'İnançlı ile inançsız adalet paydasında birleşmeli'
Adalet Kurultayı sürerken, İnançta Adalet paneline katılan isimler AKP'yi din istismarı yapmakla suçlarken, toplumun her kesimine adalette birleşme çağrısı yapıldı
GÜNCEL- Adalet Kurutlayı devam ederken, muhalif kesimden bazı isimler İnançta Adalet panelinde biraraya gelerek AKP'ye yönelik eleştirilerini sıraladı.
AKP'yi din istismarı yapmakla itham eden katılımcılar, Diyanet'in yapısını eleştirmenin yanısıra laikliğin öneminin de altını çizdi.
Cumhuriyet gazetesinden İklim Öngel'in haberine göre, panele Antikapitalist Müslümanlar platformu kurucusu İhsan Eliaçık, Prof Cihangir islam, Cumhuriyet gazetesi yazarı Tayfun Atay, 2 Temmuz Vakfı Başkanı Murtazar Demir, AKP kurucularından Fatma Bostan ve Agos gazetesi yazarı Pakrat Estukyan konuşmacı olarak katıldı.
Eliaçık konuşmasında, AKP'yi Cumhuriyet tarihinde görülmedik şekilde din istismarı yapmakla suçladı ve iktidarın rant batağına saplandığını söyledi.
Eliaçık konuşmasını şöyle sürdürdü: Bir yerde adalet varsa din vardır, adalet yoksa din de yıkılmıştır. Devlet adamının namaz kılması, oruç tutması, başını örtmesi, müftü nikâhı kıyması, müfredattan evrim teorisini çıkarması değil, 4 şeyi yapmasını bekleriz: İftira atmayacaksın, öldürmeyeceksin, tecavüzde bulunmayacaksın, çalmayacaksın. Bir devlet adamı ceketiyle gelip ceketiyle gitmelidir, miras bırakmamalıdır, tıpkı Hz. Peygamber gibi, tıpkı Mustafa Kemal gibi.
Tayfun Atay ise, Diyanet işlerinin yapısını eleştirdi ve Diyanetin mezheplere yönelik ayrımcı yapısına değindi. Diyanetin her türlü inanca saygılı olmasını gerektiğini belirten Atay, "İnançta adalette tek çözüm laikliktir. Çoğul toplum laikliğidir. Laiklikten başka, farklı inançların içinde yer aldığı bir toplumda inançta adaleti sağlamanın yolu yok. Farklı dinler arasında da devletin kendisini tüm bu gruplara eşit ve tarafsız şekilde sunmasının yolu, devleti yönetenler bir inança sahip olabilirler ama yönetirken belli bir inanca yakınlığın dışında kalabilmeyi tüm inançlara eşit mesafede olmayı başarabilmeliler. Başaramadıkları noktada bir cemaat, devletin içine kadar girip bir inanç doğultusunda devlete hâkim olacak noktaya gelir" diye konuştu.
Murtaza Demir de Diyanet'i eleştirdiği konuşmasında Diyanet'in kapatılması gerektiğini savundu. Mülakatlarda bile din esasına dayalı sorular sorulduğunu kaydeden Demir, ayrıştırmayı eleştirdi.
Fatma Bostan Ünsal da, "İslam’da hürlük çok önemlidir. Abdullah Gül, doğru olmadığı bir yasa önüne geldiği zaman hür insan davranışı gösterememiş, bir kanunu veto etme davranışı gösterememiştir. Anayasa Mahkemesi’nin bugünkü üyeleri, hür insan davranışı gösterememiş ve OHAL KHK’leriyle önlerine gelen başvuruyu görüşememiştir. Yüzbinlerce insan işlerinden atılmakta, yeniden işe girmekte zorlanmaktadır. İnsanlar sivil ölüme mahkûm edilmektedir" diye konuştu.