Hukukçulardan çıplak arama tepkisi: İşkence olarak tanımlıyoruz adli soruşturma başlatılsın
Boğaziçi Üniversitesi protestoları sırasında gözaltına alınan gençlere yapılan çıplak arama uygulamasına tepki gösteren avukatlar olaya dair adli soruşturma başlatılmasını istedi.
Çağdaş Avukatlar Grubu, (ÇHG), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubeleri üyesi avukatlar, Boğaziçi Üniversitesi protestoları sırasında gözaltına alınan gençlere yönelik çıplak arama uygulamasına tepki göstererek basın açıklaması yaptı.
Bayraklı Adliyesi önünden yapılan açıklamaya avukatların yanı sıra pek çok sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi katılarak destek verdi. "Çıplak Arama İşkencedir" yazılı pankartın açıldığı açıklamada, "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganları atıldı. Hak savunucuları adına hazırlanan basın metini avukat Şükran Öztürk okudu.
‘VALİLİK GERÇEĞİ ÇARPITIYOR’
İzmir Emniyeti’nde çıplak arama yapıldığı bilgisi sosyal medyada da gündem olunca İzmir Valiliği’nin açıklama yaptığını söyleyen Öztürk, "Bir avukatın da üst aramasına katıldığı görüntüsü servis edilerek, ‘çıplak arama yapılmadı’ algısı yaratılmaya çalışıldı. Valilik ve kolluk güçleri gerçeği çarpıtıyor. Bu süreçte çıplak arama sosyal medya gündemine oturduğundan İzmir Emniyeti sonuçlarından korkup diğer aramaları kamera eşliğinde yapmıştır. Zira emniyetin bu kamera ve avukat eşliğinde arama uygulaması baştan var olan bir uygulama olmamakla çabalarımız ve itirazlarımız üzerine yapılmıştır" ifadelerini kullandı.
‘AMAÇ GÜVENLİK KAYGISI DEĞİL’
Cezaevleri girişinde rutin olarak çıplak arama yapıldığı gibi zaman zaman emniyette gözaltı işlemleri sırasında da bu uygulama ile karşılaştıklarını dile getiren Öztürk, "Bu aramaların yapılmasındaki amaç hiçbir zaman güvenlik kaygısı olmayıp, gözaltına alınan veya cezaevine giren şahsın kişiliğini ezerek onu kimliksizleştirip teslim almak ve böylece üzerinde otorite kurma amaçlı bir işkence yöntemidir" şeklinde konuştu.
ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILSIN
Uluslararası sözleşmelerde ve anayasa da işkencenin cezasız bırakılmaması yönündeki maddelere değinen Öztürk, gözaltına alınan ve çıplak aramaya maruz bırakılanlar adına İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Adli soruşturma başlatılmasını, olay tarihlerinde görevli olan tüm personelin tespit edilmesini ve kamera kayıtlarının emniyetten alınmasının acilen gerçekleşmesi gerektiğine vurgu yapan Öztürk, yaşanan olaya ilişkin tüm delillerin bizzat savcılık eliyle toplanmasını talep ettiklerini belirtti.
Hukuk örgütleri olarak sistematik ve cezalandırma amaçlı "çıplak arama" uygulamasını hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini söyleyen Öztürk, "Bu uygulamayı işkence olarak tanımlıyoruz. Gözaltı merkezlerinde ve cezaevlerinde çıplak aramayı bir bütün olarak yasaklayan yasal düzenlemeler bir an önce gerçekleştirilmelidir. Bir işkence yöntemi olarak çıplak aramayı uygulayan memurların da cezasız bırakılmasının önüne geçilmesi gerekmektedir" diye belirtti.