'İhraç edilenler işlerine iade edilsin'

KESK, TİS taleplerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

'İhraç edilenler işlerine iade edilsin'

ANKARA – TİS görüşmelerine ilişkin taleplerini açıklayan KESK’in ana gündemini OHAL ve KHK’ler oluşturuyor. KESK, "İhraç edilen tüm kamu görevlileri aynı kadro, unvan ve pozisyonlarında işlerine derhal iade edilsin, işten el çektirildikleri süre içindeki maddi ve manevi tüm kayıpları telafi edilsin" dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) 1 Ağustos’ta, sendikalar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) arasında başlayacak Toplu İş Sözleşmesi (TİS) taleplerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlenen toplantıya, KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri KESK Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri katıldı. Salona "Grevli gerçek toplu sözleşme hakkımızdır" yazılı pankart asıldı.

Konfederasyon adına konuşma yapan KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, 3 milyon kamu emekçisini, 2 milyon kamu emeklisini ve aileleriyle birlikte 15 milyon yurttaşı yakından ilgilendiren TİS görüşmelerine Olağanüstü Hal'in (OHAL) gölgesinde girdiklerini hatırlattı.

‘İNSANCA YAŞAM İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ’

KESK’e yönelik saldırıları "KESK olarak 78 milyon vatandaşın kamu hizmeti alma hakkı için, 3 milyon kamu emekçisinin hak ettiği insanca yaşam için mücadele ediyoruz" sözleri ile açıklayan Bozgeyik, "15 Temmuz sonrasında KESK’i 'darbe destekçisi' olarak itham edemeyeceklerini bilenler yıllardır kararlılıkla sürdürdüğümüz emek ve demokrasi mücadelemizi ‘suç’ gibi göstermektedir" ifadelerini kullandı.

OHAL-KHK'YE KARŞI TALEPLER

Bozgeyik, Devlet Personel Başkanlığı’na ilettikleri OHAL-KHK'ye karşı taleplerini şu şekilde sıraladı:

"* 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişiminin bastırılmasından sonra 20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen OHAL derhal kaldırılsın. Anayasaya ve yasalara aykırı olan KHK’ler iptal edilsin.

* OHAL döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri aynı kadro, unvan ve pozisyonlarında işlerine derhal iade edilsin, işten el çektirildikleri süre içindeki maddi ve manevi tüm kayıpları telafi edilsin.

* Seçilmişlerin yerine atanan kayyum uygulamalarına biran evvel son verilsin, belediye başkanları göreve iade edilsin."

ANA TALEPLER

TİS’e ilişkin ana talepler ise şu şekilde sıralandı:

* Özelleştirilmeler durdurulsun. Sözleşmeli, taşeron esnek kuralsız çalışma yasaklansın.

* Çalışanları bölen, iş ve ücret güvencesini tehdit eden her türlü istihdam biçimi kaldırılsın.

* Esnek, kuralsız, performansa göre çalışmaya-ücretlendirmeye son verilsin.

* Sözleşmeli statüde çalıştırılanlar 4/A kadrosuna alınsın.

* Kamu hizmetleri işletmecilik esaslarına göre değil, toplumsal fayda gözeterek sağlansın. Herkese parasız, eşit, nitelikli, ulaşılabilir ve anadilinde kamu hizmeti verilsin.

YOKSULLUK SINIRI

Bozgeyik 4 kişilik bir aile için kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç asgari bir temel ücret belirlemesi taleplerinin karşılıksız kaldığını belirterek, 2017 Haziran ayı itibari ile 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının bin 510 TL, yoksulluk sınırının ise 4 bin 925 TL’ye dayandığını söyledi.

EKONOMİK TALEPLER

KESK olarak bu dönemde de en düşük maaş alan kamu emekçisinin maaşının yoksulluk sınırına çekilmesini esas aldığını belirten Bozgeyik, memur maaşlarına ilişkin zam taleplerini, "Bu nedenle en düşük maaş alan kamu emekçisinin maaşının kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç 3 bin 450 TL’ye çıkarılmasını talep ediyoruz" sözleriyle açıkladı.

EK ÖDEMELER

Bozgeyik 3 bin 450 TL olarak belirledikleri maaşın yanı sıra 2018 yılı için kira yardımı olarak aylık 427 TL, aile/eş yardımı olarak aylık 350 TL, çocuk yardımı olarak 350 TL, brüt asgari ücret tutarında yılda iki ikramiye ve ulaşım için aylık abonman bilet ücreti eklenmesini, yemek ücreti verilmeyen kamu emekçilerine aylık 335 TL yemek ücreti ödenmesini de talep ettiklerini belirtti.

‘KADIN EMEKÇİLERİN TALEPLERİ’

Bozgeyik, kadınlara hayatın her alanında olduğu gibi kamusal alanda da çifte standart uygulandığını belirterek kadın kamu çalışanlarına ilişkin, "Kadın kamu emekçilerine; çalışma yaşamında uygulanan ayrımcılık, mobbing, baskı ve şiddete son verilmesini, uygulayanlar hakkında etkili cezai yaptırımlar getirilmesini, istihdam, terfi ve unvan değişikliklerinde cinsiyet eşitliği sağlanmasını talep ediyoruz" dedi.

DİĞER TALEPLER

KESK’in ana taleplerinin dışındaki bazı talepleri ise şu şekilde:

"* Talan fonu olan Varlık Fonu lağvedilmelidir.

* En az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde ücretsiz nitelikli anadilinde hizmet verecek kreş ve bakımevleri açılmalıdır.

* Emekçileri hukuksuzca işten çıkaran, iş barışını bozan, imzalanmış TİS’leri bile tek taraflı fesheden, seçilmişlerin yerine atanmış kayyumlar geri çekilmeli, görevi asli sahiplerine bırakmalıdırlar.

* Gerici/mezhepçi eğitime karşı bilimsel, demokratik, özgürlükçü, laik ve anadilinde eğitim hakkı sağlanmalıdır."

TİS SÜRESİNCE EYLEM ETKİNLİKLER

KESK ayrıca TİS süresince yapacakları eylem ve etkinlikleri şu şekilde sıraladı:

* 28 Temmuz Cuma günü işyerleri önünde yapılan basın açıklamalarıyla birlikte TİS masaları kuracağız. 5 Ağustos 2017 tarihine kadar işyerleri önlerinde ve kentin işlek meydanlarında TİS taleplerimizi içeren bildirilerimizi dağıtacak, kamuoyunu ve diğer emekçileri bilgilendireceğiz.

* Kadın TİS taleplerimizi görünür ve etkin kılınması amacıyla işyerlerinde kurulacak TİS masalarımızdan biri mor masa olacak ve bu masada özgün kadın taleplerimizi dillendirileceğiz.

* Toplu Sözleşme görüşmelerinin başlayacağı 1 Ağustos Pazartesi günü, başta KESK Danışma Meclisi üyelerimiz ve ihraç edilen üyelerimiz olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın önünde taleplerimizi bir kez daha haykıracağız.

SAHİPLENME ÇAĞRISI

Bozgeyik son olarak, şu çağrıyı yaptı: "Sendikalı olsun olmasın, tüm kamu emekçilerini daha sonra kıdem tazminatına göz konulan işçileri, asgari ücretlileri, alın teri ile yaşam mücadelesi verip emeğinin karşılığını alamayan tüm çalışanları emeğin ortak birleşik mücadelesini büyütmeye, geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz." (dihaber)

KESK