Hürriyet'teki kıyıma tepki: Kanser tedavisi gören, doğum izninde olan emekçiyi kovacak kadar alçaldılar

Hürriyet’te 43 üyesinin işten çıkarıldığını belirten TGS 'Anayasayı çiğnediler' dedi. Gazeteci Dayanışma Ağı da tüm basın meslek örgütlerine harekete geçme çağrısı yaptı.

Hürriyet'teki kıyıma tepki: Kanser tedavisi gören, doğum izninde olan emekçiyi kovacak kadar alçaldılar

ARTI GERÇEK-Hürriyet gazetesinde yaşanan işten çıkarmalara tepkiler gelmeye devam ediyor.

Gazetede yapılan kıyıma ilişkin sert bir açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 43 üyesinin işten çıkarıldığını duyurdu.

Twitter hesabından bir açıklama yapan sendika, "Kanser tedavisi gören, doğum izninde olan emekçiyi kovacak kadar alçaldılar" ifadelerini kullandı.

TGS’nin Hürriyet'teki kıyıma ilişkin açıklaması şöyle:

"Demirören yönetimi Hürriyet’teki üyelerimizden 43’ünü işten attı.

Kanser tedavisi gören, doğum izninde olan emekçiyi kovacak kadar alçalan bu yönetim anayasayı çiğnemektedir.

Üyelerimizin hakkını hem sokakta hem mahkemede sonuna kadar savunacağız."

GAZETECİ DAYANIŞMA AĞI’NDAN ÇAĞRI: TÜM BASIN MESLEK KURULUŞLARI HAREKETE GEÇMELİ

Hürriyet’teki kıyıma bir tepki de Gazeteci Dayanışma Ağı’ndan (GDA) geldi.

Gazete personelinin yüzde 50’sinin işten çıkarılacağı iddialarının olduğu belirtilen GDA’nın açıklamasında, basın meslek örgütlerine bu kıyıma karşı harekete geçme çağrısı yapıldı.

"Basın meslek kuruluşları derhal üstlerine düşen görevleri yapmak için harekete geçmeli, gerek açıklamalar, gerek sosyal medya, gerekse Meclis üzerinden, Demirören’e yönelik baskı uygulamalı, işten çıkarılan meslektaşlarımıza, hukuki, maddi ve manevi destek olmalıdır" ifadelerine yer verilen GDA’nın açıklamasının tamamı şu şekilde:

"Gazetecilik mesleğinin sürekli zorluklarla karşılaştığı ülkemizde şimdi yeni bir işten çıkarma dalgasıyla karşı karşıyayız. Demirören Medya haline geldiğinden beri hükümet yanlısı bir çizgi tutturan ülkemizin köklü gazetelerinden Hürriyet’te dünden itibaren pek çok basın emekçisi işten çıkarıldı, çıkarılmaya devam ediyor. Meslektaşlarımız kendileriyle bir veda konuşması bile yapılmaksızın, neden belirtilmeksizin işten çıkartılıyor ve bunu bilgisayar sistemlerinde kullanıcı hesaplarının kapatılmasıyla veya evlerine gönderilen tebligatlarla öğreniyorlar. Emeğiyle ailesini geçindiren, kirasını ödeyen onlarca emekçi şu an her dakika sistem şifresinin iptal edilebileceğini bilerek, endişeyle işini yapmaya çalışıyor. Gazete personelinin yüzde 50’sinin işten çıkarılacağı gibi dedikodular kol geziyor. Hürriyet’teki işten çıkarmalar durdurulmalıdır! Bu çirkin işten çıkarma yöntemine son verilmelidir! Kurumun işten çıkarmayla ilgili kendince haklı nedenleri varsa bunlar çalışana yüz yüze iletilmeli, işten çıkarılan basın emekçisinin bütün hakları derhal verilmeli, çalışan haksız yere işten çıkarıldığına inanıyorsa işe iade davası açma yolunun açık olduğu işten çıkarma konuşmasında belirtilmelidir!

Basın meslek örgütlerini göreve çağırıyoruz.

Başta DİSK Basın-İş ve Hürriyet’te de örgütlü olduğunu bildiğimiz TGS olmak üzere, Cemiyet’ten (TGC) derneklere bütün basın kuruluşları, bu işçi kıyımına karşı harekete geçmekle yükümlüdür! Basın meslek kuruluşları derhal üstlerine düşen görevleri yapmak için harekete geçmeli, gerek açıklamalar, gerek sosyal medya, gerekse Meclis üzerinden, Demirören’e yönelik baskı uygulamalı, işten çıkarılan meslektaşlarımıza, hukuki, maddi ve manevi destek olmalıdır. Gazeteci Dayanışma Ağı olarak işten çıkarılan arkadaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, bu süreçte üzerimize düşen ne varsa yerine getirmeye hazır olduğumuzu bildiriyoruz."

Hürriyet Gazetesi tgs işten çıkarmalar Türkiye Gazeteciler Sendikası