İşçiler Cezayir'de bir yıldır rehin tutuluyor

Cezayir'de Türkiyeli 150 işçi mahsur kaldı. Müteahhit firmanın ülkeyi terk etmesinin ardından 12 aydır maaşlarını alamayan işçilerin şantiyeden çıkmasına izin verilmiyor.

İşçiler Cezayir'de bir yıldır rehin tutuluyor

Cezayir’de rehin tutulan Türkiyeli işçilerin yardım talebini CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, bütçe görüşmelerine taşıdı. Sümer, 2020 bütçesi görüşmeleri sırasında söz alarak Bechar kentinde Cezayir ordusu için hastane yapan Türk firması olan Kayı İnşaat’ın ülkeyi terk ettiğini, Cezayir güvenlik güçlerinin de bir yıldır maaşlarını alamayan işçilerin şantiyeden çıkmasına izin vermediklerini belirtti.

Sümer, "Güvenlik güçleri askeri alanlarda grev yapılamayacağı gerekçesiyle işçilerin yeniden işbaşı yapmaları, aksi durumda zor kullanacakları tehdidinde bulunuyor. Anlaşmalı firmalar işçilerin yemek ihtiyacını artık temin etmeyeceğini bildirmişlerdir. Adana’daki ailelerden bize gelen bilgilere göre Cezayir’deki işçilerimizin can güvenlikleri tehdit altında. Bu konuyu bilgilerinize sunuyor ve işçilerimizin acil yardım talebini iletiyorum" dedi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise, Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen notu Kurul’da paylaştı. Gül, "Cezayir'in Bechar ve Ouargla şehrindeki askerî hastane projesinde çalışan 150 işçimizin on iki aydır maaş alamadığına ilişkin husus Cezayir Büyükelçiliğimizce yakından takip edilmektedir, inşaat firmalarıyla da temas devam etmektedir. Bu bağlamda, 5 Aralık tarihinde de Cezayir Büyükelçimizle bir toplantı düzenlenmiştir. Bu hususla ilgili uzlaşıya varılması yönünde bir beklentinin olduğu ve çalışmaların yapıldığı, konuyu hem inşaat firması yetkilileri hem de işçiler arasında çözümü için yakından takip etmektedir" bilgisini paylaştı.

işçi grev rehin Cezayir Bütçe görüşmeleri inşaat işçisi