İHD'den Deprem bölgesindeki mahpusların durumuna ilişkin açıklama: Sorumlular hakkında soruşturma açılsın

İHD'den Deprem bölgesindeki mahpusların durumuna ilişkin açıklama: Sorumlular hakkında soruşturma açılsın
İHD Merkez Hapishaneler Komisyonu, deprem bölgesindeki cezaevlerinde yaşanan ölüm ve yaralamalara ilişkin açıklama yaptı. Dernek, sorumlular hakkında soruşturma başlatılmasını talep etti.

Artı Gerçek - İnsan Hakları Derneği Merkez Hapishaneler Komisyonu, deprem bölgesindeki cezaevlerinin ve mahpusların durumuna ilişkin açıklama yaptı.

Komisyon, deprem bölgesindeki tüm mahpusların yaşam hakkının korunmasın gerektiğinin altını çizdi, Malatya, Maraş ve Hatay’daki hapishanelerin deprem yıkımlarının en ağır olduğu illerde olduğunu, mahpusların hızlıca güvenli noktalara tahliye edilmesi gerektiğini ifade etti.

Malatya, Maraş ve Hatay Hapishanelerinde meydana gelen ölüm ve yaralanmalarda sorumlular hakkında soruşturma açılması talebinde bulunan İHD, "Bu süreç şeffaf bir şekilde yürütülmelidir" ifadelerini kullandı.

Malatya, Maraş ve Hatay Hapishanelerinde yaşanan olaylar hakkında bilgilendirmelerinde yapıldığı açıklamada, "gelen vakalar ve bilgiler yaşam hakkının korunmasını, işkence ve kötü muamele yasağını ihlal eden görüntüler ve bilgilerdir. Hapishane idareleri, mahpusların yaşam hakkını mutlak surette korumak zorundadır" denildi.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün hapishanelerde meydana gelen tüm olaylarla ilgili kamuoyuna daha açık ve şeffaf olacak şekilde bilgi paylaşması gerektiğinin de altını çizen Dernek, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın "tüm ilgili kurum ve kuruluşların sorumluluk almalarını, sivil toplum kurumları ile bilgi paylaşım kanallarını açık tutmalarını" talep etti.

Açıklamada konuya ilişkin kanunlar da şu şekilde belirtildi:

"29.03.2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi İle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik”te deprem bir iç güvenlik sorunu olarak yer almaktadır. Oysa deprem bir güvenlik sorunu değil, yaşamsal tedbirlerin hızlıca alınması gereken bir doğal afettir.

Anayasa Madde 17: Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz. Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz.

Yaşam hakkı, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 3. maddesi, Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi 6. maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 2. maddesi, Amerikan İnsan Hakları Sözleşmesi 4. Maddesi, Afrika İnsan ve Halkların Hakları Şartı 4. maddesi ve AB Temel Haklar Şartı 2. Maddesi gibi pek çok uluslararası sözleşmede yer almıştır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 15. maddesi uyarınca yaşam hakkı dokunulmaz haklar arasında sayılmıştır."

Öne Çıkanlar