İmamoğlu'nun İstanbul projesinin detayları: '8 milyar bütçe ayrıldı, kiracıya 9 bin TL'ye kadar ek destek verilecek'

İmamoğlu'nun İstanbul projesinin detayları: '8 milyar bütçe ayrıldı, kiracıya 9 bin TL'ye kadar ek destek verilecek'
İBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Gürkan Akgün, Ekrem İmamoğlu’nun duyurduğu ‘Afete Karşı Dayanıklı İstanbul’ projesinin detaylarını anlattı. 8 milyar bütçe ayrılan ve 9 bin TL'ye kadar kira yardımı içeren proje için öncelikli ilçeler belirlendi.

Ezgi YILDIZ


İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Adayı Ekrem İmamoğlu, dün Haliç Kongre Merkezi’nde seçilmesi haline kenti depreme hazırlayacak projelerini 10 ayrı temada tanıttı. ‘Afete Karşı Dayanıklı İstanbul’ isimli projeyle İmamoğlu, yeni dönem vaatlerinde; 10 farklı bölgede afet ve lojistik merkezleri kurulacağını, 50 bin konutun yerinde dönüştürüleceğini ve dar gelirlilerle emeklilere kira desteği verileceğini açıkladı. İBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Gürkan Akgün, İmamoğlu'nun başlıklarla verdiği projenin detaylarını Artı Gerçek'e anlattı. Proje için 8 milyar TL, bütçe ayrıldığını ve kira yardımının 9 bin TL'yi bulacağını belirten Akgün İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden onay alır almaz uygulamalara başlanacağını söyledi.

10 BÖLGEDE AFET VE LOJİSTİK İÇİN ‘KADEMELİ MERKEZLER’

İstanbul, Marmara Bölgesi ve diğer kentlerde yaşanacak acil durumlarda destek ve yardım organizasyonlarını için İBB Başkanı İmamoğlu, 10 adet yeni afet ve lojistik merkezi için yerlerinin hazır olduğunu ifade etti. Önümüzdeki dönem hayata geçirileceği belirtilen projenin detaylarını anlatan Gürkan Akgün, 6 Şubat Maraş depremlerinde yaşanılanları hatırlatarak, “Çadır ve kalıcı ihtiyaçların depolanması ve sevk edilmesinin kolaylaştırılması oldukça önemsiyoruz” dedi.

İBB’nin daha önce açıkladığı deprem planında da kademeli lojistik merkezlerinin yer aldığını ifade eden Akgün, bunların; alt merkezler, genele hizmet eden merkezler ve tüm bölgeye hizmet edecek merkezler halinde olacağını söyledi.İstanbul’un alan büyüklüğünden kaynaklı merkezleri kademelendirerek yaygınlaştırdıklarını ifade eden Akgün, “Bu yüzden tek bir alana bağımlı kalmadan, farklı lojistik merkezlerini farklı ölçeklerde oluşturduk” dedi.

Akgün, belirlenen merkezlerin bazılarında plan değişiklikleri yapılması gerektiğini, değişikliklere ilişkin ilgili kurum görüşleri tamamlandığını belirterek, “Bunların bir kısmını bu ay, kalan kısmını ise önümüzdeki ay İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne plan değişikliklerini yapmaya göndereceğiz” ifadelerini kaydetti.

Afet ve lojistik merkezlerinin yerlerinin hazır olduğunu söyleyen Akgün, bazı projelerin de yapımının tamamladığını “Alibeyköy ve Cebeci’deki lojistik merkezleri bitirdik, inşaatları tamamlandı” sözleriyle ifade etti. Akgün, planlama değişikliği yapılması gereken yerlerin süreçleri tamamlanınca alt yapı ve inşaatların başlayacağını sözlerine ekledi.

50 BİN KONUT İÇİN YERİNDE DÖNÜŞÜMÜ NASIL OLACAK?

‘İstanbul Yenileniyor’ web sitesinden başvuran kişilerin konutunda ön değerlendirme çalışması yapılarak çalışmaların başladığını söyleyen Gürkan Akgün, uzlaşmaya varılan kişilerle İBB bünyesinde faaliyet gösteren KİPTAŞ isimli özel bir şirketle dönüşüm yapılacağını belirtti. Yapımına başlanan projelerin de olduğunu ifade eden İBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Gürkan Akgün, 50 bin konut için yerinde dönüşüm projesine ilişkin şu detayları paylaştı:

“Bizim bu dönem içinde gerçekleştirdiğimiz alanlar var. Önümüzdeki süreçte de bize başvurmuş ve fizibilitesi (ön değerlendirmesi) bitmiş 22 bin bağımsız birim var. Uzlaşma sağlandığı an hepsinin dönüşüme başlanacak. Bu alanların parselleri belli ve bütün İstanbul’a yayılmış durumda. Önümüzdeki süreçte de gelecek başvurularla beraber bunu iki katına çıkararak 50 bin bağımsız birimin ‘İstanbul Yenileniyor’ platformu üzerinden dönüşmesini bekliyoruz. Bununla birlikte getirdiğimiz maddi destekler de var ve sürecin böylece hızlanacağını bekliyoruz.”

DAR GELİRLERE VE EMEKLİLERE KİRA DESTEĞİNİN DETAYLARI NELER?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘İstanbul Yenileniyor’ projesi kapsamında dar gelirli kişilere ait 50 bin riskli konutun inşaat maliyetlerini karşılamak da yeni dönem vaatleri arasındaydı.

İmamoğlu, dar gelirlilere ait konutlarının yapımında inşaat maliyetlerinin yüzde 60’ını, dar gelirli emeklilere ait konutlarda ise bu maliyetlerin yüzde 65’ini belediyenin karşılayacağı söyledi. Yeni dönemde İBB’nin bu proje için bütçe ayırma planı olduğunu belirten Gürkan Akgün, şunları söyledi:

“Dönüşümlerin yapılması için İBB bütçesinden önümüzdeki dönem için 8 milyar TL ayırmayı düşünüyoruz. Dönüşüm süreçlerinde en zorlanan kesim; dar gelirliler ve yine dar gelirli emekliler var. Mevzuatta yer alan 775 sayılı yasanın onların bu hakkını koruyor. Yasanın referansı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin de onayıyla uygulamayı planladığımız şekilde hayata geçirebileceğiz. Bütün bunlar olursa ek kira yardımı desteği olacak”

Konutların hızlı ve detaylı taramalarının yapılmasıyla birlikte yıkımların da başlayacağını ifade eden Gürkan Akgün, ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren açıklamasında kira desteğini emekliler için arttırmak istediklerini ifade etti. Akgün, İBB Meclisi’nin kararıyla harekete geçeceklerini söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti:

“Yıktığımız binalarda ev sahibi veya kiracıya 7 bin lira ek kira yardımı yapacağız. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı beş bin 500 TL yapıyor. Biz de ona ilaveten 7 bin TL ekleme yapacağız. Emeklilerde ise bu ek kira yardımını dokuz bine çıkarmayı hedefliyoruz yine İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararı gerekiyor bunun için. Finanslarının tamamı çalışılmış kararlar. Bu yüzden verdiğimiz rakamlar ve bağımsız birim sayıları birebir bütçe doğrultusunda çalışılmış rakamlar. Vatandaşa ödeme kolaylığı sağlamak amaçlı iki yıl süreli sağlayacak KİPTAŞ’ın garantörlüğünde sıfır faizli kredi desteği gibi başka türlü uygulama araçlarımız var.”

İBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Gürkan Akgün

10 ÖNCELİKLİ ALANDA 125 BİN PLANLI DÖNÜŞÜM: RİSK ALANLARI NASIL BELİRLENDİ?

10 öncelikli alanda 125 bin konutta planlı dönüşümünün önü açılacağı temalı proje de Ekrem İmamoğlu’nun açıkladığı diğer öne çıkan maddelerden. Söz konusu riskli alanların nasıl belirlendiğini ve hayata nasıl geçirileceğini Akgün, İBB’nin 90’a yakın nazım imar planı yaptığını ve çoğunluğunun da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçtiğini söyledi.

ÖNCELİKLİ İLÇE VE MAHALLELER BELİRLENDİ

Kentsel dönüşümün projelerinde doğabilecek sorunlardan söz eden Akgün, imar planı hataları yapılmadan ve mülkiyet sorunları oluşturmadan adım atmak gerektiğine dikkat çekti.
Gürkan Akgün, planlaması tamamlanmış ilçelerden de bahsederek konuşmasına şöyle devam etti:

“Avcılar’dan Pendik’e, Beykoz’dan diğer birçok ilçeye kadar planlayıcı süreçleri tamamladık. İstanbul genelinde ‘Kentsel Dönüşüm Stratejisi Belgesi’ hazırladık. Bütün İstanbul’daki en riskli alanları; zeminden ve yapıdan kaynaklı, bütünleşik afet risklerini (örneğin depremin tetikleyebileceği heyelan, sel vs.) göz önünde bulundurarak yaptığımız analiz doğrultusunda en öncelikli 10 bölgeyi belirledik. Bunların içerisinde Küçükçekmece, Güngören, Bahçelievler, Tuzla ve Zeytinburnu ilçelerdeki belli mahalleler semtler yer alıyor. Bu alanlarda hızlı bir planlama sürecini başlattık. Onu da önümüzdeki aylarda İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne göndereceğiz. Çünkü oraya özgü plan kararları ve kentsel tasarım projeleri yapılmadan söz konusu alanlardaki dönüşümün önünü açmak mümkün değil.

‘ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM BAKANLIĞI’NIN ONAY BEKLİYORUZ’

Planlar İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçer geçmez diğer desteklerle peyderpey analiz ettiğimiz diğer alanları da bu öncelik sıralamasına göre gündemimize alacağız. Bu alanların imar planları var ama şunu analiz ettik ki o imar planlarımızla burada dönüşüm sağlanamıyor. Oradaki alanları imara açmayacağız. Analizler doğrultusunda o nüfusun yerinde dönüşümünü sağlayacak plan kararları getireceğiz. Bunun Yeşikent’te yaptık dönüşümü yapabileceğimiz bu plan kararları ürettik. Hatta orada İBB ye ait rezerv alnında konut alanı üretmek için bir plan yaptık. Fakat o Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından henüz onaylanmadığı için süreci devam ediyor. Bu tip farklı farklı araçlarla da bu dönüşümü yapacağız.”

Öne Çıkanlar