'İşçi sınıfının yerini maaşlı sınıf aldı'

Karl Marx’ın 200. doğum yılı vesilesiyle dünyanın çeşitli ülkelerinde 2018 yılı boyunca çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

'İşçi sınıfının yerini maaşlı sınıf aldı'

Karl Marx’ın 200. doğum yılı nedeniyle İstanbul’da yapılan Karl Marx Uluslararası Konferansı’nda konuşan Prof. Dr. Hans-Ernst Schiller, sanayi üretiminde makinelerin artmasıyla birlikte işçi sınıfının sayısal olarak azaldığını, buna karşın her sektörde maaşa bağımlı çalışan insan sayısının arttığını belirterek, günümüzde işçi sınıfının yerini maaşla çalışan insanların oluşturduğu yeni orta sınıfın almaya başladığını kaydetti.

Dünyaca ünlü düşünür Karl Marx’ın 200. doğum yılı vesilesiyle dünyanın çeşitli ülkelerinde 2018 yılı boyunca çeşitli etkinlikler düzenleniyor. KÜYEREL, TÜSES ve Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Türkiye Temsilciliği işbirliğiyle düzenlenen "Karl Marx 200 Yaşında" Uluslararası Konferansı da bunlardan biri oldu.

Düşünceleri ve kuramlarıyla tüm dünyayı etkileyen Karl Marx’ı anmanın yanı sıra onun teorisi ile bugünün dünyasını ve özellikle de Türkiye’nin içinde bulunduğu toplumsal, politik ve kültürel durumu anlamaya çalışmak amacıyla düzenlenen konferans dün İstanbul Taksim’deki Point Otel Taksim’de yapıldı.

YENİ SINIF MAAŞLILAR

Nabi Yağcı ve TÜSES Başkanı Celal Korkut Yıldırım’ın açılış konuşmalarıyla başlayan konferansa katılan Almanya’dan katılan Düsseldorf Üniversitesi’nden emekli akademisyen Prof. Dr. Hans-Ernst Schiller, Marx’ın 150 yıl öncesinden üretimde insan gücünün yerini zaman içinde daha fazla makinelerin alacağını gördüğünü belirterek, Karl Marx’ın işçi sınıfının hakimiyetine inandığını ancak üretimin ağırlığının makinelere kayması sonucu sanayide çalışan işçi sayısının geçmişe oranla çok düştüğünü belirtti. İşçi sınıfının güç kaybına karşılık dünyada artık farklı alanlarda olmakla birlikte maaşa bağlı çalışan çok daha geniş bir kitlenin ortaya çıktığını kaydederek, bu yeni sınıfın işçi sınıfının yerini almaya başladığını belirtti.

'POPÜLİST YÖNETİMLER GÜÇLENİYOR'

Konferansta konuşulan konulardan biri de Doğu blokunun yıkılmasının ardından 1992’de yazdığı "Tarihin Sonu" adlı kitapta sosyalizmin öldüğünü bundan sonra sadece liberal ekonomilerin var olabileceğini iddia eden dünyaca ünlü Japon asıllı ABD’li siyaset bilimci Francis Fukuyama’nın Karl Marx’a dair son açıklamalarıydı. Fukuyama son yaptığı açıklamalarda "Tarihin Sonu" kitabında yazdığı iddiaların tersine Marx’ın aşırı üretim konusundaki fikirlerinin haklı olduğunu, piyasaların kontrol edilmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydederek, önümüzdeki süreçlerde sosyalizmin tekrar güçlenebileceğini belirtmişti. Bu soruyu cevaplandıran FES İsveç Temsilcisi Dr. Christian Krell ise son dönemlerde ekonomide korumacı tedbirlere ağırlık veren ülkelerin arttığını ancak bunun sosyalizmin yeniden güçlenmeye başladığı anlamına da gelmediğini çünkü bu ülkelerin bir çoğunda da popülist ve otoriter yönetimlerin iş başında olduğunu belirterek, bu yönetimlerin uluslararası dayanışmadan çok milliyetçi söyleme ağırlık verdiklerini söyledi.

'SENDİKALAR MEYDANI DERNEKLERE KAPTIRDI'

Yabancı konukların ardından Doç. Dr. Yasemin Özgün,Dr. Ceren Akçabay, Doç. Dr. Melda Yaman, Doç. Dr. Barış Parkan, Doç. Dr. Serdal Bahçe, Doç. Dr. Cenk Saraçoğlu, Prof. Dr. Ayşen Uysal, Karl Marx ve Marksizm konusunda konuşmalar yaptılar. "Türkiye’de Toplumsal Mücadeleler ve Sokak Siyaseti" konulu bir konuşma yapan Prof. Uysal da konuşmasında 1990’larda demokratik eylemlerin yüzde 71’inin sendikalar tarafından yapılmasına karşın 2000’lerde sendikaların demokratik eylemlerde derneklerin gerisine düştüğüne dikkat çekti.

'SURİYELİLER UCUZ İŞ GÜCÜ TARAFINDAN KULLANILMAK İSTENİYOR'

Sermayenin çoğu zaman iş gücü maliyetini düşürmek için üretimini farklı ülkelere kaydırdığına ya da kimi zaman da daha ucuza çalıştırabileceği yabancı işçileri kullandığına dikkat çeken Doç.Cenk Saraçoğlu, Türkiye’de Suriyeli sığınmacıların sermaye ve devlet tarafından ucuz iş gücü kaynağı olarak bilinçli olarak kullanılmak istendiğini iddia etti. Saraçoğlu bunun sonucunda hem bu insanların çok düşük maaşlara çalışmak zorunda kaldığını hem de bu nedenle şimdilik deri, tekstil gibi sektörlerde çalışan insanların gelirlerinde düşme hatta iş kaybının yaşandığına dikkat çekti. (HABER MERKEZİ)

konferans işçi sınıfı Karl Marx