İntihara sürüklenen arkeologun savunması ortaya çıktı

'Müdürlüğün hem yazılı hem de sözlü olarak bilgilendirilmesine ve bu kadar özverili çalışmama rağmen benden savunma istenmesi hem psikolojik hem de biyolojik olarak beni çok yıpratmıştır.'

İntihara sürüklenen arkeologun savunması ortaya çıktı

İntihar eden arkeolog Merve Kaçmış'ın savunması ortaya çıktı. Kaçmış, " Özverili çalışmama rağmen benden savunma istenmesi hem psikolojik hem de biyolojik olarak beni çok yıpratmıştır" ifadeleri yer alıyor.

Zeugma Müze müdürlüğü tarafından eserler üzerine zimmetlenmediği için soruşturmaya tabi tutulan arkeolog Merve Kaçmış’ın yaşamına son vermesinin ardından üç sayfalık savunması ortaya çıktı.

Hürriyet'ten İdris Emen'in ulaştığı belgede , tayini çıkan müze görevlisi bir memurun zimmetinde bulunan 8 bin 968 eserin19 Ağustos’a kadar Merve’nin üzerine zimmetlenmesi için mayıs ayında bir komisyon kuruldu. Eserlerin devri tamamlanmayınca, müze yönetimi tarafından Merve’ye 17 Eylül’de soruşturma açıldı, 7 gün içerisinde savunma yapması istendi.

2 bin 455 eserin envanterinin yapılmadığının fark edilmesi üzerine eserlerin yer aldığı depolar üçer kez, teşhir salonununda yer alan vitrinler ise ikişer kez kontrol edildi. Çalışmalara rağmen listeyle uyuşmayan birçok eserin olduğu ortaya çıktı. Listenin sağlıklı olmadığı sonucuna varan komisyon, son yöntem olarak numarası olmayan eserleri envanter fişleri üzerindeki görsellerle karşılaştırarak eşleştirmeye çalıştı.

Sayım devam ederken hem komisyon üyelerinin izin kullandığını hem de kendisine başka görevlerin verildiğini belirten Kaçmış, savunmasında şu ifadeleri kullandı: "Sayım ile ilgili yapılan çalışmalara gerekli özen ve önem gösterdiğime inanıyorum. Elimde olmayan nedenler sürecin uzamasına neden olmuştur. Müdürlüğün hem yazılı hem de sözlü olarak bilgilendirilmesine ve bu kadar özverili çalışmama rağmen benden savunma istenmesi hem psikolojik hem de biyolojik olarak beni çok yıpratmıştır."

‘Kaçmış’ın savunma ifadelerini savcılığa sunduklarını söyleyen avukat Aslı Pasinli, "Şiddet denildiğinde akla daha çok fiziksel şiddetin yarattığı etki ve sonuçlar gelir. Oysa işyerinde psikolojik şiddetin çalışanlar üzerinde yarattığı etki de aynı düzeydedir. Merve’nin ölüm nedeni intihar dahi olsa mobing sonucu intiharın gerçekleşmiş olması ‘intihara yönlendirme’ suçunun oluşması anlamına gelecektir" dedi.

mobbing savunma