İBB Meclisi CHP Grup Sekreteri Kösedağ: AKP, İBB'yi engellemeye çalışırken 500 bin insanı karşısına alıyor

Ulaşım zammı ikinci kez engellenirken İBB Meclisi CHP Grup Sekreteri Mesut Kösedağı, 'Bizim bilet gelirimiz şu an İETT’nin yakıt gelirini bile karşılamıyor.’ dedi.

İBB Meclisi CHP Grup Sekreteri Kösedağ: AKP, İBB'yi engellemeye çalışırken 500 bin insanı karşısına alıyor

Yağmur KAYA

+GERÇEK- İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, Ulaştırma Bakanlığı'nın toplu taşımada kullanılan akaryakıtta KDV, ÖTV'nin kaldırılması yönünde taleplerinin de reddedildiğini ifade ederken, ulaşımda zam teklifinin ikinci kez reddedilmesine İBB Meclisi CHP Grup Sekreteri Mesut Kösedağ , "15 temsilci 500 bin kişilik esnaf kadrosuyla karşı karşıya. Aslında AKP bizi engellemeye çalışırken şunu kaçıyor: 500 bin insanı karşısına alıyor. Bunu bile göremiyorlar artık. Şirazesi kaymış bir iktidardan bahsediyoruz" sözleriyle tepki gösterdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) olağanüstü toplantısında, elektronik bilet, taksi, taksi dolmuş ve minibüs ücretlerine yüzde 50, servis ücretlerine yüzde 40 zam teklifi, oy çokluğuyla reddedildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Batırmaya yönelik kararlara imza atanları kınıyorum" dedi.

Toplantıdan birkaç saat sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından İBB'nin ulaşımda zam talebinin UKOME’de reddedilmesine ilişkin yazılı açıklama yapılarak, "Kamu yararına aykırı olarak yüzde 50 oranında fahiş zam yapılması teklif edilmiştir" denildi. Bakanlık böyle bir açıklama yapsa da esnaf, toplantıda, akaryakıta her gün zam geldiği için toplu ulaşımda tekerleklerin durma noktasına geldiğini vurguladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan ve İBB Meclisi CHP Grup Sekreteri Mesut Kösedağ İstanbul'da ulaşıma zam teklifinin ikinci kez reddedilmesini +GERÇEK'e değerlendirdi. Ulaşım Daire Başkanı Cihan, İstanbul’da yıllardır toplu taşımada yapılan zam oranlarının enflasyon, asgari ücret ve akaryakıt fiyatlarına göre belirlendiğini söyledi.

İBB Meclisi CHP Grup Sekreteri Kösedağ: AKP, İBB'yi engellemeye çalışırken 500 bin insanı karşısına alıyor - Resim : 1Ulaşım zammının 24 Aralık 2021 tarihinde son olarak yapıldığını ifade eden Cihan, 24 Aralık 2021 tarihinden bu yana akaryakıt başta olmak üzere birçok ürüne yüzde 50'lerin üzerinde bir ücret artışının olduğunu belirtti.

'AKARYAKIT ÜCRETİ İKİ KATINA ÇIKTI'

Ulaşıma yüzde 50'lik zam teklifini akaryakıt fiyatına göre yaptıklarını dile getiren Cihan, "En son yaptığımız düzenleme sonrasında akaryakıt ücretleri iki katı fiyatına çıktı. Enflasyon yüzde 61 oranında. Zaten hem rakamlarla biliyoruz hem de sokakta yaşıyoruz. Dolayısıyla ulaşımın sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından bu oranların sağlanması gerekiyor. Akaryakıtın bir şekilde karşılanması gerekiyor. Biz İBB tarafından tabii ki sübvanseye ediyoruz, destekliyoruz. Ama esnaf tarafında da yakıt giderlerinin karşılanması gerekiyor" dedi.

'KDV, ÖTV KALDIRILSIN TALEPLERİMİZ DE DİKKATE ALINMADI'

Cihan, UKOME öncesi esnafla toplantı düzenlediklerini ve esnafla belirledikleri ücret zammını UKOME'de teklife sunduklarını kaydetti. Diğer ülkelerdeki akaryakıt fiyat artışı sonrası neler yapıldığı üzerine de araştırma yaptılarını söyleyen Ulaşım Daire Başkanı Cihan, "Başka ülkelerde de akaryakıt maliyetleri arttı örneğin. Yani belki başka ülkelerdeki hükümetlerin çözümleri vardı, desteklemeleri vardı. Biz de akaryakıttan, ulaşımdan alınan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) ya da Katma Değer Vergisi’nin (KDV) alınmaması yönünde de başkanlarımız açıklama yaptı. Ama bu taleplerimiz de dikkate alınmadı.

'ULAŞIMIN DEVAM ETMESİ İÇİN BU ORANI YANSITMAK ZORUNDAYIZ:

Dolasıyla İstanbul’da ulaşımın devam etmesi açısından böyle bir oranı bilet ücretine yansıtmak zorundayız. Çünkü örneğin İETT’nin şu an bilet geliri ortalama 3-3.5 liradır ama kişi başı maliyeti yaklaşık 13 lira. Dolayısıyla biz zaten İETT’ye binen her yolcuyu 10 lira zaten destekliyoruz. Ama İBB açısından hem İETT’te hem şehir hatlarının hem diğer sistemlerinin devamlılığının sağlanması açsından böyle bir düzenleme yapmak zorundayız. O yüzden bugün yüzde 50’lik kararını getirdik ancak bir onay alamadık" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ya da diğer temsilcilerin esnafa yüzde 32, İBB ya da şehir hatlarına yüzde 18'lik zam teklifinde bulunduğunu söyleyen Cihan, "Böyle bir ayrım var" diyerek Bakanlığın yüzde 18'lik zam teklifinin hiçbir şeyi karşılamayacağını vurguladı.

İETT VE ŞEHİR HATLARINA DAHA AZ ZAM TEKLİFİNDE BULUNULUYOR

Zam oranının hem şehir hatlarına hem esnafa göre eşit şekilde yapılması gerektiğini ifade eden Cihan, "Çünkü aynı akaryakıtı aynı fiyattan alıyoruz. Aynı enflasyondan etkileniyoruz. Dolayısıyla da bu oranın aynı olması gerekiyor. Ama ısrarla bunları ayırmak; İETT’ye, şehir hatlarrına daha az zam teklifinde bulunmak gibi bir yöntemle karşılaşıyoruz. Bu bizim için kabul edilebilir bir yöntem değil. Bugün buradan bir zam kararı çıkmadı. Önümüzdeki süreçte İstanbul ulaşımını nasıl ilerleyeceği ile ilgilide kaygılarımız var" dedi.

KÖSEDAĞ: BİR GECEDE YAPTIKLARI ZAMLARA KARŞI DÜZENLEME YAPMAMIZ MI ZULÜM?

İBB Meclisi CHP Grup Sekreteri Mesut Kösedağı, ise şunları söyledi: Zam teklifimiz ikinci kez reddedildi. Bakanlık temsilcilerinin gerekçesi ise bu zammın zulüm olduğu şeklindeydi. Siyasi kimliğimi bir tarafa bırakıp bir yurttaş olarak soruyorum: Son 3 ayda mazota yüzde yüzün üzerinde, bir gecede doğalgaza yüzde 35, bir gecede kırımızı ete yüzde 48 zam gelirken bunlar zulüm değil de bizim bu yapılan zamlar nedeniyle oluşan sübvansiye, düzenlenmesini talep etmemiz mi zulüm.

AKP'NİN, İBB'Yİ KAYBETMESİNİN HAZİN TRAVMASINI İZLEDİK

Her şey çok normal, ülkede hiçbir şey değişmemiş biz durup dururken mi yüzde 50 zam teklifinde bulunduk İstanbullular için? Böyle bir mantık olabilir mi? Biz burada tiyatro izledik. Neyin tiyatrosu? AKP’nin İstanbul Büyükşehir Başkanlığını kaybetmesinin yarattığı hazin travmayı izledik aslında.

AKP'NİN EKONOMİK BAŞARISIZLIĞININ SONUCUNU YAŞIYORUZ

Biz bu konuda kararlıyız. Sayın Ekrem İmamoğlu’ya beraber halkla, İstanbulluların yanında olmaya devam edeceğiz. Buradaki sorun şu: Bizim taleplerimiz gerçekçi. Matematiğe uygun, altyapıya uygun şeyler. Biz oturduğumuz yerden fiyat belirlemiyoruz. AKP’nin ekonomik başarısızlığının sonucunu şu anda yaşıyoruz.

500 BİN KİŞİLİK ESNAF KADROSUYLA KARŞI KARŞIYA

Burada şunu da atlıyorlar: Ben üzülüyorum bir vatandaş olarak. Koskoca Bakanlık temsilcileriyle esnaf karşı karşıya getiriyorlar. Bu çok kötü bir şey. 15 temsilci 500 bin kişilik esnaf kadrosuyla karşı karşıya. Aslında AKP bizi engellememeye çalışırken şunu kaçıyoruz. 500 bin insanı karşısına alıyor. Bunu bile göremiyorlar artık. Şirazesi kaymış bir iktidardan bahsediyoruz. Ekonomiyi batırdılar, yarını göremiyorlar, hiçbir öngörüleri yok; uzun vade de planları zaten kalmamış. Soğanın kilosu 10 lira, bir bardak çay 15 lira, en basit bir yemeği 100 liraya yiyorsunuz. İETT’nin mazota harcadığı para yolcu gelirlerinden daha fazla.

'BİLET GELİRLERİ İETT'NİN MAZOT PARASINI KARŞILAMIYOR'

Bizim bilet gelirlerimiz şu an İETT’nin mazotunu karşılamıyor. Maaş, otobüs, yedek bakım vs. bunları geçtim. Bunlara destek veriyoruz. Şu an bütçemizin yaklaşık yüzde 35’ini sübvansyona ayırmamız lazım. Bu, şu demek: İBB hiçbir iş yapmasın sadece maaş ödesin ve toplu ulaşımı sübvansyon etsin. Böyle bir dünya yok!

'ARTIK ESNAF BAZI ŞEYLERİN FARKINA VARSIN'

Bu sürdürülemez. Bizim sıkıştığımızda gidebileceğimiz başka bir yer yok. Hükümet gibi bir gecede zam yapamıyoruz biz. Oturup konuşuyoruz. Ama merak etmesinler biz bu krizi de aşarız, esnafımızı da mağdur etmeyiz. Artık esnafımız da bazı şeylerin farkında olsun. Kimin iyi çalışmaya çalıştığının farkına varsın. Asıl zulmü kim kime yapıyor onların vicdanına bırakıyorum."

ikinci kez ibb engellendi bilet fiyatları ulaşım zammı