İlahiyatçılardan da Gülşen’in tutuklanmasına tepki: 'Özenle seçilmiş bir seçim çalışması'

'Namaz kılmayanlar öldürülebilir' diyenlerin görmezden gelindiğine işaret eden ilahiyatçılar, iktidarın Gülşen'i bahane ederek gündemdeki sorunları kaçırmayı amaçladığını söyledi.

İlahiyatçılardan da Gülşen’in tutuklanmasına tepki: 'Özenle seçilmiş bir seçim çalışması'

Pop müziğin sevilen ismi Gülşen’in nisan ayındaki bir konserinde söylediği sözler gerekçe gösterilerek tutuklanmasına tepkiler sürüyor. İmam hatiplere yönelik sözleri nedeniyle hükümete yakın kesimler tarafından hedef gösterilmesinin ardından şarkıcının tutuklanmasına ilahiyatçılar da tepki gösterdi.

İlahiyatçı Cemil Kılıç, imam hatipli yazar Fatma Yavuz, emekli müftü Gani Aşık ile ilahiyatçı Şahin Filiz Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulundu.

"Şarkıcı Gülşen’in sözleri arkadaş arasında yapılmış bir espri gibi anlaşılıyor. Kendisine yönelik espri yapılan kişinin de bundan pek rahatsız olmadığı anlaşılıyor, tepki göstermediği görülüyor" diyen Cemil Kılıç, yargıdaki çelişkili tutumlara işaret ederek şunları söyledi: "Şaka için büyük bir tepki gösterilirken öbür tarafta açıkça katliam çağrısı yapanlara, namaz kılmayanlar öldürülebilir diyenlere, oruç tutmayanlar sopalanabilir diyenlere, laikler beyin özürlü-beyinsiz diyenlere hiçbir işlem yapılmıyor. Adalet kavramına yönelik bir umutsuzluk büyüyor."

‘AMAÇ BAŞKA, BAZI SORUNLAR GÜNDEMDEN KAÇIRILMAK İSTENİYOR’

"Burada başka bir amaç söz konusu" diyen Kılıç, şöyle açıkladı: "Var olan birtakım sıkıntılar bu konu bahane edilerek gündemden kaçırılmak isteniyor. Maide Suresi 8. ayette, "Bir topluluğa olan kininiz sizi onlar hakkında adaletsiz davranmaya sevk etmesin. Adil olun" der. Dini duygularla hareket ettiğini söyleyen bu kişiler, Gülşen’in sözlerinden rahatsızlık duysa bile böyle adaletsiz bir uygulamaya yol açılmamalıydı."

EMEKLİ MÜFTÜ: ‘NAMAZ KILMAYANLAR ÖLDÜRÜLECEK’ DİYENLERİ GÖRMEZDEN GELİYORLAR

"Ben de kısa bir süre imam hatipte okudum. Sanatçı Gülşen’in bu kesime yönelik sözünün hem yanlış hem de kastını aşan bir ifade olduğunu düşünüyorum" diyen Gani Aşık da şu değerlendirmeleri yaptı:

"Ne var ki dört ay önceki bir olayı güncelleyip, sanatçının tutuklamasını anlamak mümkün değil. Hukukçular, bu tür bir sözün tutuklamayı gerektirecek bir suç niteliği taşımadığında neredeyse hemfikir. Şeriatçı çekirdek kitleyi siyasi İslamın pençesinde tutmanın amaçlandığı açık. Bilinen pek çok kararıyla iktidar mensuplarının suç işleme özgürlüğünü güvenceye alan yargının, "namaz kılmayanların öldürülebileceği" zırvasına bile kulaklarını tıkaması ve gözlerini kapaması, yaklaşan seçimlerde Diyanet gibi, AKP’nin safında yer tutacağından kaygılıyım."

‘ÖZENLE SEÇİLMİŞ BİR SEÇİM ÇALIŞMASI’

İlahiyaçı yazar Fatma Yavuz da "Bu konunun özenle seçilmiş bir seçim çalışması olduğunu düşünüyorum. Özellikle Gülşen gibi bir figür seçildi. Muhafazakâr camiada önce şeytanlaştırıldı, hedef haline getirildi. Gülşen mağdur olduğunda yaşam tarzı, giyim kuşamı üzerinden mağduriyetinin görmezden gelinmesi amaçlanıyor. "O zaten böyle giyinen bir kadın" diyerek tutuklanmasına karşı verilecek vicdani tepkiler düşürülmeye çalışılıyor. Gördüğümüz kadarıyla seçim stratejilerini yine kutuplaşmalar üzerinden kuracaklar. İnsanlara artık tek vaadedebildikleri şey, "Dinimize, imanımıza biz sahip çıkarız, onlar gelirse imam hatipleri kapatır başınızı açtırır’" gibi çiğnenmiş sakızlar" diye belirtti.

‘‘ÇOCUKLARINIZI İMAM HATİPLERE GÖNDERMEYİN, ORADAN DİN SAPKINI ÇIKIYOR’ DİYENLERE HERHANGİ BİR İŞLEM YAPILMADI’

Şahin Filiz ise şunlara dikkat çekti: "Onlarca festivalin tarikat ve cemaat çevrelerinin baskılarıyla iptal edilmesi ile Gülşen’e yönelik haksız tepkiler arasında manidar bir ilişki olduğu anlaşılıyor. Gülşen üzerinden kurmaca bir tepki tufanı oluşturulması, Türkiye gündeminin sorunlarını bir kurgu yoluyla karartmak amacına yönelik olduğu algısı oluşmuştur. Olay doğru olsa bile bunun cezası gözaltı ya da tutuklama değil hakaret davası açmaktır. Bu davanın tarafı da Gülşen’in gitaristi olmalıdır. Böyle bir şikâyet yokken resen gözaltı verilmiş olması Türk adaletini yaralayıcı bir karar olmuştur. Kaldı ki, içinde Cübbeli’nin de bulunduğu bir kısım cemaat mensupları ‘çocuklarınızı imam hatiplere ve ilahiyatlara göndermeyin, oralardan din sapkını çıkıyor’ şeklindeki açıklamaları hakkında herhangi bir gözaltı ya da inceleme de olmadı. Peki adalet çifte standardı kaldırır mı? Gülşen, aleni ve kasıtlı hakaret etmemesine rağmen, erdemlice özür dilemekten çekinmemiştir. Peki cemaatler özür diledi mi? Hayır, o halde aynı gözaltı gerekçesi onlara neden uygulanmıyor?"

akp seçim imam ilahiyatçı Gülşen