İlaç bulunsa da zamlı olacak
20 Şubat itibariyle hastalar iki aydır bulamadıkları ilaçlara artık erişebilecek, ancak zamlı olarak.
ARTI GERÇEK - Türkiye’de hastalar bir süredir bazı ilaçları eczanelerde bulamıyor. 500’ü aşkın kalemde ilaca erişim sıkıntısı var. Bunlar arasında kuduz aşısı, şeker, tansiyon, kalp, antiviral ilaçlar, mide ilaçları, çocuk antibiyotikleri, B12 vitamini ve bazı kanser ilaçları da bulunuyor.
İlaçların bu ay içinde açıklanacak olan 2019 yılı ilaç sabit euro kuru nedeniyle bulunmadığı iddia ediliyor.
Bu da gözleri ilaç endüstrisine çevirdi. Ancak İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası, "ilaç sanayi ilaç arzına devam ediyor" açıklaması yaptı.
ECZANELERE BASKIN
Sağlık Bakanlığı ise eczanelerde denetim başlattı. Eczacılar daha önce yaptıkları açıklamalarda stok yapmadıklarını belirtmişti.
İlgili yönetmeliğe göre, yarın ilaç sabit kurunun belirlenmesi, 19 Şubat’ta da fiyat listelerinin açıklanması bekleniyor. Yani 20 Şubat itibariyle hastalar iki aydır bulamadıkları ilaçları artık bulabilecek, ancak zamlı olarak satın alacak. Euro kurundaki yüksek artışın ilaç fiyatlarına ne kadar yansıyacağı bilinmiyor.
TEİS BAŞKANI SAYDAN: STOKÇU ECZANE YOK
Konuya ilişkin Artı Gerçek’e konuşan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, iki aydır süren ilaç tedarik sorununun hastaları ve eczacıları mağdur ettiğini belirtti.
Yetkililerin ilaç takip sistemi verilerine göre 25 bin 988 eczaneden 32’sinin stok yaptığı açıklamasına yanıt veren Saydan, söz konusu 32 eczanenin 2018 yılı sonunda yeni açıldığı için normalin üzerinde ilaç alan eczaneler olduğunu belirtti. Saydan, stokçu eczane olmadığını vurguladı.
Saydan, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde eczacıların hiçbir etkisi olmadığına işaret ederek, "Biz eczacılar zam istiyormuşuz gibi yansıtılıyor. Fiyatı bizi ilgilendirmez. Bizi ilacın erişilebilir olması ilgilendirir" dedi ve gülerek ekledi: "Keşke eczanelerimizin arkasında ilaç tarlaları olsa da hasat edip hastalara sunabilsek."
Önceki yıllarda da benzer sorunlar yaşandığına işaret eden Saydan, fiyat listeleri açıklandıktan bir gün sonra, daha önce bulunmayan ilaçların bulunabildiğini hatırlattı.
İlaç zamlarının ne kadar olacağı sorusu üzerine, fiyatların Sağlık Bakanlığı’na bağlı komisyon ve kurullarca belirlendiğini ve Bakanlar Kurulu’nun müdahale edebildiğini söyleyen Saydan, geçen yıl Şubat ayında yüzde 25 zam geldiğini, Bakanlar Kurulu kararıyla bunun yüzde 15’e indirildiğini hatırlattı.
CHP’Lİ BULUT: ECZACILAR GÜNAH KEÇİSİ YAPILDI
İlaca erişim sorunu bu dönemde Meclis’te de sık sık gündeme geldi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan milletvekillerinden birisi de aynı zamanda eczacı olan CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut.
Artı Gerçek’e konuşan Bulut, Sağlık Bakanlığı’nın eczaneleri sorumlu tutan açıklama ve uygulamalarını eleştirdi: "Eczanelerde mevcut stoklar tüketiliyor. Sağlık Bakanlığı illerde eczane denetimlerine başladı. Hiçbir eczacı, eczanesinde olan bir ilacı satmamazlık yapamaz. Meseleyi yine çiftçiyi, marketçiyi, fırını günah keçisi ilan ettiği gibi bu konuda gayret sarf eden eczacılara yüklemek istiyor. Sorun çok basit, ilaç fiyatlarının mevcut kur oranından dolayı yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Eğer tüm ilaçlarda bu kur ayarını yapmayacaksa bile önemli ilaçların mutlaka ilgili ilaç firmaları ile görüşerek ithal edilmesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde hiç istemediğimiz sonuçlara sebep olabilir. Türkiye’de temel ilaç diye bahsedilen ilaçların olmaması halk sağlığını tehlikeye atmak demektir. Bugüne kadar eczacı örgütleri Sağlık Bakanlığı’nın ucuz ilaç politikasını hep destekledi, katkı verdi. Bu desteğe yine hazırız."
Geçen yıl sabit Euro kurunun 2,69 liradan bağlandığını hatırlatan Bulut, "Euro 6 liraya çıkmışken bu sürdürülebilir bir fiyat değil. Ama sorunu genellemeden yok ilaçları doğru tespit ederek bunun sebebini çözmek lazım. Sopa göstererek ilaç firmaları disipline edilemez. Sağlık Bakanlığı’nın şu bakışı yanlış; hangi ilaç yok, hangi firma getirmiyorsa ceza verelim. 900 denetmenle denetim yapıyor. Buna gerek yok ki, eczaneye gitsin zaten görür" diye konuştu.
Bulut, akılcı ilaç politikasına ihtiyaç olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti: "Nasıl ki daha önce ilaç fiyatları önemli oranda düşürüldüyse buna eczacılar ve örgütleri destek verdiyse yine benzer bir şey yapması gerekiyor. Türk Eczacılar Birliği’ni muhatap alarak sorunu nasıl çözebileceğini belirleyecek."
HDP’Lİ TURAN: BİR STOKÇU ARANACAKSA…
HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan ise bütçe görüşmeleri sırasında bu konuyu gündeme getirdiklerini ve Sağlık Bakanı’nın böyle bir problem olmadığını söylediğini aktardı. Sorunun şimdi üstü örtülemez boyuta ulaştığına işaret eden Turan, "Eczacıların herhangi bir kabahati yok" dedi.
Turan, "İlaç endüstrisi sahipleri 2,69 liradan ilaç vermeyi karlı görmediler. Dolayısıyla bir stokçu aranacaksa piyasaya neden yeterli düzeyde ilaç arzı yapılmıyor, buna bakmak lazım" diye konuştu.
İktidarın bu soruna ilişkin herhangi bir planlaması olmadığı eleştirisinde bulunan Turan, ilaç fiyat listesi açıklandıktan sonra sorunun çözülüp çözülmeyeceği sorusuna da şu yanıtı verdi: "Sorun çözülmeyecek. Sağlığın kapitalizmin işleyişine uygun biçimde, piyasa ilişkilerine göre şekillendiği, patates soğan gibi sağlık satın alınmak zorunda kalındığı koşullarda sorunun tam anlamıyla çözülmesi mümkün değil. Bugün çözülebilir, ama kurdaki ve ekonomideki dalgalanmaların hastayı vurduğu ve devletin sübvanse edici önlem almadığı yerde 3 gün sonra yeni sorunlar ortaya çıkacaktır. İktidarın sermaye birikim rejiminde bir problem var. Sağlığı piyasa ilişkileri içinde tanımlıyor olmasında problem var."
20 Şubat itibariyle bazı ilaçların fiyatlarında artış olacağını kaydeden Turan, "İlaç kimya patronlarının tatmin olacağı düzeyde artacaktır" ifadesini kullandı.