IŞİD bombacısını serbest bırakan polise verilen ceza kaldırıldı
Diyarbakır'da HDP mitingine bombalı saldırı düzenleyen IŞİD'liyi serbest bırakmıştı.
Diyarbakır’da, 5 Haziran 2015’te HDP'nin düzenlediği mitinge IŞİD'in yaptığı bombalı saldırılarla ilgili polisler hakkında yürütülen disiplin soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı.
Patlamanın ardından harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü, miting alanı ve çevresinde alınan güvenlik önlemlerinde polislerin zafiyeti veya ihmalin olup olmadığının tespiti, IŞİD'in Orhan Gönder'in kaldığı otele gelerek işlem yaptıktan sonra KİHBİ (Kaçakçılık İstihbarat, Harekât, Bilgi Toplama) sistemi üzerinden sorgulama yapmayan polislerin soruşturulması için Polis Başmüfettişleri görevlendirdi.
Haklarında soruşturma izni verilen 5' i emniyet müdürü, toplam 14 polis hakkında başlatılan idari soruşturmayı tamamlayarak rapor hazırlayan müfettişler, polislerin görevlerinin gereklerini getirmekte 'ihmalkar' davranmaları sonucunda bombalı saldırının önlenmediğini kaydetti.
GÖNDER'İ SERBEST BIRAKAN POLİSE 24 AY KADEME DURDURMA CEZASI
Müfettişler, bombalı saldırıdan önce 2 Haziran’ı 3 Haziran’a bağlayan gece Orhan Gönder’in yanındaki patlayıcılarla birlikte Diyarbakır’da konakladığı otelin kapısını çalan H.Y., A.T. ve H.Y. isimli polislerin, yoklama kaçağı ve 'terör nitelikli kayıp şahıs' olarak aranan Gönder’in kimlik bilgilerini KİHBİ (Kaçakçılık İstihbarat, Harekât, Bilgi Toplama) üzerinden sorgulamadıklarını tespit etti. Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulu, bu müfettiş raporu doğrultusunda 2016 yılında, ihmalleri tespit edilen 14 polise sadece 4 aydan 2 yıla kadar değişen "kademe durdurma" ve 4’te 1 maaş kesme cezası verdi.
Orhan Gönder'in kimlik bilgileriyle KİHBİ sistemi üzerinden sorgusunu yapmayarak sadece yoklama kaçağı olduğuna ilişkin işlem yapan 3 polis arasında yer alan Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Aranan Şahıslar Büro Amirliği’nde görevli polis H.Y. ise, bu karar sonrası Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü’nün 13. maddesi uyarınca kendisine verilen 24 ay süreli kademe durdurma cezasının iptali için Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi'ne dava açtı.
EGM: GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEDE KUSURLU DAVRANDI
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) dava kapsamında mahkemeye gönderdiği savunmada, Geçici İkamet Yerleri Kimlik Bildirme (GİYKİMBİL) Sistemi Diyarbakır'daki otele 2 Haziran günü giriş yapan IŞİD'li Orhan Gönder'in yoklama kaçağı-bakaya olarak Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Aranan Şahıslar Amirliği ekranına düştüğü hatırlatıldı. EGM, İçişleri Bakanlığı KİHBİ Daire Başkanlığı’nın 04/10/2013 tarih ve 4161 sayılı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 13/12/ 2013 tarih ve 62186 sayılı yazılarına göre otelde konaklayanların UYAP haricinde KİHBİ bilgi toplama işlemlerinden de sorgulanması gerektiğini kaydetti.
EGM, yoklama kaçağı olarak ekrana düşen Gönder'in harici olarak KİHBİ sistemi üzerinden sorgulanması gerektiği halde sorgulanmadığı ve dolayısıyla "terör nedenli kayıp" olduğu bilgisine ulaşılamadığından davacı polisin "görevini yerine getirmede kusurlu olduğu, görevini savsakladığı, bu nedenle işlemin hukuka uygun olduğunu" kaydetti.
MAHKEME: POLİS ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ EKSİKSİZ YAPTI
Savunmaların ardında kararının açıklayan Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi, Orhan Gönder'i serbest bırakan polis H.Y.’ye verilen 24 ay süreli kademe durdurma cezasını hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle kaldırdı.
Mahkeme kararının gerekçesinde şunlar yer aldı: "GİYKİMBİL projesinde gösterilen sebep hukuki arama, kayıp/aranan şahıs veya başka şahıs veya başka bir sebepten dolayı bilgi düşmediğinden harici olarak KİHBİ sisteminden ne sorgulama yapmadığı sabit ise de, davacının görev yaptığı kurum ekranına yoklama kaçağı olarak bildirilen kişilerin ayrıca harici olarak KİHBİ sisteminden de sorgulanması gerektiğine dair sözlü veya yazılı bir emir genelge veya tebliğe ilişkin bir yazının tebliğ edilmediği ve bilgilendirme yapılmadığı görülmekte, bilgilendirme yapılmayan bir konuda da kişilerin sorumlu tutulması hukuk ve hakkaniyetle bağdaşmayacağı açık olduğundan, davacının ekranına düşen yoklama kaçağı olarak gelen şahıslara ilişkin rutin olarak yaptığı yoklama kaçağı olduğuna dair tebliğin yapılması için emniyet müdürlüğüne yazı yazıldığı ve bunun sonucunda tutanak düzenlediği anlaşılmakla üzerine düşen görevi tam ve eksiksiz olarak yapan davacının görevini takdir ve yerine getirmesinde savsakladığından bahsedilemeyeceğinden ve davacıya tebliğ ya da bilgilendirme yapılmayan bir konunun bilindiği varsayılarak yanılgılı araştırma sonucu düzenlenen soruşturma raporu esas alınarak verilen cezada hukuka uyarlılık bulunmadığı…"
MAHKEME İSTİNAF TALEBİNİ REDDETTİ, KARAR KESİNLEŞTİ
Bunun üzerine EGM avukatları, yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi'nin verdiği karara karşı Antep Bölge İdare Mahkemesi 3'üncü İdari Dava Dairesi'ne istinaf talebinde bulundu. İstinaf talebini inceleyen 3'üncü İdari Dava Dairesi, 22 Şubat 2018’de oy birliğiyle kesin olarak aldığı kararda, istinaf başvurusuna konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu, kararın kaldırılmasını gerektirecek yasal bir sebebin bulunmadığını ileri sürerek, Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi'nin verdiği karara karşı yaptığı istinaf başvurusunu reddetti.
Mahkemenin verdiği bu karara karşı temyiz yolu bulunmadığı için karar kesinleşti.
14 POLİS YARGILANIYOR
HDP'nin Diyarbakır'daki mitingine yönelik bombalı saldırıyla ilgili 5'i emniyet müdürü toplam 14 polis hakkında görevi "kötüye kullanmak" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle açılan dava, Diyarbakır 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Davanın iddianamesinde, patlamanın yaşandığı alanda görevli polisler A.T., A.D., A.K., D.U., F.D., H.Y., , H.Y., .K.A., K.K., M.S., M.A.C., M.Y.Ö., M.D. ve M.İ.B. hakkında "Görevi kötüye kullanmak" suçunu işledikleri iddiasıyla 3’er aydan 1’er yıla kadar hapis ile cezalandırılmaları isteniyor.
(Mezopotamya Ajansı)