İddia: Bazı kararlara imza atmayan YÖK üyelerinin istifaları istendi, etmeyince görevden alındılar
Dün Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararda 6 YÖK üyesi görevden alındı. İddiaya göre bazı kararlara imza atmadıkları için istifa etmeleri istendi, kabul etmeyen üyeler görevden alındı.
Resmi Gazete’de dün yayımlanan karar ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesi altı isim görevden aldı, beş isim atadı. YÖK üyeleri Zeliha Koçak Tufan, Abdullah Kaya, Murat Tuncer, Mehmet Şişman, Hayati Develi ve Mustafa Çiçekler’in görevlerine son verildi. YÖK’teki altı ismin "görüşülmeyen kararları imzalamayı reddettikleri için istifalarının istendiği, bunu yapmamaları üzerine de Erdoğan’ın tek imzasıyla görevden alındıkları" iddia edildi. Yerlerine ilahiyat fakültesi dekanı, imam hatip lisesi müdürü ve Bilal Erdoğan’ın nikâh şahitliğini yaptığı isimler atandı.
‘BAZI KONULAR İÇİN ‘TARTIŞMAYA KAPALI’ DENİLEREK BASKI YAPILDI’
Cumhuriyet’te yer alan habere göre bu altı ismin daha önce istifa etmelerinin istendiği ancak istifaya yanaşmamaları üzerine görevden alındıkları öne sürüldü. İddiaya göre, YÖK toplantısı öncesi üyelere gündem iletilmesi uygulaması son dönemde rafa kaldırıldı. Önceden dağıtılan gündemde yer almayan konuların toplantıda gündeme getirildiği, bazı konular için "tartışmaya kapalı" denilerek baskı yapıldığı, toplantıda konuşulmayan konulara ilişkin kararların üyelere iletilerek imzalarının istendiği belirtildi. Sekiz isim buna karşı çıktı, YÖK Başkanı Erol Özvar tarafından bu isimlerin istifası istendi. İki ismin istifa ettiği, altı ismin de dün yayımlanan kararla görevden alındığı ileri sürüldü.
‘BASKI ALTINA ALINDIĞI İDDİASI DOĞRU MU?’
Daha önce konuyu Meclis’e taşıyan ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, "Kararlara imza atmayan üyelerin YÖK başkanı tarafından istifasının istenmesinin sebepleri neler? Başkanın bazı kurul üyelerinin istifasını istemesi hususunda baskı altına alındığı iddiası doğru mu?" sorularını yöneltti.
ATANAN İSİMLER DİKKAT ÇEKTİ
Altı ismin yerine Cevahir Uzkurt, Halit Eyüp Özdemir, Ayşen Gürcan, Mürteza Bedir ve Haldun Göktaş atandı. Atananlar isimlerden birinin ilahiyat, diğerinin imam hatip kökenli olması dikkat çekti.
Bedir, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde dekanlık yaptı, halihazırda aynı üniversitede öğretim üyesi olarak görevli. Özdemir’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da okulu olan Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden mezun olduğu iddia edilirken açık kaynaklarda mezun olduğu liseye ilişkin bilgi bulunmuyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu İstanbul Medipol Üniversitesi’nin hukuk müşavirliğini yürüten Özdemir’in nikâhında şahitliğini TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Bakan Koca, AYM Başkanı Zühtü Arslan ve Bilal Erdoğan yaptı.
İMAM HATİP LİSESİ MÜDÜRÜYDÜ
Gürcan ise Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu başkanlığında kurulan seçim hükümetinde, 28 Ağustos 2015-17 Kasım 2015 tarihleri arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak görev yaptı. Gürcan, 2021’de Kadıköy Ahmet Sani Gezici Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü olarak atanmasıyla da gündeme gelmişti.