İki bakan ABD'nin yaptırım listesine alındı
İçişleri Bakanı Soylu ile Adalet Bakanı Gül, rahip Brunson'ın tutuklanması ve ev hapsine alınmasındaki rolleri gerekçesiyle yaptırım listesine alındı. İki bakanın mal varlıkları donduruldu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ABD'li rahip Andrew Brunson'ın tutuklanması ve ev hapsinde tutulmasındaki rolleri gerekçe gösterilerek yaptırım listesine alındı. Konuyla ilgili ilk açıklamayı Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders basın toplantısında yaptı.
Bu açıklamadan birkaç dakika sonra da ABD Hazine Bakanlığı yazılı bir açıklama ile yaptırım kararını duyurdu. Açıklamada "Brunson'ın tutuklanması ve hapiste tutulması" sebebiyle bakanlara yaptırım uygulanacağı bildirildi ve yaptırım kararının Magnitsky Yasası’na dayanılarak alındığı kaydedildi.
MAL VARLIKLARI DONDURULDU
Abdülhamit Gül ve Süleyman Soylu'nun, rahip Brunson'ın tutuklanmasındaki "doğrudan rolleri" nedeniyle listeye alındığı kaydedildi. Yaptırım kararı kapsamında iki bakanın ABD'deki mal varlıkları donduruldu. Buna göre her iki bakanın Amerika'daki olası mal varlıkları ve bu mal varlıklarında elde edebilecekleri faiz gelirleri de donduruldu. Ayrıca, ABD'li kişi ve kurumların bu bakanlarla iş yapmasına engel getirildi. Açıklamada iki bakanın Türkiye'de ciddi insan hakları ihlallerinin uygulanmasından sorumlu oldukları belirtildi.
KÜRESEL MAGNİTSKY YASASI KAPSAMINDA
BBC'nin Bloomberg haber ajansından aktardığına göre, ABD yaptırım uygulanacak kişi ve kurumların listesini hazırlanmış durumda.
Haberde, ABD'nin Türkiye'deki kişi ve kurumlara 2016 tarihli Küresel Magnitsky Yasası kapsamında yaptırım uygulanacağı ifade edildi.
Bu yasa, ABD hükümetinin dünyada yolsuzluk ya da insan hakları ihlallerine karıştığı gerekçesiyle bireylere, şirketlere ya da diğer kurumlara yaptırım uygulamasına olanak tanıyor.
Bu kapsamdaki yaptırımlar, bu kişi, kurum ya da şirketlerin ABD'deki varlıklarına el konulması, seyahat yasağı ve ABD'li şirketlerle iş yapmasının yasaklanması gibi kısıtlamaları içeriyor.
Magnitsky yasası ilk olarak Rusya ile yaşanan bir krizle ortaya çıkmıştı. Hermitage Capital Management Fonu avukatlarından Sergey Magnitsky’nin, 2009’da Rusya’da gözaltındayken hayatını kaybetmesinin ardından ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya’nın gözaltı süresince gerekli önlemleri almadığını savunarak, sorumlu bürokratların cezalandırılmasını istemişti. Bu kapsamda 2012 yılında ABD’de kabul edilen Magnitsky Yasası, insan hakları ihlallerinde bulunduğu belirtilen Rus bürokratların ABD’ye girişinin engellenmesi de dahil bir dizi yaptırımların hayata geçirilmesini öngörüyor.
TRUMP VE PENCE DUYURMUŞTU
ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence, rahip Brunson serbest kalana kadar Türkiye'ye yaptırım uygulamaya hazır olduklarını açıklamıştı.
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, geçen hafta içerisinde Dünya Bankası nezdindeki Uluslararası Finans Kuruluşu gibi kurumların Türkiye'ye verilecek kredilerin onay sürecinde ABD'nin veto kullanmasını öngören tasarıyı kabul etmişti.
Son olarak, ABD Kongresi'nde de önümüzdeki yıl için hazırlanan savunma harcamaları yasa tasarısında başta F-35 yeni nesil savaş uçakları olmak üzere Türkiye'ye büyük askeri malzeme satışını geçici olarak durduran bir madde eklenmişti. (HABER MERKEZİ)