İdare ve Gözlem Kurulu, hakimlik kararını da tanımadı: 30 yıllık mahpusun tahliyesini engelledi

İdare ve Gözlem Kurulu, hakimlik kararını da tanımadı: 30 yıllık mahpusun tahliyesini engelledi
Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, infaz hakimliğinin kararına rağmen 30 yıllık mahpus Tamer Tanrıkulu'na tahliyesini 6 ay daha uzattı. Avukatı bir kez daha hakimliğe başvurdu, Tanrıkulu'nun ailesi ise duruma tepki gösterdi.

Artı Gerçek - Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan ve 3 Şubat 2024'te tahliye olması gereken Tamer Tanrıkulu'nun infazı İdare ve Gözlem Kurulu'nun aldığı kararla üç ay ertelendi. Yapılan itiraz üzerine Aksaray İnfaz Hakimliği, Tanrıkulu'nun durumunun yeniden değerlendirilmesine karar verdi. Ancak İdare ve Gözlem Kurulu bir kez daha 6 aylığına bir kez daha uzatma kararı aldı.

Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan Tamer Tanrıkulu "Devletin egemenliği altında bulunan toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışmak" suçlamasıyla Şubat 1994'te gözaltına alındı. Mart 1999'da tutuklanma kararı netleşen Tamer Tanrıkulu'na müebbet hapis cezası verildi. Tutukluluğunun 31'inci yılana giren Tanrıkulu, Bergama, Çankırı, Yozgat, Bingöl, Bursa, Elbistan, Çankırı cezaevlerinde kaldı. 3 yıldır Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan Tanrıkulu, 3 Şubat 2024'te tahliye olması gerekirken infazı 3 ay süreyle ertelendi.

'İYİ HALLİ' ENGELİ

İdare ve Gözlem Kurulu, disiplin cezasının bulunmadığı ancak düzenlenen eylemlere katıldığı ve "iyi halli" olmadığı iddiasıyla Tanrıkulu'nun tahliyesini 3 ay süreyle erteleme kararı aldı. Oy çokluğuyla alınan kararla Tanrıkulu'nun infazını ilk kez 3 ay süreyle ertelenmiş oldu.

Erteleme süresini tamamlayan Tanrıkulu, Mayıs ayında yeniden İdare ve Gözlem Kurulu önüne çıkarıldı. İdare ve Gözlem Kurulu, "PKK terör örgütü müdür?" sorusunu yanıtlamayan ve ayakta sayım dayatmasını kabul etmeyen Tanrıkulu'nun tahliyesini bu kez 6 ay süreyle erteleme kararı aldı. Kararında, PKK'ye dair sorulara yanıt vermemesiyle "örgütle gönül bağının" devam ettiğini, bundan dolayı "iyi halli" olmadığını belirten İdare ve Gözlem Kurulu, erteleme kararını oy çokluğuyla aldı.

HAKİMLİK YENİDEN DEĞERLENDİRME İSTEDİ

Karara karşı Tanrıkulu'nun avukatı Yusuf Çakas, Aksaray İnfaz Hakimliğine itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren İnfaz Hakimliği, Tanrıkulu hakkındaki değerlendirme raporunda olumsuz yönde bir tespit bulunmamasına rağmen Tanrıkulu'nun PKK ile devam ettiğine dair bir beyanın bulunmaması ve PKK'nin "terör örgütü olup olmadığı" sorusuna cevap vermekten kaçınmasının siyasi bir oluşum olduğu şeklinde kabulün çelişki olduğu tespiti yaptı. İnfaz Hakimliği, kurulda oluşan kanaatin somut olgularla desteklenmediği, karar gerekçesinin somut durumla uyumlu olmadığı, kararda isabet bulunmadığı ve bu nedenlerle kararın iptali gerektiğini vurguladı. Hakimlik, Tanrıkulu'nun durumunun yeniden değerlendirilmesine karar verdi.

TAHLİYE 6 AY UZATILDI

Kararın gönderildiği Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, Tanrıkulu'nun avukatının girişimleriyle Eylül ayında durumun değerlendirilmesi için yeniden toplandı. Kurul, aynı gerekçelerle ikinci ertelemenin ilk 3 ayını tamamlayan Tanrıkulu'nun tahliyesini toplandığı Eylül ayından itibaren 6 aylığına bir kez daha uzatma kararı aldı.

Tanrıkulu'nun avukatı Yusuf Çakas, karara karşı bir kez daha İnfaz Hakimliğine itiraz başvurusunda bulundu. Başvuru henüz karara bağlanmadı.

AİLEDEN TEPKİ

Tanrıkulu'nun ağabeyi Enver Tanrıkulu, cezaevi idaresinin mahkeme kararı ve disiplin suçu olmamasına rağmen 2024 yılının Şubat ayında tahliye edilmesi gerekirken, PKK'lilerle aynı koğuşta kaldığı için infazının yakıldığını belirtti.

Kardeşinin Mayıs ayında çıktığı Kurulun, koğuşta ayakta sayımı kabul etmediği gibi sudan bahanelerle infazını 6 ay süreyle ertelendiğini kaydetti. Son görüşmede kardeşinin Temel Yeşilbaş ve Sinan Yaşar'ın da cezalarını tamamlamalarına rağmen infazlarının yakıldığını kendilerine söylediğini belirten Tanrıkulu, "Bu devlet politikasıdır, yıllardır böyle uygulanıyor. İnfaz yakma büyük bir hak ihlalidir, bütün cezaevlerinde neredeyse uygulanıyor. Ama Aksaray Cezaevi'nde bu durum daha katı bir haldedir. Milletvekilleri ve insan hakları savunucuları burayla ilgilensin" ifadelerini kullandı. (MA)

Öne Çıkanlar