Irak’ta mahsur kalan işçiler yardım bekliyor

Türkiye’den Irak’ın Bağdat, Kerbela ve Necef kentlerine çalışmak için giden işçiler koronavirüs salgını nedeniyle mahsur kaldı. Evlerine dönmek isteyen işçiler devletten yardım bekliyor.

Irak’ta mahsur kalan işçiler yardım bekliyor

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK-Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve ardından dünyada hızlıca yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle yaşanan ölümler ve mağduriyetler devam ediyor. Salgın kısa bir sürede birçok ülkede yayıldı. Türkiye’de de giderek yaygınlaşan salgın Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede ölümlere neden oluyor. Salgına yakalananların sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye genelinde her gün vaka ve can kaybı sayıları artarken, THY tüm dış hat seferlerini 1 Mayıs'a kadar durdurdu. Salgın nedeniyle ulaşımın askıya alınması en çok başka ülkelerde çalışan emekçileri mağdur etti. İran, Irak, Azerbaycan başta olmak üzere birçok ülkeye çalışmak için giden işçiler, kaldıkları ülkelerde ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve sınır kapılarının kapalı olmasından dolayı geri dönemiyor. Bu ülkelerden biri de Irak.

İŞÇİLER IRAK’TA MAHSUR KALDI

Irak’ta koronavirüs salgını nedeniyle 15 Mart’tan bu yana sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Birçok kentte bulunan işçiler salgın ve sokağa çıkma yasağı nedeniyle dışarıya çıkamadıkları gibi Türkiye’ye de dönemiyor. Kerbela, Necef ve Bağdat bu kentlerden sadece bir kaçı. Irak’ta mahsur kalan işçiler Türkiye Büyükelçiliğiyle irtibata geçti ancak sorun hala çözülmedi. İşçiler çaresiz bir şekilde evlerine dönecekleri günü bekliyor.

NECEF’TEKİ İŞÇİLER YARDIM BEKLİYOR

Artı Gerçek’e ulaştırılan bir video Irak’ın Necef kentinden… Koronavirüsü salgını nedeniyle bulundukları kentte sokağa çıkma yasağı uygulandığını belirten içişler şu çağrıda bulundu: "Bizler bu videoyu Irak’ın Necef şehrinde çekiyoruz. Irak’ta çalışan işçiler olarak şu an mağdur durumdayız. Virüs olayımız çıktıktan sonra burada sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Hiçbir şekilde çalışamıyoruz. Hiçbir yere kıpırdayamıyoruz. Sesimizi duyuracak hiç kimseyi bulamadık burada. Ülkemizden yardım bekliyoruz. Daha dışarıda birçok arkadaşımız var. Bizde onlar gibi mağdur durumdayız. Bizimle ilgilenilmesini istiyoruz. Böyle bir odanın içine kısılıp kaldık."


BAĞDAT’TA ÇALIŞAN İŞÇİLER: ESİR KALDIK BURADA

Diğer bir video Irak’ın başkenti Bağdat’tan. Videoda yaklaşık 50 işçi görünüyor. Videoda Irak’ta mahsur kaldığını belirten işçiler bu çağrıda bulundu: "Irak Bağdat’tayız. Bu virüsten dolayı burada mahsur kaldık. Buraya uçak gelmiyor. Şirkette çalışmamıza rağmen paramızı almıyoruz. Yemek bile vermiyorlar bize. Türkiye vatandaşları olarak neredeyse esir kalmışız burada. Ne yapacağımızı da bilemiyoruz. Bize yardım edecek kimse de yok. Bu kadar kişi burada mahsur kaldık.

Ne yapacağız, kime gideceğiz bilemiyoruz. Kimi arıyorsak başınızın çaresine bakın diyor. Bize yardım edecek kimse de yok."

Artı Gerçek’e konuşan Irak’ta yaşayan iş insanı Cihan Uzun, Türkiye’den giden işçilerin sadece Kerbela’da değil, Bağdat başta olmak üzere birçok kentte mahsur kaldığını belirterek, Türkiye büyükelçiliği ile görüştüklerini, büyükelçiliğin kendilerine "Elimizden geleni yapıyoruz" dediğini aktardı. Buna rağmen hala sorunun çözülmediğini belirten Uzun, "Ben ve çalışanlarım şu an Kerbela’dayız. 15 Mart’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi. O günden beri çalışma yok. Dolayısıyla herkes cebindekini tüketiyor ve çoktan tüketmiş olan arkadaşlar var. Önceki güne kadar elçilikten aldığımız tek cevap ‘olay Ankara’da bakanlıkta. Oradan gelecek direktifleri bekliyoruz’ şeklindeydi. Dün elçilikten arayarak kişisel bilgileri toplamaya başladılar" dedi.

"141 İŞÇİYE ULAŞTIK"

Yanında çalışan işçilerle birlikte Irak’ta bulunan diğer işçilere ulaşmaya çalıştıklarını anlatan Uzun, bir video çekerek sosyal medyada paylaştıklarını söyledi. Bunun üzerine Irak genelinden 141 kişiye ulaştıklarını ifade eden Uzun, şunları söyledi:

"Bize gelen telefonda bakanlık yeterli talep yok dediği aktarılmıştı. Bunun üzerine bizde bize ulaşan kişilerin listesini sosyal medyada yayınladık. Şahsen benim evim burada bir tahliye talebim yok ama bu cevap beni tetikledi açıkçası."

"BİR ARKADAŞIMIZI DEVLET HASTANESİNE SOKMADAN GERİ YOLLADILAR"

"18 Marttan beri elçiliği arıyoruz soruyoruz. Önümüze konulan somut bir şey yok. İki gündür bir hareketlilik var ama hala ‘eğer bir tahliye olursa’ diye başlayan cümleler kuruluyor. Bakın yiyecek sirkülasyonu gözle görülür derecede yavaşlıyor. Bu daha da büyük endişelere sebep oluyor. Irak’ta ki durum zaten ortada. İşçiler burada sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Korona dışında hastalığı olan bir arkadaşımızı devlet hastanesine sokmadan geri yolladılar. Hastalığın yayılmasını artık siz düşünün. Bu yaptıkları ahlaki değil. Devlet ya da hükümet, bir kişi bile olsa burada kimseyi ölüm riskine atamaz."

"BASRA’DA 13 İŞÇİ YARDIM BEKLİYOR"

Sokağa çıkma yasağının Ramazan sonuna kadar uzatılacağına kesin gözüyle bakıldığını ifade eden Uzun, başka kentlerde de yaşanan sorunlara değindi. Basra’dan kendileri ulaşan 13 kişinin olduğunu ifade eden Uzun, "10 kişi bir şantiyeden 3 kişi de başka bir yerden. 10 kişinin olduğu şantiyede durumun kötü olduğunu anlattılar. Kaldıkları yerlerin kötü olduğunu, kendilerine yardım edilmesini istiyorlar. Ama ne yazık ki şu ana kadar onlarla ilgilide bir gelişme yok" diye anlattı.

HATİMOĞULLARI: GÜNLERDİR ÇALIŞIYORUZ, SONUÇ ALAMIYORUZ

HDP Adana Milletvekili ve TBMM Dışilişkiler Komisyon Üyesi Tülay Hatimoğulları da yurt dışındaki işçilerin durumana hakkında açıkalama yaptı.

Hatimoğulları, Kuveyt, Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri’nde Türkiyeli işçilerin sayısının oldukça yüksek olduğunu ve bu işçilerin çoğunlukla Hatay, Adana, Mersinli olduğunu hatırlattı.

Hatimoğulları, şunları belirtti:

"Yurt dışında çalışan işçiler/emekçiler (kiminin aileleri de orada), şimdi işsiz kalmış durumda. Birçoğu yaşamını idame ettirmekte zorlanıyor. Ve Türkiye’ye dönmek istiyor. Yurt dışından bu konuyla ilgili beni ve birçok milletvekili arkadaşımı arıyorlar. Günlerdir bu çalışmanın içindeyiz. Ama sonuç alamıyoruz.

"AKP iktidarı ülkede gerekli olan karantina koşullarını Türkiye’de yaşayan ve yurt dışından gelmek isteyen tüm yurttaşlar için hızlıca sağlamalıdır. ‘Karantina koşullarımız yok’ deme lüksüne sahip değildir."

Necef