Hukukçular YSK'nin kararını 'darbe' olarak niteledi
Prof. Yaman Akdeniz: YSK adaylar KHK'lı deyip yerlerine AKP'lilere mazbatayı veriyor. Buna kısaca darbe diyoruz. Avukat Mehmet Emin Aktar: Karar hem kanunsuz hem gayrı meşrudur.
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçilme yeterliliğine sahip olduklarına onay vererek adaylık başvurularını kabul ettiği KHK’li adayların, seçimleri kazanmaları sonrası mazbatalarının verilmemesi yönünde aldığı karara, hukukçular karşı çıktı.
Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz kararı "darbe" olarak niteledi. Kararı değerlendiren Yaman Akdeniz, Twitter hesabından "Seçime girmenize bir engel yok, Diyarbakır, Bağlar’da %70.34, Van, Tuşba’da %52.93, Van, Edremit’de %Yüzde 53.81, Van, Çaldıranda %53 & Kars Dağpınar Beldesinde %54.25 ile HDP kazanıyor. YSK ise adaylar KHKlı deyip yerlerine AKPlilere mazbatayı veriyor. Buna kısaca darbe diyoruz." mesajını paylaştı.
Seçime girmenize bir engel yok, Diyarbakır, Bağlar’da %70.34, Van, Tuşba’da %52.93, Van, Edremit’de %Yüzde 53.81, Van, Çaldıranda %53 & Kars Dağpınar Beldesinde %54.25 ile HDP kazanıyor. YSK ise adaylar KHKlı deyip yerlerine AKPlilere mazbatayı veriyor. Buna kısaca darbe diyoruz.
— Yaman Akdeniz (@cyberrights) 10 Nisan 2019
Diyarbakır Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar da YSK’nin kararını "kanunsuz ve gayrı meşru" olarak tanımladı.
Aktar, Twitter’dan görüşlerini paylaşan Aktar şunları yazdı: "298 s. Seçimlerin Temel Hükümleri Hk. Kanun m. 130/5 kesinleşen adaylıklara hangi hallerde itiraz edilebileceğini açıkça ve sınırlı olarak saymış.YSK hukuk bir yana kanuna dahi uyma gereği duymuyor. KHK ile ihraç edilen seçilenlere ilişkin karar hem kanunsuz hem gayrı meşrudur."
298 s. Seçimlerin Temel Hükümleri Hk. Kanun m. 130/5 kesinleşen adaylıklara hangi hallerde itiraz edilebileceğini açıkça ve sınırlı olarak saymış.YSK hukuk bir yana kanuna dahi uyma gereği duymuyor.KHK ile ihraç edilen seçilenlere ilişkin karar hem kanunsuz hem gayrı meşrudur. pic.twitter.com/gjxOit5AjL
— Mehmet Emin Aktar (@MehmetEminAktar) 10 Nisan 2019
Aktar, bu sözleri ile birlikte "298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun"un 130/5 maddesi ile "6319 sayılı Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları Ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun"un 16. Maddesi’ni de paylaştı.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 130/5 maddesi şöyle diyor: "Ancak, adaylığın kesinleşmesinden sonra, adayın Türk olmadığına, yaşının kanunda gösterilenden küçük olduğuna, okur - yazar olmadığı veya seçilme yeterliğini kaybettiren bir mahkümiyeti bulunduğuna ilişkin iddialar dışındaki nedenlerle adaylara itiraz olunamaz. Bu hüküm olağanüstü itirazlar için de geçerlidir."
Yine 6319 sayılı Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları Ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’un "Adayların ilanı" ilişkin 16 Maddesi ise şöyle: "Madde 16 – Adaylık kesinleştikten sonra, ilçe seçim kurulları, bütün adayları oy verme gününden önceki, 20 nci gün ilan eder. Adayların ilanından sonra, adaylıktan istifa, seçim sonuna kadar nazarı itibare alınmaz. Ancak, bu gibiler seçilmiş bulunurlarsa, istifaları hüküm ifade eder ve yerlerine kendilerinden sonra gelenler seçilmiş sayılırlar. Ölüm halinde de aynı şekilde hareket edilir." (HABER MERKEZİ/MA)