotoğrafını gösterdiler. Kimliğini belirlemek için şahsın fotoğrafının basınla paylaşılmasını ben söyledim" dedi.
PERSONELİ TANIMADI!
İstanbul'da sansasyonel bir olay olduğunda üst makamların kendilerinden bilgi talep ettiğini kaydeden Karaosmanoğlu, "Ben de Kocaeli'nden esasen bunun için döndüm, yoksa dönmeyecektim. Ülkenin gündemine gelen bir cinayet işlenmiş, ben de sadece üst komutanlığı bilgilendirmek amacıyla geldim. Eğer benim personelim cinayet öncesinde o bölgede bulunuyorsa bunun arka planı araştırılmalı, ama olaydan sonra doğaldır. Polisle beraber çalışıyor jandarma sonuçta. Cinayet öncesinde kameralardan gördüğüm kadarıyla tanıdığım personelden kimse yok" şeklinde konuştu.
DİNK İÇİN ‘TÜRK VATANDAŞI’ TANIMI
Dink'in öldürülmesinin ülkeye zarar verdiğini söyleyen Karaosmanoğlu, "Ülkem itibar kaybetti. Türk vatandaşı bir gazetecinin öldürülmesini kınıyorum, kabul edilemez. Dink ile ilgili ben ve istihbarat Dink’in kim olduğunu, ne olduğunu öldürülmesinden sonra gazetelerden öğrendik. Etnik, dinsel ayrım yapmadan görevimizi yaptık" şeklinde beyanda bulundu.
‘OLAYI TELEVİZYONDAN ÖĞRENDİM’
Dönemin İstanbul İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü olan tanık Aycan Oktaylar ise, "Olayla ilgili kesinlikle herhangi bir istihbari bilgi gelmedi. Olayı televizyondan öğrendik. Kamuoyunda infial yarattığı için maktulün kim olduğu konusunda bir takım telefon görüşmeleri yaptık. Olaydan önce en ufak bir istihbarat gelmedi. Zaman zaman bilgi almak için emniyetle irtibata geçtik" iddialarında bulundu. Olay öncesindeki kamera görüntülerini izlediğini ve görüntülerde yer alan jandarma personelini tanımadığını savcılığa anlattığını ifade eden Oktaylar, "Benim bilgim dahilinde Trabzon İl Jandarma Komutanlığından bize gelen bir bilgi yok. Olay olduktan sonra güvenlik güçlerinin bilgisi olduğu haberlerini görünce şubemi tepeden tırnağa inceledim. Kesinlikle kimsenin bilgisi olmadığını gördüm" dedi.
Duruşma, tanıklar Saittin Bölükbaşı ve Güven Şahin'in dinlenmesiyle devam etti.
Mahkeme, tanık beyanlarının ardından duruşmayı yarına erteledi. (MA)