İddia: Deprem çadırları MEB logosu basılması için Bursa'ya gönderildi

Eğitim İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy, bakanlığın depremde acil ihtiyaç olan çadır ve uyku tulumları gibi malzemeleri deprem bölgesi yerine Bursa’ya gönderdiğini ve MEB logosu bastırarak meslek lisesi üretimi gibi gösterdiğini öne sürdü

İddia: Deprem çadırları MEB logosu basılması için Bursa'ya gönderildi

Osman ÇAKLI

İSTANBUL - Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, 22 Mart tarihinde Maraş merkezli depremlerden etkilenen insanların ihtiyaç duyduğu çadır ve uyku tulumu gibi ihtiyaçları Bursa’da iki farklı meslek lisesinden karşıladıklarını söyledi. Ancak Eğitim İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy’a göre Milli Eğitim Müdürü Gür’ün Bursa’da üretildiğini söylediği çadırlar deprem bölgesinden Bursa’ya getirildi. Bursa’da çadırların üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) logosu eklenerek deprem bölgesine geri gönderildiğini öne süren Toy, savcıları göreve davet etti.

‘BAKAN YALAN SÖYLEDİ’

Afet sürecinde kamu kurumları, kamuoyuna kendi sorumluluk alanlarıyla ilgili yaptıkları çalışmaları aktarırken, Milli Eğitim Bakanı Mamut Özer de meslek liselerinde üretildiğini söylediği afet çadırı, uyku tulumu gibi malzemeleri liselerde tam kapasite ile üretmeye başladıklarını söylemişti.

Yeliz Toy ise bakanın “yalan” söylediğini belirterek, Bursa Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde atölyeler kurulduğunu, metal aksamlarının üretiminin bu okuldaki atölyelerde, kumaş malzemesinin ise Osmangazi Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin atölyelerinde AFAD standartlarına göre üretim gerçekleştirildiği bilgisinin doğru olmadığını ileri sürdü. Yaklaşık 410 kadar afet çadırının 22 Şubat’ta Bursa’dan deprem bölgesine gönderildiğini sözlerine ekleyen Toy, hazırlanan reklam filmlerinde öğrenciler ile öğretmenlerin meslek liselerinin atölyelerinde kaynak yapıp, kumaş diktiği görüntülerinin basına servis edildiğini kaydetti.

‘MEB LOGOSU EKLENİP GERİ GÖNDERİLDİ’

Görüntülerin yardımlaşmanın, üretkenliğin, meslek liselerinin işlevselliğini anlatan tanıtım filmleri gibi görünse de aslında “düzenbazlığın, fırsatçılığın ve vicdansızlığın filmleriydi” diyen Toy, Bursa’da üretildiği söylenen çadırların Bursa’da üretilmediğini iddia etti. Toy, iddialarını şöyle sürdürdü:

“Ne Ömer Halisdemir Meslek Lisesi’nde metal aksamı üretilmiş, ne de Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kumaşları dikilmişti. Toplum böylesine büyük acılar çekerken, yüz binlerce yurttaş ağır kış koşullarında geceyi sokakta geçirirken, hastalar, yaşlılar, kadınlar ve çocuklar çadıra ihtiyaç duyarken Milli Eğitim Bakanlığı deprem bölgesinden satın aldığı çadırları Gaziantep’ten Bursa’ya göndermiş, satın alınan bu çadırlar Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde açılarak üzerlerine MEB logoları yapıştırılmış ve yeniden paketlenerek tırlarla deprem bölgesine gönderilmiştir. Filmlerden yansıyanlar ise yalnızca bir algı oyunu, senaryoya bağlı bir gösteriden ibarettir. Millî Eğitim Bakanlığı halka açıkça yalan söylemiştir.”

Deprem bölgesinin acil ihtiyaçları arasında bulunan çadırların Hatay ve Maraş illerine bir buçuk saat mesafedeki Antep’ten satın alındığını anlatan Toy, çadırların bölgeye sevk edilmek yerine Bursa’ya logo eklenmesi için Bursa’ya gönderildiğini ileri sürdü. Toy, hem kamu zararına hem de depremzedelerin mağduriyetine dikkati çekerek savcıları göreve davet etti.