'İşçiler ekonomi politikalarının faturasını hayatıyla ödüyor'

İş cinayetlerine dair yayınladığı raporlarla işçi ölümlerine ışık tutan İSİG’in temsilcisi Murat Çakır, 'Ekonomi politikalarının faturasını işçiler hayatlarıyla ödüyor' dedi.

'İşçiler ekonomi politikalarının faturasını hayatıyla ödüyor'

HABER MERKEZİ - İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG), her ay düzenli olarak yayınladığı raporlarla iş cinayetlerini duyuruyor. En son yayınlanan raporda, 2017 yılının ilk 11 ayında en az bin 850 işçinin yaşamını yitirdiği kaydedildi. Raporda ayrıca yaşamlarını yitiren işçilerden yüzde 98'sinin sendikasız, yüzde 2'sinin ise sadece sendikalı olduğu ifade edildi. İş cinayetlerinin her geçen gün arttığına dikkat çeken İSİG Meclisi Üyesi Murat Çakır, ekonomideki kötü gidişatın 2018’e yansıması olacağını belirterek, ölümlerde artış olabileceği uyarısında bulundu.

'İKİ KİŞİLİK İŞ, BİR İŞÇİYE YAPTIRILIYOR'

Krizin işçi sağlığı üzerinde ciddi etkilerinin olduğunu ve faturasının emekçilere kesildiğinin altını çizen Çakır, "İş cinayetlerinin ekonomiyle bağlantısı var. Resmi enflasyon iki rakamlı hanelerde ama bizim enflasyonumuz daha da yüksek. Elektrikten, doğalgaza her şeye zam geliyor. İşçilerin psikolojileri bozuk durumda ve ciddi bir geçim kaygısı var. İşçi sağlığı derken sadece fiziksel bir şey düşünmeyin. Ekonomik anlamda bu sıkışıklıktan çıkmak için de iktidar OHAL'i kullanıyor ve bu işyerlerinde işçiye yoğun yüklenmelere neden oluyor. İki kişiye yaptırılacak iş, bir işçiye yaptırılıyor. Bu doğalında iş kazalarına ve iş cinayetlerine neden oluyor" dedi.

YILDA EN AZ 80 İŞÇİ İNTİHAR EDİYOR

İş cinayetlerinin yanında 2013'ten bu yana da işçi intiharlarını da kayıt altına almaya başladıklarını vurgulayan Çakır, işçilerin ciddi borçlanmalar içinde olduğunu ve umutsuzluğa sürüklendiğini bu yüzden yılda ortalama 80 işçinin intihar ettiğini söyledi.

'OHAL'DE İŞÇİ ÖLÜMLERİ ARTTI'

OHAL'in sürdürülmesinde ekonomi ve ülke yönetimi ile yakından ilişkili olduğunu hatırlatan Çakır, şöyle devam etti: "OHAL'de iş cinayetlerinde yüzde on artış oldu. Kimileri elde ettiğimiz verilere ulaşma imkanının rahatladığını ve bu yüzden sayıların arttığını söylüyor. Bu soyut bir durum. Somut olan bir şey var, yöntemimiz değişmedi. OHAL'de iş cinayetleri gittikçe artıyor. Kötü ekonomik politikaların faturasını işçiler ödüyor diyoruz. Hayır, ödemiyor bizzat hayatlarını kaybediyor" dedi.

'ÖLÜMLER EN ÇOK İNŞAATTE YAŞANIYOR'

Özelikle inşaat sektöründe iş cinayetlerinin yaşandığını sözlerine ekleyen Çakır, "İnşaat iş kolunda OHAL her zaman vardı. Sayısal olarak işçi ölümlerinde artış olduğu için oran olarak kısmi olarak azalma var görünüyor. Oysaki bunun temel nedeni diğer iş kollarındaki işçi ölümlerinin artmış olmasıdır. Örgütsüzlüğün en fazla olduğu iş kolunda inşaat iş koludur ve buralarda çocuk işçi, sigortasız işçi ve daha da önemlisi mülteci işçiler ağırlıkta" dedi.

'YENİ BİR SOMA RİSKİ VAR'

Önlem alınmaması halinde inşaat sektöründe ölümlerin devam edeceğini söyleyen Çakır, "İşçiler tek tek yaşamını yitirdiği zaman iş cinayetleri görünmüyor. Raporlar bu ölümlerin boyutunu gözler önüne seriyor. Ekonomideki kötü gidişat önümüzdeki yıllarda maden ve sanayi iş kolunda toplu ölümlerin olma riski çok yüksek. Yeniden bir Soma faciası yaşanma riski çok yüksek" şeklinde konuştu.

KADIKÖY'E ÇAĞRI

İş cinayetlerinin ancak işçilerin sendikalı olarak mücadele etmesi durumunda azalacağını sözlerine ekleyen Çakır, taşeron sisteminin kaldırılması gerektiğini ifade etti. 2017 Kasım ayı iş cinayetlerinin raporunu 2 Aralık Cumartesi saat 14.00 de Kadıköy Altıyol’da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen emekçilere destek amaçlı yapacakları ziyarette açıklayacaklarını duyuran Çakır, iş cinayetlerine ‘dur’ demek için herkesi Kadıköy'e davet etti. (Mezopotamya Ajansı)

isig iş cinayetleri