İmamoğlu 'Kanal İstanbul' göndermesi: Çılgın proje kavramı değişmiştir
AKP'nin 'çılgın proje' olarak adlandırdığı Kanal İstanbul'a gönderme yapan İmamoğlu, bu kavramın anlamının değiştiğini belirterek, 'Çılgın proje, bu şehrin insanına hizmet etmektir' dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı bünyesindeki İBB Miras tarafından 1 yıl içinde restore edilen Fatih’teki Seyyid-i Velayet ve Asude Hatun türbelerini "150 Günde 150 Proje" kapsamında ziyarete açtı.
Türbe açılışında açıklamalarda bulunan İmamoğlu, "Çılgın proje kavramı değişmiştir. Çılgın proje kavramı, bu şehrin ve bu ülkenin, öncelikli olarak insanına hizmet etmek demektir. Maneviyatına hizmet etmek demektir. Daha bilgili, akılla, bilimle geleceğe yürüme noktasında, o güzel nesil çocuklarımızın ve gençlerimizin önünü açmak demektir. Burada bugün, işte o güzel projelerden bir tanesini hayata geçirmenin onurunu ve gururunu yaşıyorum" dedi.
İmamoğlu, türbeler için düzenlenen restorasyon sonrası açılış töreninde yaptığı konuşmada "İnsan böyle bir şehirde, böyle bir zenginlik ve böyle bir kültürel varlığın içerisinde yaşamanın, ona hizmet etmenin büyük bir onuru ve gururunu hissediyor, yaşıyor" dedi.
Yakın zamanda İstanbul’un tarihi ve sembol yapılarından Yerebatan Sarnıcı’nın restorasyon sonrası açılışını yaptıklarını hatırlatan İmamoğlu, Anadolu ve Rumeli coğrafyasında yaşayan özel şahsiyetlere vurgu yaptı.
İmamoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
'SEFERBERLİK HALİYLE ÇALIŞIYORUZ'
"Biz, nasıl ki 16 milyon İstanbulluya ayırt etmeksizin hizmet ediyor ve bu karakterle herkese aynı mesafede davranışta bulunuyorsak, eşit hizmet sunuyorsak, İstanbul Büyükşehir Belediyemiz’in bu dönemde kazandığı ve uzun yıllar hizmet edecek olan İBB Miras ekibi de tüm kültürel miraslarımıza eşit özeni ve önemi vermeye de gayret ediyor. İstanbul'u geçmişten gelen tüm güzellikleri ve değerleriyle geleceğe taşımak istiyoruz.
İBB Miras ekibimiz, uzun yıllardır bakımsız ve kalmış bu gerçekten harabe halindeki süreçlerini ele aldılar. Hızlıca harekete geçtiler. Ve 26 Temmuz 2021 tarihinde restorasyon ve çevre düzenlemesi işine başladılar. İlk zamanlarında beni de davet ettiler ve geldim. Gerçekten gördüğüm manzara, beni çok ama çok üzdü. Bizler, eğer geçmişimize, bizi bugünlere taşıyan ve de örnek aldığımızda aslında 21’nci yüzyılda dahi, gelecek yüzyıllarda dahi felsefesiyle bize yol gösterecek, yoldaş olacak, ışık tutacak güzel insanların bu manevi alanlarının bu şekilde kalması, beni derinden üzdü. Kısa sürede arkadaşlarımız çalışmalarını tamamladılar. Böylece İkinci Beyazıt'ın süt annesi Asude Hanım Sultan'ın ve Aşık Paşazade'nin ölümünden sonra tekkenin şeyhliğini üstlenen türbelerini, değerlerine yaraşır bir görünüm kazanmış haliyle bugünkü durumuna getirdik.
KANAL İSTANBUL PROJESİ'NE GÖNDERME
İstanbul'un sahip olduğu kültürel miraslarımıza, tarihi zenginliklerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Çılgın proje kavramı değişmiştir. Çılgın proje kavramı, bu şehrin ve bu ülkenin, öncelikli olarak insanına hizmet etmek, demektir. Maneviyatına hizmet etmek demektir. Daha bilgili, akılla, bilimle geleceğe yürüme noktasında, o güzel nesil çocuklarımızın ve gençlerimizin önünü açmak demektir. Burada bugün, işte o güzel projelerden bir tanesini hayata geçirmenin onurunu ve gururunu yaşıyorum."