İmamoğlu'nun, İçişleri Bakanlığı başvurusuyla yargılandığı davada bilirkişi uyuşmazlığı

İmamoğlu'nun, İçişleri Bakanlığı başvurusuyla yargılandığı davada bilirkişi uyuşmazlığı
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, İçişleri Bakanlığı'nın ihbarı üzerine 'ihaleye fesat karıştırma' iddiasıyla yargılandığı bilirkişi raporlarında uyuşmazlık tespit edildi. Hakim, yeni bilirkişi raporu isteyerek davayı ekim ayına erteledi.

Artı Gerçek - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde, şartları oluşmayan bir firmaya ihale verdiği yönünde İçişleri Bakanlığı'nın ihbarı sonucunda "ihaleye fesat karıştırma" suçundan 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, davada İmamoğlu'yla birlikte tutuksuz yargılanan yedi sanığın avukatları avukatları ile davaya müdahil İçişleri Bakanlığı'nın avukatı katıldı. Cumhuriyet savcısı, soruşturma aşamasındaki bilirkişi raporu ve kovuşturma aşamasında alınan bilirkişi raporu arasında uyuşmazlık olduğunu belirterek, yeni bilirkişi raporunun alınmasını talep etti.

Hakim, üç kişilik bilirkişi grubundan yeni raporun alınmasını kararlaştırıp duruşmayı ekim ayına erteledi. Duruşmayı Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ile CHP Büyükçekmece İlçe Başkanı Halis Çiçekçi de takip etti.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BAŞVURMUŞTU

Dava konusu süreç, İçişleri Bakanlığı’nın, İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde ilişkin yaptığı bir inceleme üzerine, Ocak 2023'te başlatılmıştı.

İnceleme konusu 29 Aralık 2015’te gerçekleştirilen bir ihaleydi. Beylikdüzü Belediyesi, Kültür Merkezleri’nde Personel Çalıştırılması ve Kültür Sanat Organizasyonları Hizmet Alım İşi ihalesine çıkmıştı. İhaleyi kazanamayan bir firma, birinci olan firmanın yeterliliğinin bulunmadığını iddiasıyla itiraz etmiş ve bu itiraz, belediye yetkililerince reddedilmişti.

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede de, ihbar eden olarak İçişleri Bakanlığı, sanık olarak ise Ekrem İmamoğlu ile Cem Ülken, Fidan Gül, Hasan Çetin, Hilal Çuhadar, Mehmet Hepgül ve Türkan Demirel Dişisağlam yer alıyor.

İddianamede, 29 Aralık 2015'te "Kültür Merkezlerinde Personel Çalıştırılması ve Kültür Sanat Organizasyonları Hizmet Alım İşi" ihalesi sırasında, İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu, diğer sanıkların ise belediyede müdür ve personel olarak görev yaptıkları anlatılıyor.

Beylikdüzü Belediye Başkanlığınca yapılan söz konusu ihalede, sanıkların fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettikleri değerlendirilen iddianamede, "Sanıklar, ihale alıcısı bir firma lehine ancak kamu zararına neden olacak şekilde, ihaleye katılma yeterliliğine veya koşullarına sahip olmayan kişilerin ihaleye katılmasını sağlamak ve teklif edilen malları, şartnamesinde belirtilen niteliklere sahip olmadığı halde, sahip olduğundan bahisle değerlendirmeye almak eylemlerinde bulunarak kamu kurumu statüsünü haiz Beylikdüzü Belediye Başkanlığının 250 bin 86 lira fazladan para ödemesine ve neticede 250 bin 86 lira tutarında kamu zararına neden olarak üzerlerine atılı 'ihaleye fesat karıştırma' suçunu işledikleri anlaşılmıştır" iddiaları yer alıyor.

İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, dava ilik açıldığında Medyascope’a "Danıştay’ın Ekrem başkanın ihale süreçleriyle ilgili olarak dahli, talimatı, yönlendirmesi, yetkisi, imzası vb bulunmadığını tespit etmesine rağmen ihaleye fesat olarak dosyayla ilgili savcılıkça değerlendirme yapılması gerektiğinden hareketle dosyayı bir bütün olarak göndermesi neticesinde savcılığın bu tespiti gözetmeyerek açtığı bir davadır" açıklamasını yapmıştı. (AA, HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar