İki yıl önce yazılmış kitapta 'subliminal mesaj' buldu!

Ersoy Dede, kitabın kapağındaki güvercinlerin renklerinden rahatsız oldu ve Mevlüt Uysal'ı 'uyardı.'

İki yıl önce yazılmış kitapta 'subliminal mesaj' buldu!

HABER MERKEZİ - Star yazarı Ersoy Dede, iki yıl önce yazılmış bir kitaptan rahatsız oldu ve ihbar gibi bir yazı kaleme aldı. Üstelik kitabın içeriğiyle bile ilgisi olmayan bu olayda Dede'yi rahatsız eden kapaktaki kuşlardı. Dede, güvercinlerin sarı kırmızı yeşil renkte olmasını PKK ile bağlantıladı ve 'subliminal mesaj mı var' dedi.

İşte Dede'nin o yazısı:

"Kitabın kapağında subliminal mesaj mı var?

Bağımsızlık referandumları sonrası eldeki imkanlarını da yitiren İspanya ve Irak’a çalışırken kütüphanemdeki ilgili kaynakları tekrar indirdim masama.. Gözüme Marmara Belediyeler Birliği tarafından çıkarılan ve Doç. Dr. Erbay Arıkboğa tarafından kaleme alınan kitabın kapağı ilişti..

Muhteva tartışılır kuşkusuz ama kapakta kullanılan görsel, daha evvel PKK’nın kullandığı sembolleri bana hatırlattı.. İnternete dalınca yanılmadığımı gördüm.. Özerklik gibi tartışmalı bir konuda sarı kırmızı yeşil güvercinlerin bu kapakta kullanılması doğru mu, bilemedim açıkçası.. Marmara Belediyeler Birliği'nin çiçeği burnunda Başkanı Mevlüt Uysal bu yayınlardan elbette haberdar değildir fakat idari yönetim dikkatli olmalı bence."

DEDE'Yİ 'RAHATSIZ' EDEN KİTAPTA NE VAR?

Yerel yönetimler konusundaki akademik çalışmalarıyla bilinen Doç. Dr. Erbay Arıkboğa'nın kaleme aldığı kitap şöyle tanıtılmıştı:

"Siyasal özerklik tartışmalarında boğulmak yerine, yerel yönetimlerin özerkliğini gündeme taşıma iddiasını ortaya koyan bir kitap... Siyasal özerklik ile yerel yönetimlerin özerkliği aynı mıdır, yoksa birbirinden farklı şeyler midir? Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, Kürt sorununun çözümüne katkı sunar mı?

Özerklik meselesi, Türkiyede çokça tartışılan ama bir o kadar da karıştırılan bir kavramdır. Bu karışıklığın iki kök nedeninden söz edilebilir. Nedenlerden biri, özerklik ile merkeziyetçiliğin birbiri­ni dışlayan kavramlar olmasından kaynaklanır. Türkiyede merkeziyetçi politikaların daha iyi sonuçlar doğuracağını düşünenlerin sayısı hiç de az değildir. Bu sebeple özerklikle ilgili tartışmalar, aynı zamanda, farklı yöndeki politikaların karşı karşıya geldiği bir arenadır.

İkinci neden, Kürt sorunudur. Bu husus, özerklik tartışmalarının dalga boyutuyla ilgili bir meseledir. Bu İkincisinde, siyasal özerk­lik ile yerel yönetimlerin özerkliği tartışmaları birbirine karıştırılmaktadır. Mesele netleştirilmediği sürece, bu tartışmalardan yararlı sonuçlar elde edebilmek pekmümkün değildir. Diğer taraftan bu karışıklığın devam etmesi,
merkeziyetçi yaklaşım taraftarlarına önemli bir rant sağlamaktadır. Üç bölüm halinde tasarlanan bu kitapta, ilk bölümde, tartışma zemini netleştirilmeye çalışılmaktadır. Özerkliğin birbirinden farklı durumlar ve kurumlar için kullanıldığı, tek tip bir özerkliğin değil, farklı yönelimlere ve niteliklere sahip özerkliklerin olduğu ortaya konulmaktadır. Ayrıca her bir özerklik tartışmasının, öncelikle ken­di bağlamında yürütülmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Türkiyede yerel yönetimlerin özerkliğini zayıflatan hususlar neler, merkeziyetçiliği ayakta tutan araçlar hangileri? Türkiyede yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve sorunlarının çözümü için, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı, tek başına yeterli sihre sahip midir? Bu kitapta bu ve benzeri sorulara cevap aranıyor."

Ersoy Dede Özerklik güvercin