'Hükümet özel sektörü değil, 210 bin çay üreticisini memnun edecek fiyat açıklamalıdır'

Doğu Karadeniz'de 210 bin çay üreticinsin her yıl olduğu gibi 2021 yılında da yaş çaya verilecek olan fiyatın ne olacağını merakla beklemeye başladı.

'Hükümet özel sektörü değil, 210 bin çay üreticisini memnun edecek fiyat açıklamalıdır'

Gençağa KARAFAZLI - Hüseyin ALTUN

ARTI GERÇEK - Hükümetin 2020 yılında açıkladığı çay fiyatının çay üreticisini değil özel sektörü memnun ettiğini belirten Paliç hükümetin, çay üreticilerinin temsilcisi olan ziraat odalarının taleplerine göre yaş çay fiyatını değerlendirmesini istedi.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Rize Ziraat Odası Meclis Toplantısı’nda 2021 yılında yaş çaya verilecek taban fiyatın hayat şartları göz önüne alınarak belirlenmesini, ayrıca 6 yıldan beri artırılmayan destekleme fiyatının da artırılmasını istedi.

'GEÇEN YIL EN DÜŞÜK FİYAT ARTIŞI ÇAYA UYGULANDI'

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

"2020 yılında ülke genelindeki tüm tarım ürünlerinde yapılan artış oranının yaş çaya yansıtılmadı. 2020 yılında en düşük artışın yaş çaya uygulanmış ve üreteci mağdur edilmiştir.

Hayat şartları başta olmak üzere gübre artışlarıyla birlikte birçok unsur göz önünde bulundurulunca yaş çaya yapılacak artışın üreticiyi de memnun etmesi gerekir.

'YAŞ ÇAY 4 TL 40 KURUŞ OLMALIDIR'

Yaptığımız toplantı sonrası odamızın meclisi aldığı karar sonrası desteklemeler dahil yaş çay kilogram başına 4 TL 40 kuruş fiyat talep ediyoruz.

Ayrıca, 6 yıldır artış yapılmayan destekleme ücretinde de üreticiyi memnun edecek bir artışın yapılmasını talep Ediyoruz.

'HÜKÜMET GEÇEN YIL VERDİĞİ FİATLA ÖZEL SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİ MEMNUN ETMİŞTİR'

Geçen yıl verilen fiyat 210 bin çay üreticisini değil özel sektör temsilcilerini memnun etmişti. Hükümet çay üreticilerinin taleplerini değil özel sektör temsilcilerinin taleplerini göz önünde bulundurmuş ve ona göre fiyatlandırma yapmıştır.

2020 Yılı yaş çay fiyatı açıklanmadan özel sektör temsilcileri "yaş çaya sıfır zam yapılsın" açıklaması yapmış ardından ise kuru çaya zam taleplerini seslendirmişlerdi.

Özel sektör kendi cebini düşünüyor 210 bin çay üreticisi dolaylı yollardan 1,5 milyon insanın nasıl geçineceğini düşünmüyor düşünmez bunu da çaya sıfır zam istemekle göstermiştir.

Umarız bu yıl hükümetimiz özel sektörün değil 210 bin çay üreticisinin sesine kulak verir."

'DEVLET ÜRETİCİYİ DESTEKLEMELİDİR'

Gıda İş Sendikası Rize Bölge Başkanı Ramazan Sarıoğlu ise 2021 yılı yaş çay taban fiyatı konusunda yaptığı değerlendirmede şunları dile getirdi:

"Bugün bir ton gübrenin 2 bin 800 -3 bin TL arasında satılıyor. Neredeyse 1 ton yaş çaya eşit fiyat. Çay bahçelerinin bakımı, çayın toplanması, taşınması, yemesi, içmesi bütün bu emekleri topladığımızda 2021 yılı yaş çay fiyatı en az 4 lira 75 kuruş net olarak çay üreticinin eline geçmelidir.

Ayrıca devlet üreticiye verdiği destekleme fiyatı 6 yıldır artırmıyor, devlet üreticiyi desteklemelidir. Çay tarımı adeta yok sayılmaktadır. 2021 yılı üreticiye desteklemede en az kilo başına 25 kuruş vermelidir. Bu rakamların altında bir fiyat 210 bin çay üreticisinin emeğini yok saymak olacaktır."

Geçen 2020 yılı yaş çay kilo taban fiyatı 3,27 TL ve 13 kuruş destekleme bedeli olmak üzere. 3,40 TL olarak uygulanmıştı.

'Hükümet özel sektörü değil, 210 bin çay üreticisini memnun edecek fiyat açıklamalıdır' - Resim : 1
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, geçmiş yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çay müstahsili olduğunu ve adına çay cüzdanı çıkarttıklarını sıkça kamuoyu ile paylaşmış medyaya bu cüzdanla poz vermeyi de ihmal etmemişti.
Rize