Hükümete göre Albert Camus ve Baruch Spinoza örgüt üyesi
Emre ÜNSALLI
ARTI GERÇEK - Türkiye Yayıncılar Birliği, 1995 yılından beri yayınladığı 'Yayınlama Özgürlüğü Raporu’nda OHAL ile birlikte yaşanan medya, sosyal medya yasakları ve kitapların suç delili gösterilmesine ilişkin çarpıcı bilgiler yer alıyor.
Geçtiğimiz Haziran ayından bugüne bin 656 kişinin sosyal medya paylaşımlarından tutuklu olduğu açıklanan araştırmada, Türkiye’nin Twitter sansüründe dünyada birinci sırada olduğu belirtiliyor.
KAPATILAN YAYINEVİ SAYISI 30'A ULAŞTI
Rapora göre, 27 Temmuz 2016 tarihli KHK ile 16 TV kanalı, 2 radyo kanalı, 45 gazete ve 15 dergiyle birlikte 'FETÖ' ile ilişkilendirilen 29 yayınevi kapatıldı. 29 Ekim’de yayınlanan KHK ile kapatılan yayınevlerinin sayısı 30'a yükseldi.
Raporda, göze çarpan en ilginç detay, kapatılan Özgür Gazeteciler Cemiyeti eş başkanı Nevin Erdemir için hazırlanan iddianamede yer alıyor. Erdemir’in defterine not ettiği Albert Camus ve Baruch Spinoza iddianamede "örgüt üyeleri" olarak geçti.
Gazeteci-yazar birçok isim kitapları ve yazıları nedeniyle haklarında "örgüt üyesi olmak", "örgüte yardımcı olmak", "dine hakaret" gibi suçlamalarla davalar açıldığının belirtildiği raporda Cumhuriyet ve Özgür Gündem gazetelerine geniş yer verildi.
ANTALYA DA MAHKUMLARA SADECE DERS KİTABI VERİLİYOR
Rapora göre, hapishanelerde 200 bini aşan tutukluya yönelik yasak ve kısıtlamalarda arttış kaydedildi. Tutukluların hücrelerindeki kitap sayısına 15 kitap sınırlaması getirildi. Hakkında toplatma ya da yayın yasağı olmayan Kürtçe kitapların dilleri nedeniyle 'sakıncalı' bulunarak bazı hapishanelere girişi engellendi. Antalya L Tipi Kapalı Cezaevinde terör soruşturmasından tutuklu bulunanlara sadece "ders kitapları" gönderilebileceği raporda yer alan yasaklar arasında geçti.
CAMUS VE SPİNOZA KİMDİR?
Albert Camus: Fransız yazar ve filozof. 20. yüzyılın en güçlü Fransız yazarlarından biri olan Albert Camus, 1913'te Cezayir'de doğdu. Camus II. Dünya Savaşı sırasında Naziler'e karşı oluşmuş Fransız Direnişi'ne katıldı. Varoluşçuluk ve absürdizm ile ilgilendi. Verem hastalığına yakalanan Camus, "Başkaldıran İnsan"ı yayımladı. Ardından kendini insan hakları ve edebiyata adayan Camus, 1957'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı. Albert Camus, Rudyard Kipling'den sonra bu ödülü kazanan en genç yazar olmuştur. En ünlü eserleri, Yabancı, Veba olan yazar, çok sayıda roman, hikaye ve tiyatro eserine imza attı. 1960 yılında hayata veda etti.
Baruch Spinoza (1632 - 1677), René Descartes ve Gottfried Leibniz ile birlikte 17. yüzyıl felsefesinin en önde gelen rasyonalistlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Ailesi Yahudi olan ve Portekiz'den engizisyonun baskıları dolayısıyla kaçıp önce Nantes'a sonra da Amsterdam'a gelmiştir. Bilimsel buluşların, dinsel bölünme ve çatışmaların, siyasal değişikliklerin ve felsefi gelişmelerin yoğun olduğu bir sırada Hollanda'da yaşadı.
Varoluşçuluk, metafizik, geometri, matematik temel alanlarıdır. Başlıca yapıtı Etika, ilginç özelliklere sahiptir. İlkin burada Spinoza'nın felsefi çalışmasına bilimsel bir konum kazandırmaya çalıştığı söylenebilir. Rasyonalist filozofların matematikten etkilenmeleri ya da onu model almaları Spinoza içinde geçerlidir, ancak Spinoza matematikten çok geometriyi benimser ve yapıtlarında geometrik yöntemi kullanır. Etika'nın alt başlığı bu bakımdan örnektir: Geometrik yönteme göre kanıtlanmış olan ahlak. Etika'nın temel kavramları olan töz, nitelik, görünüm, nedensellik bunlara örnek olarak verilebilir.