İnşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki Türkiye'de nasıl 'Japon deprem uzmanı' oldu?

İnşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki Türkiye'de nasıl 'Japon deprem uzmanı' oldu?
Anadolu Ajansı ve TRT dahil 'Japon deprem uzmanı' yakıştırması yapılarak, en çok görüşlerine başvurulan isimlerden biri Yoshinori Moriwaki. Peki inşaat mühendisi ve mimar Moriwaki yer bilimci olmadığı halde Türkiye'de nasıl deprem uzmanı ilan edildi?

Sinan SAYGILI


Artı Gerçek - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ilde yıkıma yol açan deprem, bu konudaki hassasiyeti artırdı. Deprem uzmanlarının açıklamaları medyada daha görünür hale geldi.

Son olarak dün Yalova'nın Çınarcık ilçesinin 8 kilometre açığında Marmara Denizi'nde meydana gelen deprem, olası İstanbul depremine ilişkin endişleri artırdı. Başta Naci Görür olmak üzere deprem uzmanlarının değerlendirmeleri ve yorumlarına gözler çevrildi. Ancak Türkiye'de son aylarda, 'Japon deprem uzmanı' denilerek medyada neredeyse en çok yer alan isimlerden biri olarak Yoshinori Moriwaki ön plana çıkıyor. Peki, 1999 Gölcük Depremi'nin ardından 1 aylığına gelen ve o tarihten bu yana Türkiye'de yaşayan Yoshinori Moriwaki gerçekten deprem uzmanı mı? Yer bilimcilerin alanı olan deprem uzmanlığındaki eğitimi nedir?

İNŞAAT ŞİRKETİ TEMSİLCİSİ

Yoshinori Moriwaki, Instagram biosunda kendini 'Mimari Tasarımcı' olarak tanıtıyor. Biyografisine göre de 'Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi.'

Biyografisinde; Malezya’daki Petronas İkiz Kuleleri'nin ve Japonya’nın en uzun asma köprüsü AKASHI inşaatını yapan Hazama Ando Corporation şirketinin İstanbul Şubesi Genel Müdürü ve Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Türkiye Şubesi Genel Sekreteri olduğu bilgisi mevcut. Ayrıca Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği adına İstanbul’da Marmaray ve İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü projelerindeki denetim görevinde bulundu. 1990 yılında Swiss Otel Projesi, YKK Fermuar Fabrikası, Çerkezköy-Honda Otomobil Fabrikası, Şekerpınar-Toyota Fabrikası ve Adapazarı-Toyota Acil Yardım Hastanesi'nin inşaat projelerinde görev aldı. Bunların yanısıra bir inşaat şirketinin Kazdağları'ndaki konut projesinde de danışmanlık yaptı.

Mesleki hayatı inşaat projeleri olan Yoshinori Moriwaki, Türkiye'de medya eliyle 'Japon deprem uzmanı' ilan edilmiş durumda. Kendisi de çeşitli illerde düzenlenen panel ve seminerlere katılarak, bir 'deprem uzmanı' olarak açıklamalarda bulunuyor, fay hareketlerini değerlendiriyor, 'Şurada şu büyüklükte deprem olabilir. Şu il ya da şu ilçelere dikkat' minvalinde 'uzman' görüşü beyan ediyor. Anadolu Ajansı (AA) ve TRT dahil medyada da hemen her hafta 'Japon deprem uzmanı olarak arzı endam eyliyor. Son olarak bugün AA'nın servis ettiği 'Japon deprem uzmanı İzmir Karşıyaka'daki riske dikkati çekti' başlıklı haberle medyada yer aldı. Haberde, Yoshinori Moriwaki'nin Edirne'de katıldığı programın ardından AA'nın sorularını yanıtladığı belirtildi.

DEPREM HANGİ BİLİM DALININ UZMANLIK ALANI

Oysa Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde, depremin hangi bilim dalının alanı olduğu sorusuna şu yanıt veriliyor:

"Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yeryuvarı içinde ne şekilde yayıldıklarını, ölçü aletleri ve yöntemlerini, kayıtların değerlendirilmesini ve deprem ile ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalına Sismoloji denir."

Deprem ise Sismoloji, Jeofizik Mühendisliği gibi dallardan bilim insanlarının uzmanlığı içerisinde yer alıyor.

Özetle, depreme karşı dayanıklı yapılar inşa etmede söz söyleyebilecek olan Yoshinori Moriwaki, medya rüzgarıyla da bir sismolog edasında açıklamalar yapmaya, toplantı ve panellerde konuşmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar